Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Το μέλλον των πόλεων

#
Δημοσιεύθηκε στο www.edelman.com

Ζούμε στην πιο γρήγορη φάση αστικής ανάπτυξης στην ιστορία, μια διαδικασία που μας κάνει να σκεφτούμε το Blade Runner του Ridley Scott και το μεταλαγμένο Λος Άντζελες της. Στην πραγματικότητα, από το 2030 πάνω από το 60 % του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτή την αλλαγή; Είναι η Βραζιλία έτοιμη; Το μέλλον του κόσμου θα καθοδηγείται από τις μεγαλουπόλεις;Και αν ναι, μπορούν οι μεγαλουπόλεις να είναι ανθρώπινες;

Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που ετέθησαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του New Cities Summit (São Paulo, 4-6 Ιουνίου), που διοργανώθηκε από τις New Cities Foundation* με στόχο να θέσει την πόλη στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. Η εκδήλωση συγκέντρωσε μερικά από τα λαμπρότερα μυαλά.Από κυβερνητικούς αξιωματούχους , αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και μηχανικούς, καθώς και ακαδημαϊκούς και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών. Σχεδόν 100 ομιλητές από 17 διαφορετικές χώρες παρακολούθησαν τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και μια σειρά διεθνών και εθνικών δημοσιογράφων.
Οι χώροι (το υπέροχο Ibirapuera Auditorium και το κτίριο Oca στο Σάο Πάολο),  η στιγμή ( 5 ης Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ) και η πόλη (η μεγαλούπολη του Σάο Πάολο), δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη επιλογή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Citi παρουσίασε την έκθεση της EIU " Hot Spots 2025: Συγκριτική αξιολόγηση της μελλοντικής ανταγωνιστικότητας των Πόλεων », η οποία χρησίμευσε για τη βελτίωση της κατανόησης της ανταγωνιστικότητας της αγοράς και να εντοπίσει που η ανάπτυξη, η ευκαιρία και το ταλέντο είναι πιθανό να βρεθούν τις επόμενες δεκαετίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας είναι σε ισχυρή θέση για την ανάπτυξη. Το Σάο Πάολο (36η θέση), το Ρίο ντε Τζανέιρο (76η) και Porto Alegre (97η), θα έχουν βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους το 2025. Και οι τρεις πόλεις είναι μεταξύ των κορυφαίων 15 γρήγορα κινούμενων προς τα πάνω στη συνολική κατάταξη Index. Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με τη σχετική στασιμότητα της ανταγωνιστικότητας των πόλων της Αφρικής, θα επιβεβαιώσει ότι η Βραζιλία ανήκει δικαίως στην επιλογή του κλαμπ των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) που έχουν έρθει για να συμβολίσουν τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης μακριά από τις  ανεπτυγμένες οικονομίες της G7.
Στην περίπτωση του Σάο Πάολο, πίσω από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι ένα νέο και ταχέως αυξανόμενο εργατικό δυναμικό και μια καλή υποδομή τηλεπικοινωνιών. Η έκθεση που εκπονήθηκε από την Citi δείχνει ότι είναι η πιο βελτιωμένη πόλη, και η πιο ανταγωνιστική πόλη μεταξύ των BRICs. Υπάρχει  ακόμα δουλειά να γίνει. Το São Paulo πρέπει να λειτουργεί με δικό του brand positioning , ενισχύοντας τα θετικά χαρακτηριστικά της πόλης ως σημείο τήξης των ανθρώπων και των πολιτισμών. Και να επωφεληθούν από ότι είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Οι προσπάθειες της πόλης για την δημόσια διπλωματία και τα πεδία του place branding δεν θα είναι αρκετές , εάν δεν συμμετέχουν οι πολίτες και δεν αφηγείται μια ιστορία. Το i am Amsterdam  μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να λειτουργήσει.
Ίσως σε λίγα χρόνια οι πολίτες του Σάο Πάολο θα πουν - όπως στην ιστορική τελευταία σκηνή του Blade Runner - "έχω ... δει πράγματα που οι άνθρωποι δεν θα πιστεύουν"  όταν σκεφτόμαστε πόσο χαοτική ήταν η πόλη , και πόσο έχει βελτιωθεί. Είμαι βέβαιος ότι γεγονότα σαν το New Cities Summit σίγουρα θα  βοηθήσουν να γίνει.
#Verónica Barranco is a Fellow for Edelman in São Paulo, from Madrid.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.