Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αθήνα :Γεμίζοντας το «κενό» στο ερημωμένο κέντρο


H επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα


#Του Δημήτρη Ρηγόπουλου
Ποια Αθήνα άφησαν οι αδειούχοι πίσω τους και ποια Αθήνα τους περιμένει επιστρέφοντας από τις διακοπές τους; Αν διατήρησαν στοιχειώδη επαφή με την επικαιρότητα θα γνωρίζουν για την έντονη δραστηρότητα που ανέπτυξε και αναπτύσσει τις τελευταίες εβδομάδες η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της πόλης. Οι προσδοκίες εμφανίζονται αυξημένες. Ουδείς αναμένει επιστροφή στον «παράδεισο», αλλά είναι διάχυτη η αίσθηση ότι αυτή τη φορά οι επιχειρήσεις για την τιθάσευση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης δεν έχουν επικοινωνιακό ή περιστασιακό χαρακτήρα. Οι εξορμήσεις είναι καθημερινές και σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις θα συνεχιστούν.

Και τη νύχτα;

Οσοι πρόλαβαν να κατεβούν στο πολύπαθο κέντρο επιβεβαιώνουν τις αρχικές μαρτυρίες περί αλλαγής της εικόνας. «Μόνο την ημέρα», μας προσγειώνει ο συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος. «Ομως μετά τις 11 το βράδυ, όταν λιγοστεύουν οι περιπολίες, έχουμε την επανεμφάνιση των εγκληματικών στοιχείων στις γνωστές περιοχές». Ο κ. Νικολακόπουλος δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά πιστεύει ότι ο σχεδιασμός και η στόχευση γίνονται σε λάθος βάση. «Από την τέταρτη ημέρα παρακολουθούμε από κοντά τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας. 
Αντί να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση του εγκληματικού στοιχείου μαζεύουν τους δυστυχισμένους ανθρώπους που καθαρίζουν τζάμια στα φανάρια και σέρνουν τα γνωστά καροτσάκια με τα μεταλλικά. Ετσι μαζεύεις τις μύγες και αφήνεις τους σκορπιούς ελεύθερους. Στο τέλος σε δαγκώνει ο σκορπιός και πεθαίνεις». Στο θέμα της ασφάλειας επικεντρώνεται και ο Δήμος Αθηναίων, όπως μας τονίζει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Γιώργος Σταματόπουλος. Τον ρωτάμε αν ο δήμος επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα δράσεων άμεσης εφαρμογής προκειμένου να κατέβει ο κόσμος στο κέντρο. «Αν δεν εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας όσες εκδηλώσεις και να κάνει ο δήμος οι πολίτες δεν πρόκειται να ακολουθήσουν». Και μέχρι τότε; Υπάρχει η δέσμευση για την εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες Ομονοίας και Κοτζιά.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η ΚΙΠΟΚΑ είχε τη σχετική πρωτοβουλία έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών. «Γνωρίζετε ότι την ίδια ημέρα που ανακοινώσαμε τις σκέψεις μας υπήρξε συγκεκριμένο ενδιαφέρον επενδυτών για τη μίσθωση καταστημάτων στην πλατεία Ομονοίας;» λέει ο κ. Νικολακόπουλος. Σήμερα σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, τον ρωτάω. «Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας με τις προδιαγραφές για την εμφάνιση της εγκατάστασης, οι επιχειρηματίες αναμένουν, αλλά δυστυχώς δημιουργούνται καθυστερήσεις από το πουθενά»· και ρίχνει την ευθύνη στη δημοτική γραφειοκρατία.
«Πάντως, πρέπει να λυθεί πάση θυσία το θέμα της ασφάλειας. Αυτό είναι το μείζον. Την Τετάρτη έκλεψαν πάλι τουρίστες». Ο κ. Νικολακόπουλος κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο και στον εισαγγελέα μια συγκεκριμένη πρόταση: να οριστεί μια συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου όπου θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ασφάλειας. «Προτείνουμε την ευρύτερη Ομόνοια, όπως ορίζεται από τις οδούς Σοφοκλέους, Αιόλου, Πατησίων, Βερανζέρου και Σωκράτους. Αν υπάρξει επιμονή και “καθαρίσει” οριστικά η Ομόνοια το εγκληματικό στοιχείο θα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βάλει πόδι πια. Θα έχουμε πετύχει μια πρώτη νίκη. Τότε θα επιστρέψει ο κόσμος».

Δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 25 Αυγούστου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.