Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Λονδίνο:BedZED, μια επιτυχημένη οικογειτονιά

@Χριστίνα Νικολακοπούλου
Είναι η μεγαλύτερη οικολογική γειτονιά της Μεγάλης Βρετανίας που συνδυάζει φιλική προς το περιβάλλον κατοικία και εργασία επί τόπου. Οι κάτοικοι του BedZED (Beddington Zero Energy Development) στο Beddington (Sutton) έχουν εντάξει την έννοια της αειφορίας σε κάθε διάσταση της καθημερινής τους ζωής. Είτε πρόκειται για την κατανάλωση ενέργειας και νερού, είτε για τη θέρμανση, τον τρόπο μετακίνησης ή την ανακύκλωση των απορριμμάτων, η αρχή είναι μία: μηδέν ενέργεια. Αυτό σημαίνει, ότι η κατανάλωση δεν ξεπερνά την παραγωγή ενέργειας, η οποία προέρχεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές που βρίσκονται εντός του οικισμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2000, ολοκληρώθηκε το 2002 και σε ένα χώρο 1.405 τ.μ. κατασκευάστηκαν 82 σπίτια και 17 διαμερίσματα.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο του Bill Dunster, ολοκλήρωσε την κατασκευή για την εταιρεία «Peabody Trust», η οποία ειδικεύεται στο «social housing» ενώ κατά τη διαδικασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε επιτήρηση από εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς συμβούλους της «BioRegional Development Group». Σημαντικότατος παράγοντας που κίνησε τα νήματα και συνέλαβε την αρχική ιδέα ήταν το βρετανικό WWF, το οποίο και προώθησε την επαφή μεταξύ της αγγλικής κυβέρνησης και όλων των φορέων που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή των βιομηχανιών, των εταιρειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδότησε τα φωτοβολταϊκά της βιοκλιματικής γειτονιάς. H συνοικία χτίστηκε σε ανακτημένη γη που ανήκε στο δήμο του Sutton και πουλήθηκε στην «Peabody Trust» σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες της αγοράς.


Οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν μια σειρά αποδεδειγμένων μεθόδων, από τις οποίες καμία δεν θεωρείται υψηλής τεχνολογίας, ώστε να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες, την κατανάλωση νερού, αλλά και τη χρήση I.X. από τους κατοίκους της συνοικίας. Οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων καλύπτονται από το σταθμό συμπαραγωγής θερμότητας και ισχύος, κινούμενος μέσω της καύσης υπολειμμάτων ξυλείας, ο οποίος παράγει βιοκαύσιμα με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα κτίρια θερμαίνονται χάρη στον προσανατολισμό τους και στα ειδικά παράθυρα. Στη νότια πλευρά των κτισμάτων έχουν τοποθετηθεί υαλοπίνακες για να εισέρχεται φως και θερμότητα, ενώ, αντίθετα, στη βόρεια πλευρά, τα τριπλά τζάμια στοχεύουν στο να συγκρατούν τη ζέστη στο εσωτερικό το χειμώνα, αλλά και να μειώνουν αισθητά τις ανάγκες για δρόσισμα το καλοκαίρι. Η ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα στο BedZED καλύπτεται αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα. ΄Oσο για το νερό, αυτό ανακυκλώνεται και κατά μεγάλο μέρος ξαναχρησιμοποιείται, αφού φιλτραριστεί με τη βοήθεια φυτών και βακτηρίων σε ειδικές δεξαμενές. H ανακύκλωση και η κομποστοποίηση, άλλωστε, θεωρούνται αυτονόητες τεχνικές στη γειτονιά, όπου, μεταξύ άλλων, οι σχεδιαστές του προγράμματος προμηθεύουν τους κατοίκους με βιολογικά προϊόντα μέσω του Διαδικτύου, ενώ όσοι θέλουν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν λαχανόκηπους γύρω από τον οικισμό.
Τα οικοδομικά υλικά επιλέχθηκαν προσεκτικά και μεταφέρθηκαν από περιοχές μέγιστης ακτίνας 60 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενέργεια που καταναλώθηκε για τη μεταφορά τους. Επιπλέον, λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής των κτισμάτων, η ηλιακή θερμότητα, αλλά και η θερμότητα που παράγεται από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων, όπως το μαγείρεμα, αναδεικνύονται σε αποτελεσματικές τεχνικές για να διατηρούνται τα σπίτια σε μια επιθυμητή θερμοκρασία. 

Οι ενεργειακές ανάγκες των μετακινήσεων, αντιστοιχούν σε ένα μεγάλο ποσοστό της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε σχεδιασμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τo «πράσινο» σχέδιο μεταφορών που εφαρμόσθηκε προωθεί το περπάτημα, τη χρήση ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, το carpooling, δηλαδή η κοινή χρήση ιδιωτικών οχημάτων από τους πολίτες, έχει εδραιωθεί. Το σχέδιο έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς ριζικές αλλαγές στη ρουτίνα τους, ενώ ταυτόχρονα ευνοήθηκαν από φοροαπαλλαγές που απευθύνει η βρετανική κυβέρνηση σε όσους προτιμούν τα βιοκλιματικά σπίτια. 



@Η Χριστίνα Νικολακοπούλου είναι απόφοιτη του τμήματος Πολεοδομίας και χωροταξίας του Πολυτεχνείου του Βόλου.Σήμερα διαμένει στο Λονδίνο όπου κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.