Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Οι πόλεις κινητοποιούνται για το περιβάλλον

Τρεις καλές ειδήσεις είχαμε το τελευταίο διάστημα που αποδεικνύουν την κινητοποίηση των τοπικών αρχών για τα θέματα περιβάλλοντος.
Α.Ο δήμος Ηρακλείου θέτει σε εφαρμογή «πράσινες» τακτικές στον τομέα του τουρισμού, υλοποιώντας το έργο «Δράσεις για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τουριστικές μετακινήσεις» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Intelligent Energy Europe.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μέσω της Αντιδημαρχίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ξεκινά συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Τμήμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών) για την υλοποίηση του έργου.


Το εν λόγω πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια 24 μήνες και το σχεδιασμό δράσεων για την υιοθέτηση καινοτόμων πρωτοβουλιών, εφαρμογών και υπηρεσιών στις αστικές μεταφορές με στόχο την αλλαγή της τουριστικής νοοτροπίας και την μείωση της χρήσης της ενέργειας στον τομέα των μεταφορών του τουρισμού.

Β.Η δημιουργία χώρων περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής με πράσινο με στόχο τη μείωση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 2-3 βαθμούς το καλοκαίρι προβλέπεται στο πρόγραμμα βιοκλιματικών αστικών αναπλάσεων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων οι δήμοι Ηλιούπολης, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Καλλιθέας, Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Χαϊδαρίου και Πατρών.

Σύμφωνα με παράδειγμα που ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, η περιοχή του Φλοίσβου παρουσίαζε σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και μείωση των συνθηκών θερμικής άνεσης. Ωστόσο, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός που εφαρμόστηκε επιτυγχάνει μείωση της μεγίστης θερμοκρασίας περιβάλλοντος από 1 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου, βελτιώνοντας κατά 30-60 % τα θερινά επίπεδα θερμικής άνεσης.

Γ.Υπεγράφη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ του δήμου της πόλης και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης, Σπύρο Παλαιογιάννη, παρουσία του προέδρου του δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν.

Βασικός στόχος του μνημονίου είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου για την κίνηση απορριμματοφόρων και άλλων οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ αυτών που προβλέπονται στο μνημόνιο είναι :

    -Η χρήση φυσικού αερίου στο στόλο των απορριμματοφόρων και γενικά των οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης είτε με αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με νέα είτε με την μετατροπή των κινητήρων υφιστάμενων οχημάτων σε κινητήρες καύσης διπλού καυσίμου.
   -Η χρηματοδότηση, από Κοινοτικά ή άλλα Προγράμματα για αγορά νέων απορριμματοφόρων και οχημάτων φυσικού αερίου.
    -Η εγκατάσταση πρατηρίου (ή πρατηρίων) ανεφοδιασμού φυσικού αερίου σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (εντός ή και εκτός των ορίων του) για την εξυπηρέτηση του στόλου απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων του Δήμου που θα δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.