Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αναπτυξιακά πρότυπα τόπων :Η περίπτωση της Ανάβρας

@Μαριλένα Μπιλανάκη

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί στην περίπτωση της Ανάβρας είναι ότι κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή σε αυτό που λέγεται χτίσιμο ταυτότητας και δημιουργία επωνυμίας σε έναν τόπο.
Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό του νομού Μαγνησίας που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.


Υποδομές – Έργα

3 οργανωμένα κτηνοτροφικά πάρκα Γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ
Υπερσύγχρονο βιολογικό σφαγείο Δημοτικό γυμναστήριο
Αιολικό πάρκο Εκχιονιστικά μηχανήματα
Περιβαλλοντικό - πολιτιστικό πάρκο Σύγχρονο οδικό δίκτυο
Ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό  Χώροι αναψυχής
Μόνιμο αγροτικό ιατρείο Παραχώρηση οικοπέδων σε άστεγους
«Βοήθεια στο σπίτι» Μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, σε έκταση 8.000 στρεμμάτων
Διώροφο πάρκινγκ 60 θέσεων Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων
Λαογραφικό μουσείο Ξενώνας για δασκάλους και γιατρούς


Ακόμα η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο),δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σύστημα τηλεθέρμανης, σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα.

Η ανάπτυξη της Ανάβρας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του.

Προτεραιότητά του, ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε στο χωριό, αφού τα ζώα κυκλοφορούσαν ελεύθερα, δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος, μόνο χωματόδρομοι και το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, ενώ το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

Σήμερα η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα καθώς το χειμώνα τα ζώα σταβλίζουν μέσα σε σωστούς δομημένους χώρους, με κατάλληλο φως, νερό και αέρα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του.
Βέβαια η πρόοδος συνεχίστηκε στην Ανάβρα με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. 

Έτσι δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν όλες οι υποδομές στο χωριό.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια, συνέβαλλε η εξυπνάδα και το όραμα που είχε ο Πρόεδρος του χωριού καθώς αυτά μετέτρεψαν κυριολεκτικά το χωρίο αυτό σε μία περιοχή βιώσιμης ανάπτυξης με συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο και ιδεολογία.. σημαντική είναι και η αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων, οι οποίοι στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του Προέδρου, όμως μετά με επιμονή και υπομονή πείστηκαν για τα οφέλη της αλλαγής αυτής. Σημαντικό επίσης είναι πως η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, η ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου, έγινε με τις 20 ανεμογεννήτριες και με ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.



@Το video μας επισήμανε ο αναγνώστης του blog Γιώργος Κεβόπουλος από τη Χίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.