Καθημερινά αναρωτιόμαστε.Που πρέπει να στραφούμε για να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη ; Να αυξήσουμε τις εξαγωγές; Να δυναμώσει ο τομέας της παραγωγής ;
Στην Κρήτη μετά αρκετές παλινωδίες , θετική αλλά και αρνητική εμπειρία καταλήξαμε σε τέσσερεις σημαντικές αποφάσεις για τη διαχείριση του τόπου μας.
Α.Το brand που θα στηρίξουμε και θα στηριχθούμε είναι το ΚΡΗΤΗ.
Β.Στρατηγική μας επιλογή είναι να στηρίξουμε και να στηριχθούμε στον Τομέα του Τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής.
Γ.Πρέπει να συνεργασθούμε όλοι μαζί.
Δ.Εργαλείο για την επιτυχία είναι τα ανταγωνιστικά στοιχεία της ταυτότητας της Κρήτης.Δηλαδή θα στηριχθούμε στην Τοπικότητα.
Πριν ακόμα τα παραπάνω διατυπωθούν οριστικά, η οικονομία του νησιού υποδείκνυε πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναπτυχθούν ,αν πράγματι θέλαμε βελτιστοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων.
Έτσι δημιουργήθηκε το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας για την ταυτοποίηση και προβολή της Κρητικής διατροφής, το σήμα Κρητικά χέρια για την χειροτεχνία, το δίκτυο μικρών τουριστικών καταλυμάτων, το δίκτυο Κρητικού ελαιολάδου, το δίκτυο οινοποιών , η Αστική Σύμπραξη Τουριστικής Ανάπτυξης (ΑΣΤΑ) για την διαχείριση του προορισμού Κρήτη.Είναι αυτονόητο ότι οι δραστηριότητες αυτές διαπλέκονται μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται.
Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ήδη.Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν "Κρητικό πρωϊνό", οι πιστοποιήσεις Κρητικής διατροφής, τα συμβόλαια συνεργασίας αγροτών ξενοδόχων δείχνουν τι θα ακολουθήσει.
Έτσι, αυτές τις ημέρες έχουμε μια νέα επιτυχία με την δυναμική είσοδο στην αχανή αγορά της Ρωσίας των Κρητικών προϊόντων, που υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, μπαίνουν στα ράφια 625 σημείων πώλησης, βάση των συμβολαίων που υπεγράφησαν μεταξύ Ρώσων και Κρητικών επιχειρηματιών.
Έτσι, αυτές τις ημέρες έχουμε μια νέα επιτυχία με την δυναμική είσοδο στην αχανή αγορά της Ρωσίας των Κρητικών προϊόντων, που υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, μπαίνουν στα ράφια 625 σημείων πώλησης, βάση των συμβολαίων που υπεγράφησαν μεταξύ Ρώσων και Κρητικών επιχειρηματιών.
Πρόκειται για τέσσερα συμβόλαια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν στην εξαγωγή ελαιολάδου, μελιού, παστελιών και αρτοσκευασμάτων – ειδών ζαχαροπλαστικής και είναι συνέχεια της συνάντησης των επιχειρηματιών των δύο πλευρών, τους οποίους έφερε σε επαφή πριν από τρεις μήνες η Περιφέρεια Κρήτης.
«Τα πρώτα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας είναι η απαρχή και μόνο της προσπάθειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που πρόσθεσε: «Όταν με τρεις μήνες συνεργασία υπεγράφησαν συμβόλαια 21 εκατομμυρίων ευρώ, φανταστείτε τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα. »
Στο μεταξύ οι εξωστρεφείς προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης δεν εξαντλούνται στην αγορά της Ρωσίας. «Ήδη έχουμε ανοίξει την αγορά της Ουκρανίας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο μ’ έχουν καλέσει επιχειρηματίες στη Γερμανία για να δούμε πως θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας και επίσης δεν έχουμε αφήσει την αγορά της Κίνας με συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με τον Πρέσβη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης
Κομβικό σημείο για τη συνολική ανάπτυξη της Κρήτης- τόνισε ο Περιφερειάρχης- είναι η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα και εκεί ρίχνουμε όλο το βάρος μας. Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την επόμενη χρονιά, όπου αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ροή του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί τουρίστες που ήρθαν στην Κρήτη τον εφετινό Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ οι Ρώσοι που επισκέφτηκαν το νησί μας, έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2009!
Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των επαφών, που ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και δήλωσε: «Θωρώ ότι αν είμαστε οργανωμένοι και βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα και πιστοποιημένα μπορούμε να κατακτήσουμε και άλλες αγορές, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατακτήσει. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, μόνο θετικά θα είναι για τους πολίτες της Κρήτης.»
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, που απέσπασε τις ευχαριστίες του Περιφερειάρχη, για τη συμβολή της στην επίτευξη των συμφωνιών και στη διοργάνωση της τωρινής έκθεσης, δήλωσε συγκινημένη, αλλά και περήφανη για το αποτέλεσμα των πρώτων επαφών και τόνισε: «Ότι βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ενός μαραθωνίου από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης. Με τη δουλειά αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Το τοπίο καθαρίζει και όλοι μαζί μπορούμε ν’ αναστρέψουμε την εικόνα. ‘Όταν με λίγους ανθρώπους φέραμε αυτό τα αποτέλεσμα, φαντάζεστε τι μπορούμε να κάνουμε με περισσότερους…»
Η υπογραφή των σημερινών συμβολαίων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν Κρητικά προϊόντα στα ράφια της Ρωσίας και με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν θα πωλούνται από τα Ουράλια μέχρι τη Σιβηρία και από τη Μόσχα μέχρι το Αικατερίνεμπουργκ- όπως είπε ο Ελληνικής καταγωγής Ρώσος εισαγωγές, Διονύσης Ποπόφ.
Ωστόσο την μεγάλη τους ικανοποίηση και ευχαρίστηση προς την Περιφέρεια Κρήτης για το «ξεκλείδωμα» της Ρωσικής αγοράς στα Κρητικά προϊόντα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση.
Υπογράφηκαν τέσσερα μεγάλα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας με μεγάλες Ρωσικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Cash and Cary, και ντελικατέσεν, συνολικού ύψους21 εκ.ευρώ και αφορούν εξαγωγή ελαιολάδου, μελιού, παστελιού-μαντολάτου, και παραδοσιακών γλυκών του νησιού όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ.
Αναλυτικά τα πρώτα συμβόλαια που υπογράφηκαν σήμερα είναι:
-Με τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Γέργερης «ΙΔΑΙΑ ΓΗ», με έδρα στο Ηράκλειο. Το συμβόλαιο για την εξαγωγή των προϊόντων του γυναικείου συνεταιρισμού, υπέγραψε η πρόεδρος του Μαρία Αναστασάκη, που εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου για τις ενέργειες τους ώστε να εξαχθούν για πρώτη φορά τα προϊόντα τους στη Ρωσική αγορά.
«Πραγματικά θέλουμε να ευχαριστήσουμε εγκάρδια τον κ. Αρναουτάκη και την κ. Βρέντζου που μας έφεραν σε επαφή με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων Ρωσικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε αποτελεί πολύτιμο ‘οξυγόνο’ για τον συνεταιρισμό μας η σημαντική αυτή οικονομική συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα με τους Ρώσους, και ευχόμαστε να έχει συνέχεια».
Αξίζει να επισημανθεί ότι Γυναικείος Συνεταιρισμός Γέργερης που παράγει παραδοσιακά γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα ιδρύθηκε το 2001, και ενισχύθηκε οικονομικά μετά από την ένταξη του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, όπου πρόεδρος της ήταν ο σημερινός Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
-Το δεύτερο συμβόλαιο υπογράφηκε με την «Πρότυπη Μελισσοκομική εταιρεία Κρήτης Αφοί Βαράκλα» με έδρα το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον διευθυντής της εταιρείας Γιώργο Βαράκλα οι τυποποιημένες ποσότητες μελιού που θα εξαχθούν στη Ρωσία θα έχουν την ονομασία «Μελάκι από την Κρήτη». Μάλιστα όπως λέει ο κ. Βαράκλας οι Ρώσοι καταναλωτές λόγω του κρύου καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μελιού-προιόν με πολλές θερμίδες-.
«Με την πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε και να κάνουμε γνωστό το Κρητικό μέλι που είναι το καλύτερο στον κόσμο» αναφέρει ο κ. Βαράκλας και προσθέτει: «Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την αντιπεριφερειάρχη για την προσπάθεια αυτή να ανοίξουν αποτελεσματικά την αγορά της Ρωσίας και να εξάγουμε τα προϊόν μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πρώτο επιχειρηματικό βήμα συνεργασίας με τους Ρώσους, από τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν».
-Η εταιρεία ελαιολάδου «Κολυμπάρι ΑΕ»-με έδρα τα Χανιά- ήταν η τρίτη Κρητική εξαγωγική εταιρεία που υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Μιχελάκης επεσήμανε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, που ανοίγει το δρόμο για την εξαγωγή τυποποιημένου παρθένου ελαιολάδου σε μια τεράστια αγορά όπως είναι η Ρωσική. Η Περιφέρεια Κρήτης με στοχευμένες ενέργειες απέδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει την οικονομία του τόπου».
-Μεγάλο εξίσου συμβόλαιο για την εξαγωγή προϊόντων μελιού όπως είναι το παστέλι και το μαντολάτο, υπέγραψε η εταιρεία «Cretamel ΑΕΒΕ» . Το συμβόλαιο εκ μέρους της Κρητικής εταιρείας με έδρα τις Σίσσες Ρεθύμνου, υπέγραψε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Γιάννης Ρασούλης. «Καταρχήν θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Περιφέρεια Κρήτης, γιατί με την πρωτοβουλία της αυτή να καλέσει τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ, ανοίγει τις πόρτες συνεργασίας για επαναλαμβανόμενες εξαγωγές στη Ρωσία». Ο κ. Ρασούλης μάλιστα δηλώνει αισιόδοξος για την συνέχεια, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες παστελιού και μαντολάτου. «Μας έχουν πει ειδικότερα ότι το Ελληνικό παστέλι και μαντολάτο είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που παράγουν το ίδιο προϊόν», καταλήγει.
Το ρεπορτάζ για την έκθεση και τα αποτελέσματά της είναι από την ιστοσελίδα www.ekriktiko.gr
Το ρεπορτάζ για την έκθεση και τα αποτελέσματά της είναι από την ιστοσελίδα www.ekriktiko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.