Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες συμμετοχής των πολιτών στην ζωή της πόλης.Η διακυβέρνηση των πόλεων μπολιάζεται ολοένα και περισσότερο από τις απαιτήσεις της κοινωνίας των πολιτών.Απαιτήσεις που συνοδεύονται από το πάθος της συμμετοχής όχι μόνο στη λήψη των αποφάσεων αλλά και στην υλοποίηση των αλλαγών που η πόλη έχει ανάγκη , για να ικανοποιήσει ολοένα και περισσότερο απαιτητικούς πολίτες.
Στην ομιλία μου πέρυσι ( Ιούλιος '12 ) στο συνέδριο των σεμιναρίων της Ερμούπολης είχα περιγράψει αυτές τις αλλαγές με τον τίτλο "Από την πόλη 1.0 στην πόλη 3.0".
- Στη διακυβέρνηση 1.0 , ο πληθυσμός είναι εργατικό δυναμικό και αγορά για ό,τι οι ελίτ αποφάσισαν να παράγουν και να παρέχουν.Προσφέρει φυσική και πνευματική δύναμη ως εργατικό δυναμικό και καταναλώνει αγαθά και υπηρεσίες
- Στη διακυβέρνηση 2.0 οι πολίτες διεκδικούν συμμετοχή στις αποφάσεις, συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα, διαβουλεύσεις, ζητούν μείωση των επιπέδων διακυβέρνησης.Η πόλη 2.0 δεν στηρίζεται πια μόνο στις παραδοσιακές ελίτ που ελέγχουν, αποφασίζουν και παρέχουν, βασίζεται εν μέρει και σε συμμαχίες, συμπράξεις δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και ομάδων πολιτών.
- Στη διακυβέρνηση 3.0 εκτός των θεσμικών παραγόντων διοίκησης θα συναντούμε ποικίλες υβριδικές μορφές σχημάτων λήψης αποφάσεων.Οι Εθνικές, Περιφερειακές και Τοπικές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να εκχωρήσουν εξ ολοκλήρου τις αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων αλλά θα ενεργούν σαν ένας από τους παράγοντες λήψης αποφάσεων.
"Οι μεγαλουπόλεις είναι γεμάτες σοβαρά λάθη, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Και οι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της γης ζούνε πλέον σε πόλεις.
Το City of Errors είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών μέσων, που προσφέρει τη δυνατότητα να ξεσκαλίσεις, να καταγράψεις, να μοιραστείς, ακόμη και να βγεις για να διορθώσεις τα λάθη στην μεγαλούπολή σου. Κάθε είδους λάθη, που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Άνθρωποι σαν και εσένα.
Aυτή η πλατφόρμα πολλαπλών μέσων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε πόλη, προσαρμόζωντας το περιεχόμενό της,
Προς το παρόν εργαζόμαστε να την εφαρμόσουμε σε ένα ακραίο παράδειγμα. Σε ένα μέρος που συχνά αποκαλείται λίκνο του δυτικού πολιτισμού και, προσφάτως, λίκνο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης. Μία πόλη, που έχει τα προβλήματα που έχουν οι περισσότερες πόλεις του κόσμου, συγκεντρωμένα όλα μαζί σε ένα μέρος.
Την πόλη της Αθήνας. Την αληθινή Sin City.
Στο πρώτο μέρος του εγχειρήματος δημιουργούμε και ανεβάζουμε την ιντερνετική σειρά “Η Ζωή σε μια Πόλη Γεμάτη Λάθη” που αποτελείται από 10 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το κάθε ένα ασχολείται με έλα λάθος της πόλης μέσα από τα μάτια κάποιου που μάχεται ενεργά να το διορθώσει η τουλάχιστον να αντιδράσει σε αυτό. Λάθη όπως η έλλειχη αλλυλεγγύης, η αναισθησία, η αδιαφορία και όλα αυτά τα λάθη των μεγαλουπόλεων που ορίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Στο δεύτερο μέρος του εγχειρήματος, που αναζητά χρηματοδότηση, ο στόχος μας είναι να ανεβάσουμε αυτές τις ταινίες σε έναν διαδραστικό διαδυκτιακό χάρτη όπου μπορείτε να πλοηγηθείτε, να εξερευνήσετε και να πειραματιστείτε. Ο χάρτης μας μοιάζει με ένα χάρτη που θα συναντούσατε σε κόμικς, ανακριβής, διασκεδαστικός και ασπρόμαυρος.
Κάθεσαι λοιπόν μπροστά στον υπολογιστή σου, κοιτάζεις το χάρτη, παρακολουθείς τα βίντεο και σκέφτεσαι πόσο σκατά είναι ο κόσμος, νοιώθοντας ανίκανος να κάνεις κάτι γι’ αυτό.
Αλλά δεν είσαι.
Έχεις κάτι να πεις· και εμείς θέλουμε να σου δώσουμε χώρο στο χάρτη μας για να το πεις.
Και εδώ ξεκινά Το Παιχνίδι…"
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.