Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ο εορτασμός της μέρας του Ταρτάν ως χαρακτηριστικό εθνικής ταυτότητας

# του Kenneth Wardrop.Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης.

Το άρθρο αυτό το έγραψα την Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 (των καθολικών) που ήταν και η Εθνική Μέρα του Ταρτάν (http://www.tartandayscotland.com/home/home.asp). Με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν κανένα άλλο έθνος δεν έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό τόσο αναγνωρίσιμο όπως και ότι δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο άλλο υλικό αγαθό όπως αυτό τόσο αντιπροσωπευτικό και συμβολικό της ταυτότητας ενός έθνους.

Το ταρτάν είναι ένα σημαντικό γνώρισμα της ιστορίας της Σκωτίας καθώς κάθε φυλή ή οικογένεια αντιπροσωπεύεται από διαφορετικά ταρτάν οπότε κάθε οικογένεια έχει το δικό της από πολύ παλιά. Μετά την πρώτη επανάσταση των Ιακωβιτών το 1715 η κυβέρνηση εξέδωσε μια διαταγή απαγορεύοντας τη χρήση του ταρτάν λόγω του συμβολισμού του αλλά και σε μια προσπάθεια να τους υποτάξει καθότι οι διάφορες φυλές είχαν πάντα επαναστατικό χαρακτήρα.

Η χρήση του ταρτάν επέστρεψε θεαματικά το 1822 με την επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου του IV στο Εδιμβούργο, που ήταν μάλιστα και η πρώτη επίσκεψη Άγγλου μονάρχη από το 1650. Αυτό το γεγονός ώθησε την χρήση του κίλτ με το ταρτάν ώστε να γίνει το εθνικό σύμβολο της Σκωτίας. Μπορεί και να θεωρηθεί πάντως σαν μια τέλεια άσκηση «εθνικού branding».


Vivienne Westwood fashion
Η επικράτηση και η μεγάλη δημοτικότητα του ταρτάν βοηθήθηκε και στα τέλη του 19ου αιώνα από την Βασίλισσα Βικτώρια και της αγάπης του συζύγου της Αλβέρτου για τη Σκωτία (ιδιαιτέρως για το σκωτσέζικο σπίτι τους στο κάστρο του Balmoral) με την προτίμησή τους να φοράνε ταρτάν, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ταυτότητα της Σκωτίας.

Το ταρτάν ακόμα και σήμερα παραμένει στη μόδα και αποτελεί «fashion statement» σε ειδικές περιστάσεις σε σπίτια διασήμων αλλά και σε επιδείξεις μόδας. 
Η νέα εγγραφή αλλά και ο έλεγχος της «βάσης δεδομένων» με τα ταρτάν είναι υπό την επίβλεψη του Lord Lyon της Σκωτίας. Στην εποχή μας βλέπουμε τη χρήση νέων χρωμάτων και αποχρώσεων στη προσπάθεια τους να δημιουργήσουν ζωντανά και εντυπωσιακά ταρτάν για πόλεις, ποδοσφαιρικούς συλλόγους, εταιρείες κ.α. ώστε να έχουν το δικό τους ξεχωριστό επίσημο ταρτάν. Η χρήση του ταρτάν με αυτό τον τρόπο είναι μια μέθοδος για να συσχετίσουν την ταυτότητα τους με μια μεγαλύτερη ομάδα προϊόντων που καθορίζονται από τη ταυτότητα της Σκωτίας.

,
Cape Breton Island’s second cultural flag
Η σημαία του «Cape Breton Tartan»
Η ημέρα του ταρτάν στη Σκωτία αντικατοπτρίζεται και στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού στην Βόρειο Αμερική και στον Καναδά. Ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα είναι οι Σκωτσέζοι. Οι Σκωτσέζοι όπως και τόσοι άλλοι μικροί λαοί του κόσμου (5 εκατομμύρια) έχουν μεταναστεύσει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Υπολογίζεται ότι 40 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν σκωτσέζικες ρίζες. Λίγα όμως έθνη έχουν εμπνεύσει τη διασπορά τους με τέτοιο επιτυχημένο τρόπο αυτογνωσίας της καταγωγής και της ταυτότητας τους.

4,8 εκατομμύρια Αμερικάνοι ή το 1,7% του πληθυσμού των ΗΠΑ καθώς και περίπου 5 εκατομμύρια Καναδοί έχουν σκωτσέζικη καταγωγή. Η Αμερικάνικη εβδομάδα του Ταρτάν ξεκίνησε να εορτάζεται το 2004 με την μεγάλη παρέλαση της Νέα Υόρκης που οργανώθηκε από τους American- Scottish Foundation, Saint Andrews Society of the State of New York, The New York Caledonian Society και την The National Tartan Day New York Committee. Η εδραίωση της ειδικής αυτής ημέρας είναι απόρροια της μεγαλοπρεπής Ιρλανδικής παρέλασης για την εορτή του St Patrick όπως και της θέλησης των Σκωτσέζων μεταναστών να «δηλώσουν» με αυτό τον τρόπο τη συμβολή τους στην διαμόρφωση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό που είναι τώρα σε πολλούς τομείς..

Τα δίκτυα των Σκωτσέζων μεταναστών είναι ένα από τα καταλληλότερα εργαλεία για να προωθήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες όπως και προσέλκυση επενδύσεων. Το St Andrews και το Caledonian Societies, μαζί με το Burns Clubs μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν Σκωτσέζοι μετανάστες! Για το 2012 η εβδομάδα του Ταρτάν ήταν από τις 7 ως τις 14 Απριλίου οπότε και η 14η παρέλαση έγινε στις 14 του μηνός. http://www.americanscottishfoundation.com/tartanday/index.html

Η κυβέρνηση της Σκωτίας εκμεταλλεύεται πάντως στο έπακρο την εβδομάδα του ταρτάν μετονομάζοντας την σε «Scotland Week».

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Η.Π.Α. και στον Καναδά χρησιμοποιούνται με πολύ επιτυχημένο τρόπο για να προωθήσουν τον τουρισμό, το εμπόριο και επενδύσεις, χτίζοντας ένα σύγχρονο ισχυρό προφίλ της Σκωτίας. Τέλος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής γίνετε μεγάλη προώθηση του Σκωτσέζικου Ουίσκι, μιας επωνυμίας με ταυτότητα και ιστορία. Εξάλλου πολλά «παιδιά» της Σκωτίας «λειτουργούν» και σαν πρεσβευτές όπως ο Σων Κόνερι με το τηλεοπτικό του ρόλο του σαν James Bond.

Οπότε μετά από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι σαν μικρό έθνος οι σκωτσέζοι είμαστε πολλοί τυχεροί που έχουμε ένα παγκοσμίως γνωστό σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας (tartan). Σε National Branding όρους πιστεύω ότι αποτελεί ένα μοναδικό «χαρακτηριστικό πώλησης» και θεωρώ ότι είναι πολύ σωστό να εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.