Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Χώροι που μετασχηματίζονται– Επιτυχημένα μέρη (Μέρος Πρώτο)


Η περιοχή του Oberhafen ,Αμβούργο
Αφού πέρασα τρεις μέρες στο Αμβούργο για ένα συμπόσιο, θα αφιερώσω μερικές δημοσιεύσεις τις επόμενες ημέρες σε θέματα που με ενέπνευσαν εκεί. Το συμπόσιο ήταν μέρος μιας διαδικασίας προβληματισμού για το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή του Oberhafen, η οποία αποτελεί μέρος της πολύ μεγαλύτερης περιοχής HafenCity. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια περιοχή του λιμανιού του Αμβούργου που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από την εταιρεία σιδηροδρόμων, που πλέον χρησιμοποιείται για μερικές εμπορικές χρήσεις στα ερείπια σε αυτό που έμεινε από τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, αλλά μια εφικτή δυνατότητα φαίνεται να είναι να μετατραπεί σε ένα δημιουργικό μέρος για επιχειρηματική δραστηριότητα.


Μου ζητήθηκε να συμμετάσχω από την πρώτη ημέρα σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «ο αστικός χώρος ως δημιουργικό δυναμικό: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία;». Το παρακάτω είναι μια προσπάθεια να επαναλάβω εδώ αυτό που είπα στο συμπόσιο. Θα το κάνω σε δύο μέρη.

Πριν αρχίσω να μιλώ για τους παράγοντες επιτυχίας για τους δημιουργικούς χώρους, θα πρέπει να θέσουμε κάποιους περιορισμούς μέσα από τρεις προϋποθέσεις:

Προϋπόθεση νούμερο 1: Τι εννοούμε όταν λέμε επιτυχία και για επιτυχία ποίων μιλάμε; Η πραγματική οικονομική επιτυχία σε μεσιτικά θέματα δεν είναι ίδια με την βελτίωση των όρων ζωής για την τοπική κοινωνία και ούτε ίδια με τη διεθνή φήμη για τους τοπικούς καλλιτέχνες. Όταν λοιπόν μιλάμε για επιτυχία εδώ, αυτό που θα πω είναι η οικονομική σταθερότητα δημιουργικών φορέων (σε αντίθεση με την ανασφάλεια), δημιουργική παραγωγικότητα και ποιότητα ζωής (περιλαμβανομένων πολύ δύσκολες ιδέες, όπως η ευτυχία).

Προϋπόθεση νούμερο 2: Κάθε πόλη λειτουργεί σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες. Οι παράγοντες επιτυχίας στην Αθήνα θα είναι διαφορετικοί από εκείνους του Βερολίνου, και η Μπογκοτά δεν θα είναι σαν του Αμβούργου. Έτσι, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να δομήσω ότι γνωρίζω και ίσως να προτείνω μια μέθοδο για το τι θα πρέπει να εξετάσουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Προϋπόθεση νούμερο 3: Είναι ωραία να εξετάσουμε τις τοπικές συνθήκες για την επιτυχία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέρη (και οι πόλεις είναι μέρη) υπάρχουν σε σχέση με άλλους τόπους. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τον πλούτο των εμπόρων του Αμβούργου, αν δε δούμε τις διασυνδέσεις που ο εμπορικός στόλος δημιουργεί μεταξύ Αμβούργου με τον υπόλοιπο κόσμο; Υπάρχει ανάγκη, στη συνέχεια να κοιτάξουμε πέρα ??από τα σύνορα του τόπου αν θέλουμε να μιλάμε για παράγοντες επιτυχίας.

Τώρα, διατηρώντας τις τρεις αυτές προϋποθέσεις κατά νου, θα ήθελα να προτείνω να εξετάσουμε το μέρος ως ένα σύνολο πόρων και στη συνέχεια να εξεταστεί το πόσο είναι συναφές με μια δημιουργική οικονομία. Καθαρά για λόγους ανάλυσης, θα χαρακτηρίσω τους πόρους αυτούς ως υλικές, σχεσιακές, θεσμικές και συμβολικές. Αφού εξηγήσω τι εννοώ με αυτές τις κατηγορίες, θα ξεχωρίσω ένα ή δύο που πιστεύω ότι είναι σημαντικό στην περίπτωσή μας. Με την εξέταση αυτών στο συγκεκριμένο πλαίσιο μπορούμε να βρούμε αρκετές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.