Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το Τάμπερε και το ζωντανό εργαστήριο “Demola”


Από το www.localit.gr
Το Τάμπερε αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς οι πόλεις μπορούν να υποστηρίξουν την ανοικτή καινοτομία μεταξύ εταιριών.
Δημιούργησαν μία πλατφόρμα ανοικτής καινοτομίας (ζωντανό εργαστήριο) που ονομάζεται Demola, και  λίγα μόλις χρόνια από το ξεκίνημα της, κατέχει το ευρωπαϊκό βραβείο Καινοτομίας για το 2012.
 Πρόκειται για ένα «δοκιμαστικό εργοστάσιο», ένα διεπιστημονικό περιβάλλον ανοικτής καινοτομίας, όπου ερευνητές και φοιτητές μπορούν να συνδημιουργήσουν και να αναπτύξουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες με δυναμική παγκόσμιας αγοράς. Οι εταιρίες παρέχουν ιδέες για ανάπτυξη και καθοδήγηση σε ομάδες σπουδαστών, οι οποίοι αναπτύσσουν περαιτέρω τις ιδέες, με την κατασκευή δοκιμαστικών προϊόντων και κλίνες δοκιμών, τις δοκιμαστικές εφαρμογές και αναλύσεις και τη δημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων.
Οι επιχειρήσεις εταίροι παρέχουν συνεχή καθοδήγηση στις ομάδες εργασίας των φοιτητών μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων, εργαστηριακών ομάδων και ατομική παροχή στήριξης. Το προσωπικό του Demola παρέχει επιπλέον στήριξη στη διαχείριση των έργων, την ανάπτυξη μοντέλων και τις μεθόδους εργασίας. Οι εταιρίες εφαρμόζουν τα κατάλληλα έργα ή τα έργα αποτελούν αφορμή για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Οι ομάδες φοιτητών ασχολούνται με σχέδια έργων που δεν έχουν εξεταστεί, δηλαδή είναι αναπόδεικτα, και χρειάζονται νέες λύσεις. Αυτό ενισχύει τη σημασία ενός κοινού χώρου, καθώς δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να αξιοποιήσουν την κοινότητα του Demola για την επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία νέων ιδεών. Επιπλέον, σε ένα τόσο κλειστό περιβάλλον, οι βέλτιστες πρακτικές αναγνωρίζονται και διαχέονται στις άλλες ομάδες.
 Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, το πρόγραμμα στηρίζει 80 έργα από 400 φοιτητές ετησίως. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ετών εφαρμογής του, το Demola ανέπτυξε πάνω από 200 υπηρεσίες και πρότυπα προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Demola πήρε το Βραβείο Καινοτομίας της Περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας για το 2012, ως το καλύτερο διασυνοριακό και διατομεακό καινοτόμο πρόγραμμα στο πλαίσιο της αειφόρου και παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.