Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Αθήνα :Σύμφωνο συνολικών δράσεων, ύψους 130 εκατ. για το κέντρο

Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας με τίτλο «Αθήνα Ξανά», υπογράφηκε σήμερα  από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, και από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη. Με το Σύμφωνο,  αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από το Δήμο Αθηναίων, με δικά του εργαλεία και με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης,  

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Αθήνα Ξανά», η Υπουργός Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα παρουσιάζουμε δράσεις για την αναγέννηση της Αθήνας... Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι πολλές, παράλληλες και να αφορούν στην ασφάλεια και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της πόλης, δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση.
Για πρώτη φορά πόροι του ΕΣΠΑ (120 εκ €) στη διάθεση και διαχείριση του Δήμου.Η παρέμβαση εξασφαλίζει στην Αθήνα 100 εκ.€ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκ.€ από το Υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και τη διαχειριστική αυτονομία και ευελιξία που απαιτείται από πλευράς Δήμου, για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δέσμης έργων και προγραμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης.
Για πρώτη φορά πραγματοποιείται, ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τον Δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εκείνος πλέον πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρησιακής αναβάθμισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπό την άμεση επίβλεψη του Δημάρχου Αθηναίων.
 Οι 5 άξονες επανεκκίνησης της Αθήνας:
- Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
- η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
- η αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού,
- η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
- η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την μετατροπή τριών εγκατελειμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Mέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση μεταξύ άλλων, σε τομείς στους οποίους η Αθήνα διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία και παράδοση, όπως είναι ο σχεδιαστικός τομέας (υφάσμα, μόδα, κόσμημα) αλλά και αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον στόχος είναι να ανακτήσει η Αθήνα την πολιτιστική της κληρονομιά στηρίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο, να υποστηρίξει παραδοσιακά επαγγέλματα, το εμπόριο τοπικών προϊόντων (π.χ. παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα στην οδό Ευριπίδου) να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει περιφερειακά ελληνικά προϊόντα στις πλατείες των γειτονιών της. Η ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για την τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και την ανάδειξη της πραγματικής ταυτότητας της πόλης. Ο Δήμος θα υιοθετήσει μια συμμετοχική διαδικασία, προσεγγίζοντας την κοινωνία των πολιτών, ενώ θα προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα ο Δήμος Αθηναίων, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, θα επενδύσει στην ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πλεονεκτημάτων της πόλης (π.χ. δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας), της ανάπτυξης τους (στρατηγικός σχεδιασμός και προϊοντική ανάπτυξη), αλλά και της προώθησης τους στη διεθνή αγορά (με έμφαση στο διαδίκτυο).
Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί. Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη διημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επιπροσθέτως, ο Δήμος θα επικεντρωθεί σε έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, όπως:
- βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας,
- δημιουργία “πράσινων” στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων,
- φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και
- διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.
Για την αναζωoγόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.
Παρεμβάσεις για την ανάκτηση ανοιχτών δημόσιων χώρων: ακόμη και κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας όπως η οδός Σόλωνος παραμένουν σήμερα δύσβατοι.
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.