Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών για την Ανάπτυξη της Ευρώπης προωθούν οι δήμαρχοι Αθήνας, Ρώμης

Από το www.localit.gr

Έμπρακτη απόδειξη του αισθήματος αλληλεγγύης και πρόταση συνεργασίας σε σειρά τομέων που άπτονται της Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, συνιστά η επίσημη επίσκεψη του δημάρχου της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο στην Αθήνα και η συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Η επίκριση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας των Βρυξελλών και της κ. Μέρκελ είναι το θέμα – πέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση- στο οποίο μοιράζονται ίδιες απόψεις οι δήμαρχοι των πρωτευουσών Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ η πρωτοβουλία του κ. Καμίνη για νομοθετική ρύθμιση στο θέμα των διαδηλώσεων είναι η καλή πρακτική που παίρνει μαζί του φεύγοντας από την Αθήνα ο κ. Αλεμάνο, όπως είπε ο ίδιος.
Οι δυο δήμαρχοι συνυπέγραψαν κείμενο, που πρόκειται να προωθήσουν σε συναδέλφους τους – δημάρχους Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με το οποίο γίνεται έκκληση προκειμένου να δημιουργηθεί Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών για την Ανάπτυξη της Ευρώπης.
Αυτό γίνεται, όπως σημείωσε ο κ. Αλεμάνο, διότι «η Ευρώπη διαθέτει χρηματοδοτήσεις και οικονομικούς πόρους για τους δήμους και τις Περιφέρειες, ελάχιστα όμως δίνονται στις μητροπόλεις. Συγχρόνως, υπάρχει ανάγκη να δοθούν περισσότερες δικαιοδοτήσεις. Στοχεύουμε στην κατανόηση των ιδιαίτερων αναγκών των μητροπόλεων και σκοπός μας είναι να υπάρξει συγκεκριμένο μήνυμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής».

Η επίσκεψη στην Αθήνα του δημάρχου Ρώμης -ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έχει θητεύσει στα υπουργικά συμβούλια κυβερνήσεών του- έγινε με πρωτοβουλία του Ιταλού γερουσιαστή Αλφρέντο Μοντοβάνο, που επίσης υπήρξε γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στην 4η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Όπως είπε ο κ. Αλεμάνο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δυο δημάρχων, η επίσκεψη έχει ιστορικό, πολιτιστικό περιεχόμενο, αλλά και οικονομικό.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι είναι αδύνατον να φαντασθεί κάποιος την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και την Αθήνα», ενώ σχετικά με την οικονομική πτυχή σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν μπορούν να σωθούν χωρίς την Ελλάδα στους κόλπους τους».
Ο κ. Αλεμάνο επισήμανε ότι με την έλευσή του στο δήμο Αθηναίων μεταφέρει «μήνυμα εκτίμησης και συμπάθειας του ιταλικού λαού και των κατοίκων της Ρώμης προς την Αθήνα». Σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα ξεπερνά τις πολιτικές πεποιθήσεις, αφού η επίσκεψη συνδυάζεται με διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο Πάνθεον της Ρώμης από το κόμμα της Αριστεράς. «Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει ενότητα πέρα από πολιτικούς διαχωρισμούς», υπογράμμισε.
Σε σχετική ερώτηση, ο δήμαρχος Ρώμης σημείωσε ότι η ιθύνουσα, πολιτική τάξη της Ιταλίας «είναι πεπεισμένη ότι πρέπει αμβλυνθεί η δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί στους ευρωπαϊκούς λαούς» και τόνισε: «ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα το μεταφέρει αυτό επισήμως στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μόντι έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σύντομα θα αφορά την Ισπανία και την Ιταλία. Δεν περιφρονούμε τα οικονομικά δεδομένα, αλλά πρέπει να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η κ. Μέρκελ».
«Στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, τόνισε ότι «τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα οδηγούν στην ανάγκη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να δημιουργήσουν δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, στήριξης και αλληλοβοήθειας προς τους ευάλωτους πολίτες» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι καταστροφικά. Η Αθήνα δεν είναι μια πόλη παραδομένη στην εξαθλίωση και τη βία. Είναι μια πόλη ανοιχτή και όμορφη».
Οι δυο δήμαρχοι συζήτησαν θέματα κοινωνικής πολιτικής και αντάλλαξαν εμπειρίες διαχείρισης διαφόρων ζητημάτων. Μεταξύ αυτών και το θέμα των διαδηλώσεων. Παλαιό στέλεχος του Εθνικού Κοινωνικού Κόμματος της Ιταλίας, ο δήμαρχος Ρώμης είχε επιλέξει να το διευθετήσει με διάταγμα που απαγόρευε τις διαδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Όπως είπε ο ίδιος, «παρόλο που το διάταγμα λειτούργησε, το διοικητικό δικαστήριο το ακύρωσε. Ο συνάδελφος μου, δήμαρχος Αθηναίων, ως έγκριτος νομικός ήξερε τι να κάνει. Γι’ αυτό κι εμείς τώρα θα ακολουθήσουμε τη νομοθετικό οδό. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς να κάνουμε νόμο του κράτους τη ρύθμιση των διαδηλώσεων». Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι στα ελληνικά κόμματα μένει τώρα να συνεχίσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.