Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς γίνεται μια πόλη "μεγάλη";



Από το www.mckinsey.com
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης

Μέχρι το 2030, το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις. Αυτό το γεγονός μπορεί να σημαίνει μεγάλα πράγματα για την οικονομική ανάπτυξη, εάν οι πόλεις χειριστούν την επέκτασή τους με σύνεση. Παρακάτω, θα δείτε πώς.

Τι είναι αυτό που κάνει μία πόλη εξαιρετική; Είναι ένα σπουδαίο ερώτημα, διότι μέχρι το 2030, 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, θα ζει σε πόλεις, σε σύγκριση με 3,6 δισεκατομμύρια σήμερα. Αυτό το γεγονός θα υπερτροφοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη όλου το κόσμου.  
Οι ηγέτες στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αστικοποίηση σε πρωτοφανή κλίμακα, ενώ εκείνες στις ανεπτυγμένες χώρες θα παλέψουν με τη γήρανση των υποδομών και τους υπερφορτωμένους προϋπολογισμούς. 
Όλοι αγωνίζονται για την εξασφάλιση ή την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των πόλεων και του βιοπορισμού των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Και όλοι έχουν αντιληφθεί την περιβαλλοντική κληρονομιά που θα αφήσουν αν αποτύχουν στο να βρουν πιο βιώσιμη και αποδοτική χρήση των πόρων στην διαχείριση αυτών των πόλεων.
Slideshow
How to make a city Great



Εξερευνήστε έξι διαφορετικές
πρωτοβουλίες που αποσκοπούν
στο να καταστήσουν τις πόλεις
εξαιρετικούς τόπους για να ζείς
και να εργάζεσαι.
Για να κατανοήσουμε τις βασικές διαδικασίες και τα κριτήρια που μπορούν να μεταμορφώσουν μία πόλη σε έναν εξαιρετικό τόπο για να ζει και να εργάζεται κανείς, η McKinsey ανέπτυξε και ανέλυσε μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων αστικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δεικτών απόδοσης.  Η έρευνα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 30 δημάρχους και άλλους ηγέτες των τοπικών αυτοδιοικήσεων των πόλεων σε τέσσερις ηπείρους και τη σύνθεση ευρημάτων από περισσότερες από 80 περιπτωσιολογικές μελέτες με σκοπό την κατανόηση του τι έκαναν οι ηγέτες των πόλεων για να βελτιώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες του αστικού σχεδιασμού, την οικονομική διαχείριση και την κοινωνική στέγαση.

Το αποτέλεσμα είναι το «Πώς γίνεται μία πόλη μεγάλη» ( PDF - 2.1MB ), μια νέα έκθεση που επιχειρηματολογεί ότι οι ηγέτες που κάνουν σημαντικά βήματα για τη βελτίωση των πόλεών τους κάνουν τα παρακάτω τρία πράγματα πολύ αποτελεσματικά:

  • Επιτυγχάνουν έξυπνη ανάπτυξη. Η έξυπνη ανάπτυξη εντοπίζει και καλλιεργεί τις καλύτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη, σχεδιάζει τρόπους για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της, ενσωματώνει την περιβαλλοντική σκέψη και εξασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες μπορούν και απολαμβάνουν την ευημερία της πόλης. Οι καλοί ηγέτες της πόλης, επίσης, ενδιαφέρονται και για την περιφερειακή ανάπτυξη, επειδή καθώς μια μητρόπολη επεκτείνεται , θα χρειαστεί τη συνεργασία των γύρω δήμων και των περιφερειακών φορέων παροχής υπηρεσιών.  Η ενσωμάτωση του περιβάλλοντος στην διαδικασία λήψης οικονομικών αποφάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την έξυπνη ανάπτυξη: οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν σε υποδομές που μειώνουν τις εκπομπές, την παραγωγή αποβλήτων και την χρήση του νερού, καθώς και στην κατασκευή υψηλής πυκνότητας κοινοτήτων.
  • Κάνουν περισσότερα με λιγότερα.  Οι μεγάλες πόλεις εξασφαλίζουν όλα τα έσοδα που χρειάζονται, εξερευνούν τις συνεργασίες επενδυτών, αγκαλιάζουν την τεχνολογία, εφαρμόζουν οργανωτικές αλλαγές που εξαλείφουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και διαχειρίζονται τα έξοδα.  Οι επιτυχημένοι ηγέτες της πόλης έχουν μάθει επίσης ότι, εφόσον έχουν σχεδιαστεί και εκτελεστεί καλά, οι συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της έξυπνης ανάπτυξης, προσφέροντας χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη ποιότητα υποδομών και υπηρεσιών .
  • Κερδίζουν την υποστήριξη για την αλλαγή.  Η αλλαγή δεν είναι εύκολη, και η δυναμική της μπορεί να προσελκύσει ακόμα και εμπόδια.  Οι επιτυχημένοι ηγέτες της πόλης σχηματίζουν μία υψηλής απόδοσης ομάδα δημοσίων υπαλλήλων, δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους και αξιοποιούν κάθε ευκαιρία να επιτύχουν συναίνεση μεταξύ των ενδιαφερομένων με τον τοπικό πληθυσμό και την επιχειρηματική κοινότητα. Παίρνουν μέτρα για να προσλαμβάνουν και να διατηρούν συνεργάτες με εξαιρετικά προσόντα, τονίζουν τη συνεργασία και εκπαιδεύουν τους δημοσίους υπαλλήλους στη χρήση της τεχνολογίας.
Οι δήμαρχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η θητεία τους είναι περιορισμένη. Αλλά αν μακροπρόθεσμα σχέδια προωθηθούν, και αν κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη λόγω βραχυπρόθεσμων επιτυχιών, οι ηγέτες μπορούν να ξεκινήσουν έναν ενάρετο κύκλο που στηρίζει και ενθαρρύνει ένα εξαιρετικό αστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.