Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Corinth Art Platform : Άλλη μια ευχάριστη έκπληξη από την Κόρινθο

Για μια ακόμα φορά η Κόρινθος μας ξαφνιάζει ευχάριστα.Ευχάριστα γιατί πάντα τραβά το ενδιαφέρον μας η δημιουργικότητα των ομάδων ή των ατόμων που ξεφεύγουν από τη μακαριότητα του καναπέ.Δεν μένουν σε στείρες διαμαρτυρίες για τα κακώς κείμενα αλλά επεμβαίνουν στη ζωή των πόλεων με ιδέες, προτάσεις, δράσεις.Δεν κάθονται στα αυγά τους αλλά τολμάνε ακόμα και να τα σπάσουν.Ίσως , έτσι κατασκευάζονται οι γευστικότερες ομελέτες.
Μετά την πλατφόρμα openkorinthos που έχουμε ήδη παρουσιάσει σε παλαιότερη ανάρτηση μια νέα πρωτοβουλία ανέτειλε στον Κορινθιακό ορίζοντα με εμπνεύστρια την εικαστικό Καλή Νικολού .

"Το Corinth Art Platform είναι μια πλατφόρμα τέχνης στην πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα, που έχει ως στόχο να εξετάσει την έννοια της τέχνης και την λειτουργία των πρωταγωνιστών της στη σύγχρονη πραγματικότητα. Διάφορες δραστηριότητες, παρεμβάσεις, έργα, συζητήσεις και ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών συμβάλλουν σε ένα ζωντανό και εν εξελίξει πείραμα. Μια σημαντική πτυχή αυτού του πειράματος είναι η αμφισβήτήση του ρόλου που διαδραμάτιζει ο καλλιτέχνης: το CAP επιδιώκει να ερευνήσει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη ως κοινωνικού φορέα χωρίς να λαμβάνει τις έννοιες «τέχνη» και «καλλιτέχνης» ως δεδομένες. Για ποιό λόγο είναι ο καλλιτέχνης παρών στην κοινωνία; Για να ευχαριστήσει; Να συναρπάσει; Να επιλύσει; Να επωφεληθεί; Να παραπλανήσει; Να προδώσει;

Μια σημαντική πτυχή του CAP είναι ότι διοργανώνεται από τους ντόπιους πολίτες χωρίς τη βοήθεια χρηματοδότησης από πολιτικά κόμματα ή κρατικούς θεσμούς. Με το CAP θέλουμε να αποδείξουμε ότι όταν οι άνθρωποι έρχονται μαζί και οργανώνονται, μπορούν να επιτύχουν σπουδαία πράγματα. Την ίδια στιγμή  δεν φοβόμαστε να θέσουμε την αναγκαιότητα και σημασία της ίδιας της πλατφόρμας σε αμφισβήτηση. Βασίζεται στους όλους, συμμετέχοντες και συντελεστές, να αποφασίσουν: χρειαζόμαστε πραγματικά αυτήν την  πλατφόρμα τέχνης στην Κόρινθο;

Το CAPres είναι ένα πρόγραμμα διαμονής καλλιτεχνών, το οποίο αποτελεί μέρος της πλατφόρμας CAP στην Κόρινθο, στην Ελλάδα. Το CAPres καλεί διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες που εργάζονται ατομικά ή ομαδικά, να περάσουν δύο μήνες στην πόλη. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να αμφισβητήσει το ρόλο και τη λειτουργία του σύγχρονου καλλιτέχνη ως νεοφερμένου σε ένα συγκεκριμένο μέρος: ένας ασυνήθιστος επισκέπτης, ένας ξένος, ένας από μηχανής Θεός, ένας προβοκάτορας ή κάτι άλλο;

Δεν υπάρχουν επίσημοι κανόνες ή προσδοκίες για τους καλλιτέχνες με τη διαφορά ότι ζητούνται να είναι παρόντες στο δημόσιο χώρο της πόλης, ο καθένας με το δικό του δημιουργικό τρόπο. Οι τρέχουσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, η καθημερινή πραγματικότητα των κατοίκων, κλισέ, στερεότυπα και άλλα, θα συμβάλλουν για μία πολύτιμη ανταλλαγή μεταξύ φιλοξενούμενου και οικοδεσπότη.

Το CAPres είναι ένα έδαφος που δίνεται στους καλλιτέχνες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν αυτό που αντιπροσωπεύουν σύμφωνα με τις τοπικές περιστάσεις. Είναι ένα μέσον που ψάχνει για νέους όρους και συνθήκες για τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό διάλογο, ενσωματώνοντας αποτελεσματικά τις μικρο-δομές σε πολλές σύγχρονες μακρο-θεωρίες και πρακτικές. Για το CAPres, κοιτάζοντας το ‘μικρο’ σημαίνει εξετάζουμε τόσο τις τοπικές δομές, όσο και τις δομές του ίδιου του κλάδου της τέχνης.

Το CAPres είναι για έναν καλλιτέχνη που δεν έχει καθησυχαστεί στις δεξιότητές του χρησιμοποιώντας μία ψευδο-καλλιτεχνική γλώσσα προσποιητής συμμετοχικότητας, αλλά για κάποιον έτοιμο να σπάσει κάποιους από τους καθιερωμένους, θεσμικούς κώδικες της παραγωγής της τέχνης. Έναν καλλιτέχνη που μπορεί να αμφισβητήσει ανοιχτά την ‘κοινωνικότητά’ του, αναζητώντας και παρουσιάζοντας τις όποιες δυνατότητες και όριά του.

Στους καλλιτέχνες παρέχεται δωρεάν διαμονή. Υπάρχει η δυνατότητα να δωθεί ένα ποσό για λοιπά έξοδα, αλλά επειδή όλα καλύπτονται από δωρεές ιδιωτών, το ποσό αυτό ποικίλλει ανάλογα. Εισιτήριο με επιστροφή για Κόρινθο καλύπτεται επίσης.

Ποιοί όμως αποτελούν την ομάδα ;

CAP team:
Marius Buning
Stavros Kefalas
Dimitris Theodoropoulos
Maria Nikolou

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.