Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Bilbao :Ένας κυματιστός κήπος που διατρέχει τις σκάλες


«Ως ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής τοπίου» βραβεύτηκε από τις αρχές του Μπιλμπάο ο κυματιστός κήπος που διατρέχει τις σκάλες στο κέντρο της πόλης, δημιουργία του Ιάπωνα Arata Isozaki.
Ο κήπος «διατρέχει» κατά μήκος τις σκάλες σχηματίζοντας κυματιστές γραμμές από διαφορετικές υφές και χρώματα, δημιουργώντας έναν δυναμικό αστικό χώρο. Αλλάζει ανάλογα με το χρόνο και τις εποχές φιλοξενώντας διαφορετικά είδη φυτών. Ονομάστηκε και κήπος των αντιθέσεων, ανάμεσα στα ντόπια και τα εξωτικά φυτά, ανάμεσα στα κόκκινα λουλούδια, στο πράσινο γρασίδι και στις γκρι πλακοστρώσεις. 
Επιπλέον μια μεγάλη αντίθεση δημιουργείται στη θέση του «κήπου» σχετικά με τις σκάλες, ο οποίος αναπτύσσεται κατακόρυφα, «κόβοντας» στη μέση την κανονική ροή των σκαλοπατιών.1 σχόλιο :

  1. Μοναδικό. Ως έμπνευση και πράξη. Η αντίθεση του κήπου με τα δομικά υλικά της σκάλας ενισχύεται από τις εσωτερικές αντιθέσεις που δημιουργούν τα ίδια τα φυτά, ανάλογα την εποχή. Η υπηρεσία πρασίνου του Bilbao θα έχει πάντοτε πολύ δουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.