#Lauren Drell,
www.mashable.com
Τη μετάφραση επιμελήθηκε η Μαρία Βλαστάκη
Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο εργάζονται με προγραμματιστές , αστικούς σχεδιαστές και αναδόχους για να κάνουν την πόλη να ζει καλύτερα, είτε πρόκειται για τη βελτίωση του χρονισμού των φωτεινών σηματοδοτών ή για τη δημιουργία μιας χρήσιμης εφαρμογής, η οποία γίνεται όλο και πιο ισχυρή καθώς η διείσδυση των smartphones συνεχίζει να αυξάνεται. Εφαρμογές και καλά εφαρμοζόμενη τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κυβερνήσεις με ανεπάρκεια ταμειακών διαθέσιμων , να κερδίσουν χρήματα και να είναι πιο αποτελεσματικές.
Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τις τεχνολογίες που θέλουμε να δούμε σε κάθε μεγάλη πόλη. Αν έχουμε παραλείψει κάποιο στοιχείο από την λίστα επιθυμιών σας, αφήστε μας ένα σημείωμα στα σχόλια.
-Πρωτοβουλίες ανοιχτών δεδομένων και hackathons, όπως τον διαγωνισμό BigApps της Νέας Υόρκης, οι οποίες παράγουν χρήσιμες και εφαρμογές που εξοικονομούν πόρους για τη βελτίωση των πόλεων και την ενημέρωση πολιτών. Πράγματα όπως η ποιότητα του αέρα, τα αποτελέσματα υγιεινής εστιατόριου, αποτελέσματα κτιριακής επιθεώρησης και επικείμενη νομοθεσία θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα για όλους τους πολίτες.
-Εφαρμογές χώρων στάθμευσης που δείχνουν στους οδηγούς που είναι ο πλησιέστερος διαθέσιμος χώρος στάθμευσης. Αυτές θα εξοικονομήσουν σε όσους μετακινούνται χρόνο , καύσιμα, εκπομπές καυσαερίων και χρήματα, ενώ επίσης διευκολύνουν τη ροή της κυκλοφορίας.
-Εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να "υιοθετήσουν" ιδιοκτησία της πόλης - δοχεία απορριμμάτων, τηλεφωνικούς θαλάμους , δέντρα, πυροσβεστικούς κρουνούς , κλπ. -. ώστε η πόλη να μην χρειάζεται να δαπανήσει χρήματα στην αποστολή προσωπικού για τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Η Βοστώνη και η Χονολουλού έχουν εφαρμόσει ήδη κάτι παρόμοιο, μέσω του " Code for America" , και τα έργα αυτά κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται ότι έχουν επενδύσει στη γειτονιά τους περισσότερο .
-Υψηλής Τεχνολογίας συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Pay As You Throw (ΡΑΥT) –η "Πλήρωνε για ότι Πετάς" διάθεση απορριμμάτων θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν περισσότερο και να πετούν λιγότερο, ενώ με τη χρήση εργαλείων όπως το RFID θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαλογή τόσο ώστε τα ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
-Όλα ψηφιακά και εύκολα στη χρήση για τα συστήματα πληρωμής στάθμευσης – σκέφτεται η EZ-pass για το πάρκινγκ. Δεν θέλουμε να τοποθετούμε αποδείξεις στο ταμπλό ή να περιοριζόμαστε στα χρονικά όρια που μας κάνουν να τρέχουμε και να βάζουμε περισσότερα κέρματα στο μετρητή (αν πρόκειται να κρατήσεις τους μετρητές χρημάτων, τουλάχιστον επέτρεψε μας να προσθέσουμε χρήματα μέσω μιας εφαρμογής) . Είναι αποδεκτό που χρεώνεις για τη στάθμευση, αλλά βελτίωσε το σύστημα.
-Μια εφαρμογή οδηγού πόλης, με πληροφορίες για τα μουσεία, πάρκα, μνημεία, δημόσια τέχνη, εστιατόρια και δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο . Αυτές οι εφαρμογές, όπως αυτές στη Βαλτιμόρη, Οτάβα, Σαρλοτε και Νέα Ορλεάνη , βοηθούν τους πολίτες και τους τουρίστες να βελτιώσουν την εμπειρία τους στην πόλη.
-Οι οθόνες αφής τριγύρο στην πόλη - είτε πρόκειται για ενός περίπτερου για την αγορά μιας κάρτα μετρό ή για τις τηλεοράσεις των ταξί - θα πρέπει να είναι ανθεκτικές στα βακτήρια.
-Wi-Fi σε σταθμούς του μετρό και στα τραίνα, μαζί με πληροφορίες για τον καιρό σε κάθε σταθμό.
-Βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.
-Δυναμικά περίπτερα που εμφανίζουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο , που αφορούν την κυκλοφορία, τον καιρό και τις τοπικές ειδήσεις, όπως το Urbanflow στο Ελσίνκι.
-Εφαρμογές ή με βάση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης και συστήματα αντιμετώπισης κρίσεων - κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες. Είτε πρόκειται για μια ειδοποίηση για ένα έγκλημα που μόλις συνέβη ή για συμβουλές για μια καταιγίδα που πλησιάζει την πόλη.
-Αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση και την πρόληψη του εγκλήματος.
-Περισσότερα δημόσια μέσα μεταφοράς, τρένα υψηλής ταχύτητας , και λεωφορεία ταχείας διέλευσης (BRT) που βοηθούν τους πολίτες να διασχίζουν την πόλη με ταχύτητα και χαμηλές εκπομπές ρύπων.
-Φώτα OLED και επιτήρηση σε ζώνες υψηλής εγκληματικότητας, όπως το 24/7 σύστημα από την Κοκάλτα.
-Σταθμούς φόρτισης , όπως το ηλιακό Strawberry Tree στη Σερβία. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως στάσεις λεωφορείων και Wi-Fi hot spots.
-Στέγες καλυμμένες με ηλιακούς συλλέκτες ή κήπους. Θα μπορούσες ακόμα να δημιουργήσεις ηλιακή ενέργεια σε ποδηλατοδρόμους, όπως το SolaRoad του Άμστερνταμ .
-Προγράμματα διάθεσης ποδηλάτων, όπως στο Παρίσι , την Ουάσιγκτον, DC , και αυτά που έρχονται στο Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη . Και πάρκινγκ για ποδήλατα θα ήταν επίσης ωραίο - ίσως ακόμη και υπόγεια και μηχανοδηγούμενα, όπως το Eco Cycle στην Ιαπωνία .
-Μια οικονομία που μοιράζεται , αντί μιας οικονομίας που αγοράζει. Αν μοιραζόμαστε ή νοικιάζαμε ο ένας από τον άλλο, ο καθένας μας θα χρειαζόταν να αγοράζει και να αποθηκεύει λιγότερα αγαθά – σκεφτείτε Rent the Runway, Netflix, Airbnb. Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει να υπάρχουν εφαρμογές για να σας βοηθούν να βρείτε φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρειάζονται πραγματικά τα πράγματα που θέλετε να πετάξετε, όπως ο Zealous Good στο Σικάγο.
-Έξυπνος έλεγχος των κλιματιστικών σε σπίτια και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, ο θερμοστάτης Nest .
-Η ευρεία χρήση των εφαρμογών εκτροπής της κυκλοφορίας , όπως Greenway και Waze . Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει 60 ώρες στην κυκλοφορία κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Greenway; αυτές οι εφαρμογές υπολογίζουν την καλύτερη διαδρομή για κάθε οδηγό για να επιταχύνει τη ροή της κυκλοφορίας και να μειώσει τις εκπομπες CO2. Επίσης διασφαλίζουν ότι ένα μποτιλιάρισμα σε μια λεωφόρο δεν θα μετατοπιστεί σε άλλη περιοχή.
- Συστήματα ανακύκλωσης νερού-, διότι ενώ το νερό καλύπτει το 70% της γης, δεν διατηρούμε την πηγή με τον τρόπο που θα έπρεπε.
-Crowdsourced urban planning, όπως οι Brickstarter .
-Ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο για όλους τους πολίτες - ίσως το Google Fiber ; - η οποία θα μειώσει το ψηφιακό χάσμα και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
-Πληρωμές από κινητά. Παντού. Για τα τρόφιμα, είδη ένδυσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
-Προγράμματα "μοιράσματος" διαδρομών : Επειδή είναι σπατάλη χρημάτων και καυσίμων να διαθέτουμε δύο αυτοκίνητα να πάνε στον ίδιο προορισμό, όταν κανένα από τα δύο δεν έχει υπερβεί την χωρητικότητα του σε επιβάτες
Μήπως η πόλη σας προσφέρει αυτές τις τεχνολογίες; Τι μας λείπει; Πείτε μας στα σχόλια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.