Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Υποχρέωση ετήσιας ενεργειακής βελτίωσης του 3% των δημόσιων κτηρίων ;

Το δίκτυο Eurocities αναμένει σύντομα την δημοσίευση μιας πρότασης για μια νέα οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την ενεργειακή απόδοση, η οποία πιθανότατα θα έχει σαν στόχο την ανακαίνιση κάθε χρόνο του 3% των κτηρίων του δημόσιου τομέα.
Η προτεινόμενη νομοθεσία θα είναι πολύ σημαντική στην εφαρμογή της νέας πολιτικής ενεργειακής απόδοσης και το δίκτυο Eurocities έχει ήδη προβάλει τις αντιδράσεις του. Συγκεκριμένα το δίκτυο έχει εκφράσει την πρόθεση των πόλεων για συνεισφορά στο στόχο της Ε.Ε. «ανεβάζοντας» την ενεργειακή απόδοση στο 20% μέχρι το 2020, υπό κάποιες προϋποθέσεις βέβαια.

Έχει ξεκαθαρίσει ότι κάθε νομική δέσμευση θα πρέπει να είναι ρεαλιστική. Σε περιόδους δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης όπου οι προϋπολογισμοί είναι εμφανώς μειωμένοι σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οι πόλεις χρειάζονται υποστήριξη τώρα περισσότερο από ποτέ για να συνεισφέρουν στους πράσινους στόχους της Ε.Ε.. Η τοπικές Κυβερνήσεις λοιπόν δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν από «αχρείαστα» νομικά ή διοικητικά βάρη.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. μια νομοθετική υποχρέωση για ανακαίνιση του ποσοστού 3% των δημοσίων κτιρίων κάθε χρόνο σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί ο τωρινός ρυθμός ανακαίνισης. Αντιδρώντας σε αυτή τη πρόβλεψη το Eurocities έχει ξεκαθαρίσει εξ’ αρχής ότι για πολλές πόλεις αυτή η αύξηση θα έχει «βλαβερές» συνέπειες στους προϋπολογισμούς τους μειώνοντας όχι μόνο τη χρηματοδότηση άλλων ενεργειακών και περιβαλλοντικών μέτρων αλλά και σε άλλους τομείς όπως τις κοινωνικές υπηρεσίες και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συνεπώς, το τελικό αποτέλεσμα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των πόλεων μπορεί και είναι και αρνητικό. Υποστηρίζουμε ότι οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο πρέπει να είναι εθελοντικές. Η Ε.Ε. θα πρέπει να εστιάσει τη βοήθεια της σε αυτές τις εθελοντικές δράσεις, χρησιμοποιώντας και δημιουργώντας κίνητρα όπως το Covenant of Mayors και το Smart Cities αλλά και το Communities initiative.

Κανένα από τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη. Μέχρι τώρα, το Eurocities έχει ζητήσει επαρκή χρηματοδότηση από το δημόσιο τομέα της Ε.Ε. σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και από τον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.