Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μπορούν οι Έξυπνες Πόλεις να βασίζονται στην τεχνολογία για την επίλυση των αστικών προβλημάτων;

#Μια συνέντευξη με τον Anthony Townsend
Ο ανταποκριτής της Urban Times , Thejas Jagannath μίλησε με τον Anthony Townsend σχετικά με το βιβλίο του : "Smart Cities: Big Data, Civic Hackers and the Quest for a New Utopia".
Την μετάφραση επιμελήθηκαν η Κάλλια Κυπράκη και η Αθηνά Παναγοπούλου.

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από τον Anthony Townsend σχετικά με το βιβλίο του : "Smart Cities: Big Data, Civic Hackers and the Quest for a New Utopia" . Ως ένας Αμερικανός Πολεοδόμος, ο Anthony εξειδίκευσε την έρευνά του στην επιρροή που η αστική τεχνολογία έχει στις πόλεις και στα δημόσια ιδρύματα. Το βιβλίο του Smart Cities διαφωτίζει- σχετικά με τους τρόπους τους οποίους η τεχνολογία μπορεί και να παρεμποδίσει και να εξελίξει την ανάπτυξη των ανθρώπων στις αστικές κοινωνίες. Μιλά για την επιρροή που οι μεγάλες εταιρείες πληροφορικής έχουν στην παγκόσμια κοινότητα μας, όπου οι πόλεις προσπαθούν να επιτύχουν τον τίτλο "Smart Cities". Μερικά από τα ζητήματα που έθεσε στο βιβλίο είναι αμφιλεγόμενα, διότι όπως ήδη γνωρίζουμε, το να βασίζεσαι στην τεχνολογία δεν είναι πολύ σταθερή και η απόλυτη αφοσίωση στην τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις μπορεί να προκαλέσει μερικές σημαντικές πτώσεις.

Στη συνέντευξη διατυπώνονται κάποια σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το αν το οικοδόμημα της πόλης είναι πραγματικό λαμβάνοντας τα άτομα υπόψη ή αν έχουμε για άλλη μια φορά κάνει το λάθος να στηριζόμαστε στην τεχνολογία για να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας. 
Ρίξτε μια ματιά στη συνέντευξη παρακάτω:

Thejas: Η πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για μια πόλη για να γίνει "Smart City". Γιατί θα πρέπει οι σημαντικότερες πόλεις να φιλοδοξούν να γίνουν έξυπνες πόλεις;

AT: Στο μέλλον, κάθε πόλη θα είναι έξυπνη σε διάφορους βαθμούς. Η πληροφορική και οι επικοινωνίες παίζουν ρόλο σε σχεδόν κάθε πτυχή της αστικής ζωής, της διαχείρισης και του σχεδιασμού της πόλης. Και δεδομένου ότι το κόστος του να κατασκευάζεις έξυπνα πράγματα είναι ελάχιστο - αποτελεί μόνο ένα μικρό ποσοστό του κόστους ενός κτιρίου ή ενός κομματιού των υποδομών και προσφέρει πολύ μεγάλη αξία - είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό να δημιουργήσεις έξυπνα συστήματα.

Songdo – A technologically driven Smart City
Thejas: Είναι το Songdo  (ένα παράδειγμα Έξυπνης Πόλης που αρθρώνεται στο βιβλίο), το καλύτερο παράδειγμα μιας Smart City;

AT: Χα! Πραγματικά πιστεύω ότι είναι από τα χειρότερα. Είναι μια λύση τελείως από την πλευρά της προσφοράς . Κανείς δεν ρώτησε τι είδους έξυπνες υπηρεσίες ήθελαν, δεν υπήρχαν μελέτες αγοράς. Ολόκληρη η υποδομή της πόλης ουσιαστικά χτίστηκε ως μια πλατφόρμα επίδειξης για τη Cisco και των τεχνολογικών εταίρων της. Οι αληθινές έξυπνες πόλεις αξιοποίησαν ένα ευρύ φάσμα των μεγάλων εταιρειών, των κυβερνήσεων τους, των επιχειρηματιών, των hackers και των πολιτών για να δημιουργήσουν ευφυή συστήματα.


Technology in Impoverished Areas
Thejas: Όταν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, που σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (λιγότερο από 2,50 δολάρια την ημέρα), είναι πιθανό να σκεφτούμε τις έξυπνες πόλεις να είναι προσιτές για τους φτωχούς;

AT: Όπως έχω γράψει στο βιβλίο μου Smart Cities, οι φτωχοί θα μπορούσε πραγματικά να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι αυτών των τεχνολογιών. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους  φτωχούς των πόλεων για να κερδίσουν τα προς το ζην, να έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Καθώς μια νέα σειρά από πιο εύχρηστες χειρονομιακές και ομιλούσες διεπαφές διευκολύνουν τους ελάχιστα μορφωμένους ή ακόμη και αναλφάβητους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με τις υπηρεσίες πληροφοριών, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μεγάλα κέρδη σε πολύ χαμηλότερες βαθμίδες της οικονομικής σκάλας.


Thejas: Οι μεγάλες εταιρείες, η Cisco, η Siemens και η IBM, οι οποίες επενδύουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων, πιστεύεται ότι είναι η ραχοκοκαλιά της οικοδόμησης μιας έξυπνης πόλης. Ωστόσο, για να οικοδομήσουμε μια επιτυχημένη πόλη, είναι απαραίτητο να ακούγονται οι ανάγκες και οι φωνές της κοινότητας . Όπως αναφέρατε, αυτές οι εταιρείες ως επί το πλείστον προσλαμβάνουν αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την εκπλήρωση των μηχανικών αναγκών τους. Οι εν λόγω εργαζόμενοι λαμβάνουν πραγματικά τους ανθρώπους υπόψη κατά τη δημιουργία έξυπνων πόλεων;

AT: Μακάρι να προσλαμβάνανε αρχιτέκτονες, τουλάχιστον αυτό θα ήταν μια καλή αρχή στην προσπάθεια να μάθουμε για το πώς οι πόλεις λειτουργούν πραγματικά. Από την εμπειρία μου, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καμία βάση για την αξιολόγηση ή την κατανόηση για το τι ανάγκες έχουν ή θέλουν στην καθημερινότητά τους οι άνθρωποι. Δεν είναι εταιρείες που έρχονται σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή, αλλά κάνουν πωλήσεις σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και σε κρατικές υπηρεσίες. Γι 'αυτό πρέπει κάποιος να τους πει τι πρέπει να οικοδομήσουνε από τις αρχές της πόλης οι οποίες γνωρίζουν και ακούνε τις ανάγκες του κόσμου.

Thejas: Θα είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε "Μια αναζήτηση για μια νέα Ουτοπία" με την εφεύρεση μιας Έξυπνης Πόλης;

AT: Αυτό που εννοούσα με το "αναζήτηση για μια νέα ουτοπία» ήταν ότι για άλλη μια φορά αναζητούμε από την επιστήμη και την τεχνολογία να λύσει όλα τα αστικά προβλήματα μας, και ότι αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί κατ 'επανάληψη σε ολόκληρη τη σύγχρονη ιστορία, και συνήθως αποτελούσε μια ψεύτικη ελπίδα. Τις περισσότερες φορές, οι προσπάθειές μας για τη δημιουργία τεχνολογικών επιδιορθώσεων δημιουργούν πράγματι πολλά περισσότερα, συνήθως χειρότερα προβλήματα. Η αναζήτηση για τέλειες αστικές τεχνολογίες αποτελεί ένα παραπλανητικό ζήτημα.

IBM’s plan for Smart Cities
Thejas: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας στο Urban Times για το βιβλίο σας Smart Cities: Big Data, Civic Hackers and the Quest for a New Utopia; Γιατί είναι σημαντικό να αυξηθεί η ενημέρωση για αυτό το βιβλίο;

AT: Ο στόχος μου στη συγγραφή του βιβλίου ήταν να περιγράψει, με απλά λόγια, την προσπάθεια από πολλούς διαφορετικούς ενδιαφερόμενους φορείς να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων. Υπάρχουν πολλές ισχυρές εταιρείες που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτή την εξέλιξη, και αισθάνθηκα την ανάγκη να υψώσω τη φωνή ως ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς φοβούνται ότι θα χαράξουν το μονοπάτι μόνοι τους. Το βιβλίο είναι μια κλήση αφύπνισης για τους ανθρώπους που σκέφτονται τα κοινα σε όλο τον κόσμο, για να τους εκπαιδεύσει σχετικά με το τι συμβαίνει και τι διακυβεύεται, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος των πόλεών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.