Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Κοζάνη :Στρατηγική επιλογή ο ενεργειακός χαρακτήρας

Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μπορεί να γίνει με την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδιασμών και υλοποίησης «πράσινων έργων». Ένα ενδεικτικό παράδειγμα δήμου που αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυτό του δήμου Κοζάνης.
Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας επισήμανε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα ότι ο ενεργειακός χαρακτήρας του δήμου αποτελεί στρατηγική επιλογή. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα του Δήμου Κοζάνης που έχουν ενταχθεί στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη. Ως ένα ξεχωριστό παράδειγμα παρουσιάστηκε η κατασκευή του Πρότυπου Βιοκλιματικού Σχολικού Συγκροτήματος Δημοτικού-Νηπιαγωγείου με εφαρμογή Τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που υλοποείται στη  ΖΕΠ Κοζάνης.
Ο Λ. Μαλούτας στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ημερίδα, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως ο Δήμος Κοζάνης έχει υλοποιήσει σημαντικά περιβαλλοντικά έργα στο παρελθόν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος, όπως αυτό της τηλεθέρμανσης. Στο τρέχον σήμερα ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει ήδη εντάξει έργα με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει προτείνει και άλλα έξι με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ.
Ο  δήμαρχος Κοζάνης επεσήμανε πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εγκρίσεων των τοπικών ρυμοτομικών, που είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές και αντιαναπτυξιακές, ενώ με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων και της ανάγκης να προβλεφθούν ειδικοί άξονες στο νέο ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μιας και είναι έργα που υλοποιούνται για ενεργειακούς-περιβαλλοντικούς λόγους.
«Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός Δήμος της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Μαλούτας, «και στα διοικητικά του  όρια του όρια  παράγεται περίπου το 25% της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ενεργειακός χαρακτήρας του Δήμου αποτελεί στρατηγική μας επιλογή. Γι’ αυτό το σκοπό θέλουμε να διευρύνουμε τις δράσεις μας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και καινοτόμων δράσεων που μπορούν νε έχουν την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του ΤΕΙ και του ΕΚΕΤΑ. Στόχος αυτών των δράσεων είναι η ανάστροφή της εικόνας της περιοχής, η στήριξη της απασχόλησης, καθώς και η αύξηση της επισκεψιμότητας»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.