Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Santander : Νέα εφαρμογή επιτρέπει στους πολίτες να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της πόλης

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Cities Today
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Μία νέα smartphone εφαρμογή που ξεκίνησε από την πόλη της Santander στην Ισπανία, θα επιτρέψει στους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της πόλης, μέσω της αναφοράς γεγονότων σε πραγματικό χρόνο.

«Έχουμε εισαγάγει μια νέα υπηρεσία που ονομάζεται Συμμετοχική Ανίχνευση», δήλωσε ο Íñigo de la Serna, Δήμαρχος της Santander, στην εκδήλωση «Smart to Future Cities 2013» που πραγματοποιήθηκε  στο Λονδίνο. «Οι χρήστες, μέσω της smartphone εφαρμογής ‘El Pulso de la Ciudad’ (Ο παλμός της πόλης), μπορεί να κάνει αναφορά σε γεγονότα και περιστατικά που συμβαίνουν στην πόλη, για παράδειγμα, μια λακκούβα στο πεζοδρόμιο. 
Η υπηρεσία διασυνδέεται με την πλατφόρμα διαχείρισης του δήμου που λαμβάνει τέτοιες ειδοποιήσεις, και προωθεί τις αναφορές στο αντίστοιχο δήμο που ανοίγει ένα δελτίο του περιστατικού, το οποίο είναι στη διάθεση του πολίτη και του επιτρέπει να παρακολουθήσει την κατάσταση του αιτήματος μέχρι την επίλυσή του.  
Η υπηρεσία μας έχει αναγκάσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο η πόλη διαχειρίζεται τις υπηρεσίες.  Τώρα, τα περισσότερα περιστατικά έχουν επιλυθεί σε λιγότερους από έξι ή επτά ημέρες.»


Η πόλη του Santander έχει εγκαταστήσει 10.000 αισθητήρες γύρω από το κέντρο της πόλης, σε μία έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι αισθητήρες είναι κρυμμένοι μέσα σε μικρά γκρι κουτιά που συνδέονται με λάμπες του δρόμου, στύλοι και τοίχους κτιρίων. Μερικοί είναι θαμμένοι κάτω από την άσφαλτο των χώρων στάθμευσης. Καθημερινά μετράνε το φως, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία και τις κινήσεις των αυτοκινήτων και των ανθρώπων.

Κάθε δύο λεπτά, οι αισθητήρες μεταδίδουν τα δεδομένα τους σε ένα εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Καντάμπρια, το κεντρικό σημείο στο οποίο συγκεντρώνονται τα δεδομένα από όλη την πόλη. Κάθε λεωφορείο μεταδίδει τη θέση του, τα διανυθέντα χιλιόμετρα και την ταχύτητα, καθώς επίσης και δεδομένα από το περιβάλλον του, όπως το όζον ή νιτρικό οξείδιο και τα επίπεδα της ρύπανσης. Τα ταξί και τα αυτοκίνητα της αστυνομίας κάνουν το ίδιο. Μέσα από την εφαρμογή «Ο παλμός της πόλης» οι πολίτες της Santander γίνονται οι ίδιοι ανθρώπινοι αισθητήρες.

«Περίπου 5.000 χρήστες χρησιμοποιούν τώρα αυτή την εφαρμογή,» είπε ο Δήμαρχος de la Serna. «Οι πολίτες, όχι μόνο λαμβάνουν τις πληροφορίες και στέλνουν τα γεγονότα και περιστατικά, αλλά συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της πόλης.   Επίσης, έχουμε κάνει άλλη μία εφαρμογή διαθέσιμη στους πολίτες, το ‘Santander Εγκέφαλος της Πόλης’. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα ιδεών που παρέχεται από το Δημοτικό Συμβούλιο της Santander για όποιον επιθυμεί να μοιραστεί τις ιδέες και τα έργα του, να σχολιάσει και να ψηφίσει διάφορες προτάσεις και επερχόμενες πρωτοβουλίες. Αυτό τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της Santander ως μια έξυπνη πόλη και την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου της πόλης.»

Διαβάστε επίσης :
12.000 αισθητήρες μετατρέπουν το Santander σε έξυπνη πόλη 


1 σχόλιο :

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ!!!! ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.... ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΜΕ... ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΡΥΜΟΤΟΜΟΥΜΕΝΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΕΧΤΙΖΕ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ... ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΔΙΩΡΟΦΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΩΦΕΥΕΙ... ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.... ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.