Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τέταρτο «Οικόπολις» για τον Δήμο Βύρωνα - Βραβείο «Περιβαλλοντικής Επένδυσης»

Τέταρτο «Οικόπολις» για τον Δήμο Βύρωνα - Βραβείο «Περιβαλλοντικής Επένδυσης» για το Βιοκλιματικό Γυμνάσιο Καρέα Με την κατάκτηση ενός ακόμα βραβείου περιβαλλοντικής ευαισθησίας «γιόρτασε» ο Δήμος Βύρωνα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 
Πρόκειται για την τέταρτη διάκριση του Δήμου στο θεσμό των βραβείων «Οικόπολις», που διοργανώνει ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον «Ecocity», ίσως το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο της χώρας μας. 
 Στη φετινή απονομή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο «Θέατρο» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς παρέλαβε το Βραβείο «Οικόπολις – Περιβαλλοντικής Επένδυσης» για το νέο, βιοκλιματικό Γυμνάσιο Καρέα, το οποίο εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους μαθητές τον Οκτώβριο του 2012. 
Ο Δήμαρχος Βύρωνα συνεχάρη θερμά όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ανάμεσά τους τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Θεμάτων Κωνσταντίνο Ζούμπο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους γονείς και τους μαθητές του Γυμνασίου Καρέα για την κατανόηση που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του έργου. «Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελεί την καλύτερη δυνατή επένδυση, για το περιβάλλον, για τις επόμενες γενιές, για την ίδια την κοινωνία.Το Γυμνάσιο του Καρέα είναι το πρώτο βιοκλιματικό έργο που παραδόθηκε στην πόλη μας. Σύντομα παραδίδεται και το Κλειστό Γυμναστήριο Καρέα, ενώ προχωρά και η κατασκευή του Κλειστού Κολυμβητηρίου της πόλης μας, τα οποία είναι επίσης βιοκλιματικού σχεδιασμού» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η προστασία και ο σεβασμός του περιβάλλοντος αποτελούν καθημερινό στοίχημα για όλους εμάς, στον Δήμο Βύρωνα. Ένα στοίχημα που προσπαθούμε να κερδίζουμε καθημερινά, με συνέπεια, συνέχεια και σκληρή δουλειά». Υπενθυμίζεται ότι το βιοκλιματικό Γυμνάσιο Καρέα είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον και έχει χαμηλότερες ενεργειακές ανάγκες σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο, καθώς χρησιμοποιεί το βρόχινο νερό, διαθέτει φωτοβολταϊκά συστήματα για την κάλυψη των αναγκών φωτισμού του, δεν χρειάζεται πετρέλαιο για θέρμανση, καθώς χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια, έχει ενεργειακά τζάμια και ψυχρά χρώματα για την καλύτερη μόνωση του κτηρίου και σύστημα εξαερισμού με αισθητήρα για την αυτόματη ανανέωση του αέρα όταν είναι απαραίτητο. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βύρωνα έχει τιμηθεί με βραβείο «Οικόπολις» για την περιβαλλοντική του ευαισθησία το 2011 για τη μελέτη του έργου της Πράσινης Διαδρομής, το 2010 για το «Πρότυπο Εναλλακτικό Δημόσιο Πρόγραμμα Διαχωρισμού Υλικών Ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο» και το 2009 για την ανάπλαση του πάρκου της Καραολή και Δημητρίου. 
Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Οικόπολις» είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2005 από τον Οργανισμό «Ecocity» με σκοπό την αναγνώριση και επιβράβευση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της συνεισφοράς Επιστημόνων, Οργανισμών, Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Επιχειρήσεων και Μέσων Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.