Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Master plan από το δήμο Ηρακλείου για μνημεία και παραλιακό μέτωπο

Δύο μεγάλα master plan προγραμματίζει να εκπονήσει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου της παλιάς πόλης και ταυτόχρονα την επανάκτηση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα και το παραλιακό της μέτωπο.

Τα ενετικά τείχη, οι πύλες και οι στοές θα συμπεριληφθούν σ' ένα πρόγραμμα δράσεων για να αναδειχθεί και να προβληθεί το καλύτερα σωζόμενο οχυρωματικό έργο στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί εν γένει η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης του Ηρακλείου, λέει ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης που υπογραμμίζει ότι "ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα προκύψει από πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό χρήσεων (master plan)".

"Προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση και έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναγκαία για το διαγωνισμό τοπογραφική αποτύπωση του συνόλου των τειχών και συντάσσεται το τεύχος της προκήρυξης του διαγωνισμού".

Ηδη αποκαθίστανται στατικά και δίδονται σε λειτουργία οι μεσαιωνικές πύλες και στοές του Χάνδακα που ανοίγουν "ξανά" μέσα από νέες χρήσεις πολιτισμικού χαρακτήρα όπως είναι η πύλη Μακάσι που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μνήμης της πόλης, η πύλη Βηθλεέμ που φιλοξενεί την έκθεση για τον Ελ Γκρέκο, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της πύλης του Παντοκράτορα.

Η πύλη του Ιησού αφού αποκατασταθεί-είναι ήδη στο ΕΣΠΑ - θα φιλοξενήσει μια ενδιαφέρουσα έκθεση για το μεγάλο Νίκο Καζαντζάκη.

Το παραλιακό μέτωπο

Το δεύτερο μάστερ πλαν αφορά το παραλιακό μέτωπο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των ενετικών νεωρίων που μέσα από πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς μπορούν να αναδειχθούν συνολικά.

Στους διαγωνισμούς για το ανατολικό νεώριο της δεξαμενής Ζανε - αποθήκης άλατος και το διαγωνισμό των δυτικών νεωρίων μελετήθηκε το σύνολο του περιβάλλοντος.

Ο δήμος σε συνεργασία με αυτά τα μελετητικά γραφεία προχωρά στη σύνταξη ενός μάστερ πλαν για όλη την περιοχή ώστε να γίνουν πιο συγκεκριμένες οι χρήσεις για τα δύο μνημειακά συγκροτήματα και τους δημόσιους χώρους.

"Μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τον χαρακτήρα και την λειτουργία των δημόσιων χώρων και του ενετικού λιμανιού και θα εναρμονισθεί ο προβλεπόμενος για την περιοχή σχεδιασμός με άλλες υφιστάμενες μελέτες αλλά και δράσεις που προβλέπονται για την περιοχή", τονίζει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης.

Παράλληλα, λέει, ο δήμος προωθεί τις διαδικασίες για την υλοποίηση άλλων σημαντικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου με στόχο την οργανική και λειτουργική σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα.

Και αναφέρει ενδεικτικά την επαναλειτουργία της πύλης Σαμπιονάρα, την ανάπλαση της περιοχής του πρώην ΞΕΝΙΑ, τον κόλπο Δερματά, τη διαμόρφωση στον χώρο του Αγ. Πέτρου, τη δημιουργία πεζογέφυρας

1 σχόλιο :

 1. Θαυμάσια και ωραία όλα αυτά σαν σχέδια και οράματα. Μιλάμε για το παραλιακό μέτωπο, σύνδεση με την πόλη, κόλπο Δερματά κ.λ.π.
  Α) Τί να πούμε για τον κόλπο Δερματά όπου τα πρόχειρα έργα καταστράφηκαν με τη βύθιση των πρανών του παραλιακού στον κόλπο Δερματά. Κάποτε κάναμε μπάνιο στον κόλπο Δερματά. Πρέπει να μπορούμε να ξανακάνουμε.
  Β) Για να συνδέσεις την πόλη με την Παραλία περνάς μέσα από την ιστορική γειτονιά της Αγ. Τριάδας, την οποία οι δημοτικές και λοιπές ηγεσίες την έχουν εγκαταλείψει στην εξαθλίωση. Εμείς οι κάτοικοι αναρωτιόμαστε. Για ποιό λόγο;
  Μπαίνει η Αγ. Τριάδα στα "master plan". Τί γίνεται με τη μελέτη ανάπλασης της Αγ. Τριάδας. Γιατί ο Δήμος αδιαφορεί; Τυχαία;
  Συμεών Χούπας
  Πολ. Μηχ. - Κάτοικος Αγ. Τριάδας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.