Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ηράκλειο: Δράσεις για την «Ημέρα της Ενέργειας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε σειρά από εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ενεργειακής Εβδομάδας Δράσεις για την «Ημέρα της Ενέργειας».  Τις μέχρι τώρα δράσεις του δήμου αλλά και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων ανακοίνωσε, σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης.
Ο δήμος Ηρακλείου, τόνισε ο κ. Κουράκης πρωτοπορεί σε θέματα  ενεργειακής πολιτικής και καινοτόμων μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και ένα πιο φιλικό περιβάλλον για τους πολίτες.
Αποσπώντας το πρώτο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο ανάμεσα σε δήμους από 7 κράτη της Μεσογείου και συγκεκριμένα την Ιταλία, την Ισπανία, την Μάλτα, την Πορτογαλία, την Σλοβενία, την Κύπρο και την Ελλάδα, απέδειξε τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τη χάραξη και εφαρμογή ξεκάθαρης ενεργειακής πολιτικής.
«Μέσα από το Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας που εκπόνησε ο Δήμος μας στα πλαίσια συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Σύμφωνο των Δημάρχων» έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται περιβαλλοντικές δράσεις που στόχο έχουν τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του Δήμου μας», τόνισε ο κ. Κουράκης.
Ανέφερε δε ενδεικτικά τις παρακάτω δράσεις:
  • Η Μέθοδος της Αβαθούς Γεωθερμίας ως το πιο οικονομικό σύστημα ψύξης –Θέρμανσης που χρησιμοποιείται  στη νέα μεγάλη υποδομή Πολιτισμού του Ηρακλείου το Πολιτιστικό –Συνεδριακό Κέντρο.
  • Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του Βιοαερίου που παράγεται κατά τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης της λυματολάσπης στο βιολογικό καθαρισμό και σχεδιασμός  αναβάθμισης της Μονάδας με διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος
  • Προγραμματισμός για ανάπτυξη και εγκατάσταση Μονάδας  Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με αξιοποίηση του βιοαερίου (ΑΠΕ) στο ΧΥΤΑ του Δήμου  Ηρακλείου.
  • Βιοκλιματικές ,Καινοτόμες και Καλές Πρακτικές για Εξοικονόμηση ενέργειας  σε όλες Νέες  Κτιριακές Υποδομές του Δήμου Ηρακλείου όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Σχολεία, Δημοτικά Κτίρια ,Αθλητικά Κέντρα κλπ.
Οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια της Ενεργειακής Εβδομάδας στο αίθριο της Λότζια  περιλαμβάνουν:
  • Δράσεις από μικρούς μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Ηρακλείου οι οποίοι θα παρουσιάσουν διάφορες κατασκευές, χειροτεχνίες και μικρές εφευρέσεις,
  • Προβολή σχετικής ταινίας και διαφημιστικών σποτ που επιμελήθηκαν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
  • Διαλέξεις από ειδικούς σε θέματα ενέργειας και
  • Έκθεση αυτοσχέδιων έργων με ανακυκλώσιμα υλικά στο φουαγιέ του Δημοτικού Κτηρίου Ανδρόγεω με θέμα την ενέργεια από μαθητές Γυμνασίων της πόλης μας.
Σκοπός των  εκδηλώσεων, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Ηρακλείου    «η μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των πολιτών- τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών του Δήμου μας- και την ελπίδα ο θεσμός να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στο νησί μας αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.