Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Οι Δρόμοι του Καπνού: Μεταφορά τεχνολογίας από τη Βιέννη στην Καβάλα

consite
Πηγή :www.localit.gr

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: « Οι Δρόμοι του Καπνού: Μεταφορά τεχνολογίας από τη Βιέννη στην Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκινά σήμερα στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας.
Στόχος του είναι η αποτίμηση του ρόλου της τεχνολογίας στην κοινωνική κατασκευή ολόκληρων πόλεων συμπεριλαμβανομένου και του πολεοδομικού σχεδιασμού τους και τελικά   να ξαναειπωθεί η ιστορία του καπνού μέσα από τους δρόμους μεταφοράς των τεχνολογιών του.
Το διεθνές συνέδριο, τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και συνδιοργανώνεται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Δήμου Καβάλας, της Ουγγρικής Πρεσβείας και του Σουηδικού Ινστιτούτου.
Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ισχυροί ξένοι επιχειρηματίες κυρίως από την Αυστροουγγαρία ανέδειξαν το εμπόριο του καπνού σε κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα σε μια σειρά ελληνικών πόλεων, μεταξύ των οποίων  και η Καβάλα.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης οι ισχυροί αυτοί έμποροι εισήγαγαν σταδιακά καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και δεματοποίησης του καπνού που κυρίως στη διάρκεια του μεσοπολέμου άλλαξαν δραστικά την κουλτούρα εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στα καπνομάγαζα.
Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες στην επεξεργασία του καπνού αλλά και οι αλλαγές που επέφεραν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Καβάλας θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη διάρκεια ενός επιστημονικού συνεδρίου και μιας έκθεσης φωτογραφίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.