Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Χανιά:Έργο σταθμός για τον πολιτισμό η αποκατάσταση του παλιού Τελωνείου

@Από τα Χανιώτικα Νέα
Σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων αναμένεται να αποτελέσει, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και διαρρύθμισής του, το κτήριο του παλιού Τελωνείου στο παλιό λιμάνι. 

Το έργο, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη, ο χώρος θα διαμορφωθεί ως κέντρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. 

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς αναμένεται να είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Jessica», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την προστασία ενός ακόμα αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης των Χανίων. 

Η τελετή υπογραφής από τον δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, της ένταξης του έργου «Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση του Κτηρίου Παλιού Τελωνείου για τη δημιουργία Κέντρου Πολλαπλών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013» (ΕΣΠΑ), πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Χανίων. Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Χανίων κ. Κεμεσίδης, Ξυνίδης και Λειψάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής,  ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ Μιχάλης Ανδριανάκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης.

Η υπεύθυνη της Διαχειριστικής Αρχής, κα Κασσωτάκη, περιέγραψε τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι όλες οι μελέτες είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ προβλέπεται εκτός από την αποκατάσταση του κτηρίου και η σεισμική θωράκισή του. «Υπολογίζουμε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 2,5 χρόνια από σήμερα για να μπορέσουμε να το παραλάβουμε και να το δούμε να λειτουργεί», επεσήμανε η κα Κασσωτάκη και πρόσθεσε: «Το έργο θα δημοπρατηθεί και θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Χανίων, πάντα με την υποστήριξη και επίβλεψη του Υπ. Πολιτισμού... Για το ΕΣΠΑ είναι μέχρι σήμερα ένα από τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί στον τομέα του Πολιτισμού, ίσως το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής στο είδος του». Ο κ. Σκουλάκης, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν για να προχωρήσει το έργο, να πραγματοποιηθούν οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα Δημοτική Αρχή των Χανίων, από την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε συντονισμένα στη συμπλήρωση των ελλείψεων του φακέλου του έργου και επανυπέβαλε, στις 11 Φεβρουαρίου 2011, το αίτημα χρηματοδότησής του, το οποίο είχε αρχικά υποβάλει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο δεν είχε εγκριθεί σε πρώτη φάση από την Περιφέρεια Κρήτης. «Στόχος του προτεινόμενου έργου», ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, «είναι η προστασία και η ανάδειξη του συγκεκριμένου κτηρίου καθώς επίσης και η βέλτιστη διαμόρφωση και εξόπλισή του, ώστε να αποτελέσει κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης». 

Ο κ. Σκουλάκης τόνισε ακόμα ότι «το προτεινόμενο έργο αναμένεται να συντελέσει στην ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της περιοχής, καθιστώντας ασφαλές και λειτουργικό το κτήριο του παλαιού Τελωνείου, εξασφαλίζοντας την ήδη αυξημένη τουριστική και όχι μόνο κίνηση στην άμεση περιοχή μελέτης. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί αισθητικά, αλλά και λειτουργικά».

Από την πλευρά του ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Καρούντζος, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «μια μεγάλη μέρα για τα Χανιά», υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο «θα συμπληρώσει την πολιτισμική ταυτότητα της πόλης». 

Ο κ. Καρούντζος ανέφερε σχετικά ότι «τα Χανιά έχουν ένα πολύ καλό κομμάτι της παλιάς πόλης, έχουν ένα λιμάνι με μεγάλη ιστορία και έχουν και κάποιους χώρους που πρέπει να αξιοποιηθούν» και πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτή είναι η ταυτότητα των Χανίων. Μην πάμε να αναζητήσουμε άλλες ταυτότητες. Αυτή πρέπει να αναδείξουμε».  

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι η ένταξη του Τελωνείου στο ΕΣΠΑ είναι ένα σημαντικό έργο για τα Χανιά και την Κρήτη. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Κρήτη στον τομέα του πολιτισμού και φιλοδοξούμε με τη συνεργασία όλων των φορέων, του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ.λπ. να μειώσουμε το αναπτυξιακό έλλειμμα που υπάρχει στην Κρήτη». Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε ακόμα στον στόχο της ένταξης της παλιάς πόλης στον κατάλογο με τα μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε τον στόχο αυτό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στάθηκε στην καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων και ευχήθηκε να αποτελέσει οδηγό και για άλλες ανάλογες προσπάθειες.

Οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγελία Κουρουπάκη συνεχάρησαν όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσει το έργο να χρηματοδοτηθεί, ενώ ο προϊστάμενος της 28ης ΕΒΑ, Μιχάλης Ανδριανάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Πέραν της πολιτιστικής σημασίας αυτού του έργου, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Χανιά, αποκαθίσταται ένα μεγάλο κομμάτι, ιδιαίτερα ευαίσθητο, της παλιάς πόλης. Τώρα μετά το ΚΑΜ και το Τελωνείο απομένει το μεγάλο θέμα των Νεωρίων, το οποίο αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι είναι ώριμο από πλευράς μελετών και εύχομαι κάποια στιγμή να προχωρήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.