Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

INNOPOLIS: Η επιστημονική γνώση συναντά τις τοπικές επιχειρηματικές ανάγκες

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμβάλει στην όσμωση  της επιστημονικής –πανεπιστημιακής γνώσης και της περιφερειακής –τοπικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και ευρωπαϊκοί  φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ των εταίρων είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας  – Θράκης και η ερευνητική ομάδα URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι γνωστό με τον τίτλο «Innovation Policy in University City Regions – INNOPOLIS».  Πρόσφατα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας  – Θράκης πραγματοποίησαν  Επίσκεψη εργασίας στην Πράγα και το Μάντσεστερ, όπου και αντάλλαξαν πληροφορίες.

Η επίσκεψη στη Πράγα της Τσεχίας  είχε ως στόχο την μεταφορά γνώσης και εμπειριών πάνω σε θέματα βέλτιστων και επιτυχημένων πρακτικών πολιτικής για την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, την ανάδειξη των αντίστοιχων  προκλήσεων και το πώς αυτή συμβάλει καταλυτικά στην υποστήριξη της καινοτομίας. 

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της επίσκεψης εργασίας παρακολούθησαν εισηγήσεις από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες καθώς και από εκπροσώπους τοπικών φορέων και οργανισμών που απαρτίζουν και διαμορφώνουν το σύστημα καινοτομίας της περιοχής.
 
Συγκεκριμένα, εισηγήσεις έγιναν από εκπρόσωπο του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Έρευνα την Ανάπτυξη και την  Καινοτομία, τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου της Δημοκρατίας της Τσεχίας, εκπροσώπους του Τεχνολογικού Κέντρου ASCR καθώς και στελέχη της θερμοκοιτίδας του Τεχνικού Πανεπιστήμιου της Τσεχίας (Czech Technical University). Η βιομηχανική κληρονομιά της Τσεχίας και η αξιοποίησή της ήταν το θέμα της παρουσίασης στο Ινστιτούτο των Αεροναυπηγικών Ερευνών και Δοκιμών. Η επίσκεψη εργασίας έκλεισε με την περιήγηση των συμμετεχόντων στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων “Innovation Centrum and Business Incubator” η οποία και παρουσιάστηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Η επίσκεψη εργασίας στην Πράγα αποτέλεσε τη συνέχεια της αντίστοιχης επίσκεψης που διοργανώθηκε στο Μάντσεστερ τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν οι προσεγγίσεις που έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του Μάντσεστερ στη συνεργασία τους με άλλους φορείς της περιφέρειάς τους.  Οι συνεργάτες επισκέφτηκαν επίσης τους επιχειρηματικούς κόμβους Corridor Manchester, Manchester Science Parks, ediaCityUK καθώς και τις ερευνητικές εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας στον χώρο του αθλητισμού στο πανεπιστήμιο του Salford, όπου το πανεπιστήμιο συνεργάζεται  με επίλεκτους αθλητές από τη Βρετανία καθώς και με την ποδοσφαιρική ομάδα της Manchester United. 

Οι εταίροι 

Επικεφαλής εταίρος είναι το πανεπιστήμιο του Salford της Αγγλίας, ενώ ως εταίροι, συμμετέχουν επίσης η ερευνητική ομάδα URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το πανεπιστημιακό ίδρυμα Aalto της Φινλανδίας, ο Δήμος Ελσίνκι της Φινλανδίας, το πανεπιστήμιο του Lodz της Πολωνίας, η περιφέρεια του Lodz της Πολωνίας και η αναπτυξιακή εταιρία Manchester Knowledge Capital της ευρύτερης περιοχής του Manchester της Αγγλίας. 

Σκοπός του INNOPOLIS
Το INNOPOLIS  έχει ως στόχο του να προσδιορίσει και να διαδώσει βέλτιστες πρακτικές στην χάραξη πολιτικών για την καινοτομία σε περιφέρειες με υψηλή ακαδημαϊκή παρουσία. Το έργο επικεντρώνεται σε περιφερειακές πολιτικές που διευκολύνουν τη μεταφορά γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και συνιστά μια συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και περιφερειακών αρχών σε τέσσερις διαφορετικές πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης (Κεντρική Μακεδονία-GR, Μάντσεστερ-UK, Ελσίνκι-FI και Γουντζ-PL).

Πηγή : www.localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.