Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Σιγκαπούρη: Ηλιακό μηχανικό δάσος στην καρδιά της πόλης


Από το www.localit.gr

Δεκαοχτώ τεχνητά ηλιακά «υπερδέντρα» – κατακόρυφοι κήποι φιλοξενεί το πάρκο Gardens by the Bay στη Σιγκαπούρη, που ανοίγει τις πόρτες στο κοινό στις 29 Ιουνίου.
Το έργο με την ονομασία «Κήποι δίπλα στην Αμμουδιά», αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ανασυγκρότησης που εκπονήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο Εθνικών Πάρκων της Σιγκαπούρης και σκοπεύει στη δημιουργία μιας νέας περιοχής 250 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης στην περιοχή Marina Bay, στη νότια πλευρά της Σιγκαπούρης.
Τα μηχανικά δέντρα όμως δεν εξυπηρετούν μόνο λόγους αισθητικής. Είναι κατασκευασμένα από ατσάλι και τσιμέντο και ουσιαστικά αποτελούν κατακόρυφους κήπους, αφού πάνω τους αναπτύσσονται διάφορα είδη φυτών, ξεκινώντας από τα βάση των δέντρων και φτάνοντας μέχρι την κορυφή τους. Τα φυτά αυτά, πολλά από τα οποία είναι τροπικά ανθοφόρα είδη και φτέρες, δημιουργούν ένα τοπικό οικοσύστημα που, χάρις στο σχήμα του, επιτρέπει σε κάθε δέντρο να συλλέγει το νερό της βροχής, μειώνοντας έτσι το πόσιμο νερό που θα καταναλώνει το πάρκο.
Επίσης, εξαιτίας ακριβώς του σχήματος, κάθε δέντρο λειτουργεί ως αεραγωγός, καθώς θα δημιουργεί ένα καθοδικό ρεύμα αέρα που, βγαίνοντας από τη βάση του δέντρου, θα διατηρεί χαμηλή τη θερμοκρασία σε μία αρκετά μεγάλη περίμετρο γύρω από αυτό. Και με τη σκιά που θα δημιουργεί η κατασκευή, θα προσφέρει στους επισκέπτες του πάρκου ένα καταφύγιο από τον έντονη ηλιοφάνεια στην ασιατική χώρα.
Μία άλλη καινοτομία της κατασκευής είναι ότι το μηχανικό δάσος θα παράγει ένα σημαντικό ποσοστό του ρεύματος που καταναλώνει το πάρκο. Γι’ αυτό τον λόγο, σε κάθε δέντρο είναι ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα που, κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, ο φωτισμός του Gardens by the Bay, όπως και το σύστημα ανακύκλωσης νερού που αυτό χρησιμοποιεί, θα λειτουργούν χωρίς να προκαλούν την παραμικρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του πάρκου, τα τεχνητά δέντρα αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να συνυπάρξει αρμονικά με τη φύση. Άλλωστε, στο Gardens by the Bay υπάρχουν επίσης δύο θερμοκήπια («βιοσυστήματα») τα οποία φιλοξενούν είδη τροπικών φυτών που δεν ενδημούν στη Σιγκαπούρη και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να κλιματίζονται. Ωστόσο, τα συστήματα κλιματισμού έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον – για παράδειγμα, θα ηλεκτροδοτούνται από μία γεννήτρια η οποία θα παράγει ρεύμα από την άχρηστη βιομάζα.
Το έργο αποτελεί μέρος ενός σχεδίου ανασυγκρότησης για να δημιουργήθεί μια νέα περιοχή στο κέντρο της πόλης στην περιοχή Marina Bay, στη νότια πλευρά της Σιγκαπούρης. Για το έργο οι διοργανωτές ελπίζουν ότι όταν θα ολοκληρωθεί θα γίνει ένα οικολογικός τουριστικός προορισμός όπου θα γίνεται ανάδειξη των βιώσιμων πρακτικών για την ενέργεια αλλα και των φυτών από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.