Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χερσόνησος :Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία

Ολοκλήρωση του έργου: «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού  στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση την προσέγγιση των Περιφερειακών Λογαριασμών Τουρισμού»

Παραδόθηκε στις 02/01/2014 το σύνολο των συμβατικών εργασιών και τμημάτων του έργου «Διερεύνηση του ρόλου του τουρισμού στην παραγωγική δομή και οικονομία του Δήμου Χερσονήσου με βάση την προσέγγιση των Περιφερειακών Λογαριασμών Τουρισμού», από το εργαστήριο Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡΕΔΟΛΟΤ) του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο είχε ανατεθεί από το Δήμο Χερσονήσου.

Συμβατικά παραδοτέα ή δράσεις της έρευνας είναι:

 • Καταγραφή όλων των επιχειρήσεων – προϊόντων (Μητρώο Επιχειρήσεων Δήμου) – προπαρασκευή υπολογισμών τουριστικής κατανάλωσης.
 • Καταγραφή όλων των «χαρακτηριστικών τουριστικών επιχειρήσεων – προϊόντων» -πρώτος υπολογισμός τουριστικής κατανάλωσης.
 • Καταγραφή των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρονται από τους κλάδους στο Δήμο – σύγκριση τουριστικής κατανάλωσης.
 • Ποσοτική και ποιοτική διάρθρωση τουριστικής κατανάλωσης ανά είδος καταλύματος  / πρότυπα.
 • Ενεργοποιούμενα καταναλωτικά πρότυπα ή και προϊόντα στην ετήσια τουριστική κατανάλωση.
 • Προϊόντα και υπηρεσίες της ετήσιας τουριστικής κατανάλωσης  που παράγονται στα επίπεδα: Δήμου, Κρήτης, Ελλάδας.
 • Ενδιάμεση έκθεση.
 • Προϊόντα και υπηρεσίες της ετήσιας τουριστικής κατανάλωσης που εισάγονται από την αλλοδαπή.
 • Συνολική καταγραφή της διάρθρωσης και παραγωγής της τουριστικής κατανάλωσης στο Δήμο.
 • Επεξεργασία – ανάλυση στοιχείων.
 • Ερμηνεία – παρουσίαση αποτελεσμάτων.
 • Προτάσεις πολιτικής. 


Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης είπε: 
«Καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό, να ολοκληρώσουμε μια πρωτοποριακή έρευνα για την οικονομία του τόπου μας και ιδιαίτερα για τον τριτογενή τομέα (τουρισμό) που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της παραγωγικής δομής του Δήμου μας.  
Η έρευνα αυτή είναι πολύτιμη σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και αυτές του πρωτογενή τομέα. Με σωστή επεξεργασία των στοιχείων μπορούμε να στοχεύσουμε σε παραγωγή αγροτικών προϊόντων συγκεκριμένων ποσοτήτων, τα οποία στο σύνολό τους θα καταναλώνονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου. 

Στρατηγική επιδίωξή μας είναι, μετά την έρευνα αυτή για τους Δορυφόρους Λογαριασμούς Τουρισμού στο Δήμο Χερσονήσου, να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Τουρισμό στην Κρήτη. Το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Τουρισμό θα είναι το επίσημο Ινστιτούτο και Κέντρο Έρευνας για τον τουρισμό στην Κρήτη, που εξ αντικειμένου θα βρεθεί σήμερα μπροστά στις σοβαρές αλλαγές και σε ένα κομβικό σημείο επιλογών και αποφάσεων. 
Στόχος αυτών των αποφάσεων θα είναι η περαιτέρω βελτίωση της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας της ανάπτυξης τουρισμού και η οργανική σύνδεσή του με την οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.