Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Βαρκελώνη : Η στρατηγική αστικής καινοτομίας

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγινε τον Ιανουάριο 2014 στη Λάρισα, είχαμε καλέσει και την Julia Lopez i Ventura, εκπρόσωπο του Δήμου Βαρκελώνης για να μας αναπτύξει τις πολιτικές και τις δράσεις της Ισπανικής πόλης. 
Η Βαρκελώνη είναι πολύ υψηλά τοποθετημένη στις λίστες των έξυπνων πόλεων στον κόσμο και πάντα έχει πολύ ενδιαφέρον - ιδιαίτερα για τις Ελληνικές πόλεις - η μεθοδολογία αλλά και τα αποτελέσματα από την δραστηριότητά της. Έτσι όταν βρεθήκαμε με τον Γιάννη Τσιάμη στη Βαρκελώνη για το συνέδριο "Internet of Things" θεωρήσαμε απαραίτητο να προσκαλέσουμε εκπρόσωπο του Δήμου στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Ήταν ευχάριστη έκπληξη για μένα να βρω την ομιλία της μεταφρασμένη στα Ελληνικά, στα πρακτικά του συνεδρίου και αμέσως σπεύδω να την δημοσιεύσω.Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει ότι ο τρόπος σκέψης είναι κοινός όπως και τα βασικά βήματα προόδου.Τι δεν έχουμε λοιπόν στην Ελλάδα για να γίνουμε Βαρκελώνη ;
Η απάντηση εμπεριέχεται στις άνω των 1400 αναρτήσεων του citybranding.gr.Ελπίζω να μην κουρασθούμε κάποια στιγμή.

Η ομιλία της Τσούλια από τα πρακτικά του συνεδρίου (οι υπογραμμίσεις δικές μου ).Εδώ είναι το powerpoint της παρουσίασης

"Η επόμενη εισήγηση είναι η Barcelona’s Innovative Strategy – A Smart City Project. Θα μας τα ο αναπτύξει η κυρία Julia Lopez Ventura, η οποία είναι Διευθύντρια της Διεύθυνσης Έξυπνες Πόλεις της Μπαρτσελόνα και το θέμα που όπως σας είπα θα μας αναπτύξει είναι η καινοτόμος στρατηγική στην πόλη της Βαρκελώνης, το πρόγραμμα της Έξυπνης Πόλης.Παρακαλώ κυρία Διευθύντρια.

J. LOPEZ VENTURA: Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πολύ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή για την πρόσκληση. Ξέρω ότι είμαι η μόνη ξένη που συμμετέχω σε αυτό το Συνέδριο και για αυτό θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη που θα μιλήσω αγγλικά, μια που δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά και για αυτό θα υπάρχει και η μετάφραση. 
Ο ρόλος μου είναι τεχνικός. Είμαι μηχανικός, ασχολούμαι με τα θέματα της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφορικής και της επικοινωνίας στην Βαρκελώνη και ο ρόλος μου μέσα στη Διοίκηση είναι να δώσω ένα στρατηγικό νόημα σε όλα τα project που εφαρμόζονται από την πόλη.
Η παρουσίασή μου αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτο θα σας μιλήσω για το στρατηγικό όραμα της έξυπνης πόλης της Βαρκελώνης και στο δεύτερο μέρος θα δούμε κάποια συγκεκριμένα project.

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Επειδή η ομιλήτρια ζήτησε χρόνο λόγω του τεχνικού κωλύματος της μετάφρασης, νομίζω ότι πρέπει να της δώσουμε την άνεση και για να εξυπηρετήσουμε τη δυσκολία αυτή, αλλά κυρίως για να ακούσουμε τα πολύ ενδιαφέροντα που είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να μας εκθέτει. Με αυτή την έννοια έχετε την άνεση του χρόνου. 

J. LOPEZ VENTURA: Να σας πω δυο λόγια για το όραμα καταρχάς. Όταν ο Δήμαρχός μας επισκέπτεται το εξωτερικό και μιλάει για το πρόγραμμα της Βαρκελώνης, λέει ότι πρέπει να έχετε κατά νου δύο πράγματα βασικά. Ότι οποιοδήποτε project εφαρμόζετε, πρέπει να αποσκοπεί, πρώτον, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και δεύτερον, στην οικονομική πρόοδο. Δηλαδή ο σκοπός οποιουδήποτε project είναι να βοηθήσει τους πολίτες ως προς την ζωή τους και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους, διότι οι τεχνολογίες δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα μέσο για αλλαγή.

Ας ξεκινήσουμε με το όραμα. Όταν αρχίσαμε να εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα για την Βαρκελώνη, αναρωτηθήκαμε αυτό που λέμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, ποιο είναι το όραμα για την πόλη. 
Καταλήξαμε λοιπόν στο όραμα το οποίο βλέπετε γραμμένο εδώ και το οποίο λέει ότι θέλουμε να γίνουμε μια πόλη με παραγωγικές γειτονιές, με ανθρώπινη ταχύτητα, διασυνδεδεμένη, οικολογικά αποτελεσματική, που θα έχει ξανά στραφεί προς τη φύση, ενεργειακά αυτάρκης και αναγεννημένη, με μηδενικές εκπομπές, μέσα σε μια μητροπολιτική περιοχή με υψηλής ταχύτητας διασύνδεση.
Αυτό είναι μεγάλο και δύσκολο σαν στόχος. Σημαίνει με δύο λόγια ότι θέλουμε να στραφούμε προς τη φύση, θέλουμε να βελτιώσουμε την οικονομία, θέλουμε οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες να ξανά γυρίσουν στην πόλη, αντίθετα από την τάση δηλαδή της δεκαετίας του ’60 που ήταν να απομακρυνθούν από την πόλη και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον διασυνδεδεμένο. Αυτό είναι το Mantra όπως θα λέγαμε, το σλόγκαν που ισχύει για την πόλη της Βαρκελώνης. Αυτός ο στόχος, αυτό το σύνθημα αν θέλετε, είναι τυπωμένο σε δεκάδες πόστερ, σε δεκάδες αφίσες, που μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα γραφεία όλων των υπηρεσιών της πόλης. Δηλαδή ο υπάλληλος όταν μπαίνει στο γραφείο του το πρωί, βλέπει και του υπενθυμίζεται ότι αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο βρίσκεται εκεί.

Λένε ότι η Βαρκελώνη κατέχει ηγετική θέση σε όλη αυτή τη ιστορία. Δεν ξέρω, πάντως δεν είμαστε μόνοι μας. Υπάρχει ένα κοινό στρατηγικό πλαίσιο, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Ο προηγούμενος κύριος από την Πάτρα ανέφερε το ψηφιακό θεματολόγιο στο οποίο συμμετέχουμε όλοι. Η Ευρώπη έχει ένα κοινό στρατηγικό πλαίσιο, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα και η Βαρκελώνη. 

Ξεκινήσαμε επιλέγοντας τις προτεραιότητές μας, τους βασικούς άξονες οι οποίοι είναι πέντε, όπως βλέπετε εδώ και είναι η κινητικότητα, η ηλεκτρονική διακυβέρνησης, έξυπνες πόλεις, σύστημα πληροφορικής και καινοτομία. Αν πάρετε τα αρχικά αυτών των λέξεων δημιουργούν τη λέξη MESSI. Ο γνωστός Μέσι. Πρόκειται για ένα αστείο ίσως, αλλά δεν είναι αστείο. Αυτοί όντως είναι οι άξονες της πολιτικής μας. Είναι οι άξονες που καθοδηγούν οποιοδήποτε project εφαρμόζεται στην πόλη και έχουν μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική. 

Η δική μου θέση είναι σε αυτό το τμήμα που ονομάζεται Αστικό Περιβάλλον, Αστικό Οικοσύστημα, που είναι η αρμοδιότητα ενός από τους Αντιδημάρχους. Κάτω από αυτή την ομπρέλα που λέγεται Αστικό Οικοσύστημα, βρίσκονται όλα αυτά τα άλλα τμήματα, οι υπηρεσίες, που είναι η μητροπολιτική περιοχή, το περιβάλλον, η αρχιτεκτονική, όλα αυτά που βλέπετε, ενέργεια, νερό και λοιπά, στα οποία αντιστοιχεί το 65% του προϋπολογισμού της πόλης. 
Αυτά τα τμήματα, που στο παρελθόν ήταν απομονωμένα μεταξύ τους, βρίσκονται τώρα όλα κάτω από αυτή την κοινή ομπρέλα. Άρα το συμπέρασμα εδώ, το δίδαγμα, είναι ο συντονισμός. 
Αυτή η νέα υπηρεσία δεν υπήρχε μέχρι πριν από δύο χρόνια. Δημιουργήθηκε όταν οι πολιτικοί μας αρχηγοί αποφάσισαν ή ο πολιτικός μας αρχηγός, συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος δηλαδή αποφάσισε ότι δεν ήθελε να μιλάει στους επικεφαλής κάθε μιας από αυτές τις υπηρεσίες χωριστά, δηλαδή σε έναν για το νερό, σε άλλον για την ενέργεια. Θέλησε να τους φέρει όλους μαζί να συζητάνε στο ίδιο  τραπέζι και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η κοινή ομπρέλα που είχε  σαν σκοπό να σπάσει τα στεγανά ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες του Δήμου.
Είναι κάτι που ανέπτυξε και ο εκπρόσωπος της πόλης του Ηρακλείου στην καταπληκτική του ομιλία. Έχω γίνει θερμή οπαδός σας μετά από αυτά που άκουσα. 

Έχουμε τώρα τις οκτώ αρχές που κάνουν μια πόλη αυτάρκη. Οι οκτώ αυτές αρχές είναι, 
Πρώτον, καθορίζουμε το μοντέλο της πόλης μας και δημιουργούμε το δικό μας όραμα. 
Δεύτερον, αναλύουμε τη δομή της πόλης μας και βλέπουμε αν αντιστοιχεί στις προτεραιότητές μας. Διαφορετικά, την προσαρμόζουμε.
Τρίτον. Ξανά σκεφτόμαστε τα συστήματα της πόλης. Δεν  τα αναβαθμίζουμε απλώς.
Τέταρτον. Αναπτύσσουμε την οικονομία των υπηρεσιών της πόλης μαζί με τους εταίρους μας και όταν λέμε εταίροι εδώ, εταίρους εννοούμε τους πολίτες, φυσικά όπως ακούσαμε για την πόλη του Ηρακλείου, τον ιδιωτικό τομέα και άλλες πόλεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε. 
Πέμπτον. Κάνουμε την πόλη μας πιο ελαστική, πιο προσαρμόσιμη και προωθούμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Μερικές φορές όταν είμαστε τεχνικοί και έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς, είναι δύσκολο να σκεφτούμε και να ενεργήσουμε με ένα μακρόπνοο όραμα, αλλά πρέπει παρ’ όλα αυτά να προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε με βάση χρονικά διαστήματα 4ετίας που αφορούν τις εκλογές.
Έκτον. Η πόλη πρέπει να είναι μια πόλη βιώσιμη, να αυξήσουμε το δημόσιο χώρο για τους πολίτες. 
Έβδομο. Αλλάζουμε την οργάνωσή μας σπάζοντας τα στεγανά, όπως είπαμε προηγουμένως.
Όγδοο. Συνεργαζόμαστε με άλλες πόλεις και συμμετέχουμε σε αυτό που ονομάζεται City Protocol Society, το οποίο θα σας αναπτύξω σε λίγο. 

Ξεκινήσαμε με τον ορισμό του τι είναι μια πόλη. Η πόλη έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στον κόσμο. Ξεκινήσαμε λοιπόν με την ανατομία μιας πόλης. Πήγαμε πίσω στις ρίζες. Διότι οι πόλεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, έχουν το νερό, έχουν την ανακύκλωση, την κινητικότητα, μεταφορές, δηλαδή έχουν οριζόντια δίκτυα μέσω των οποίων κινούνται οι άνθρωποι αλλά και τα δεδομένα. 
Καταλήξαμε λοιπόν σε αυτό το διάγραμμα που βλέπετε εδώ, που παρουσιάζει την ανατομία μιας έξυπνης πόλης. Είναι αν θέλετε το πρώτο προϊόν αυτής της προσπάθειας που κάναμε στη Βαρκελώνη. 
Σε συνεργασία με όλα τα Διαμερίσματα της πόλης και όλες τις Υπηρεσίες, καταλήξαμε στο προηγούμενο γράφημα και στη συνέχεια προχωρήσαμε στον προσδιορισμό των αναγκών και των προβλημάτων της πόλης. Εμείς οι μηχανικοί είμαστε εξοικειωμένοι με την έννοια των συστημάτων. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό εδώ το σύστημα που βλέπετε, που το ονομάζουμε θεωρητικό μοντέλο της Βαρκελώνης και δείχνει ποια θα θέλαμε να είναι η μελλοντική εικόνα της πόλης, η οποία χωρίζεται σε 13 κατηγορίες που παρουσιάζονται οριζόντια και κάθετα και έτσι έχουμε αυτό το ολιστικό μοντέλο.

Εδώ θα ήθελα να διαφωνήσω με τον εκπρόσωπο της πόλης του Ηρακλείου σχετικά με την εξειδίκευση που ανέφερε σχετικά με τις πόλεις. Δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Ίσως είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε στη συνέχεια. 

Όταν δημιουργήθηκε η Διεύθυνση στην οποία είμαι Διευθύντρια, δηλαδή της Έξυπνης Πόλης, η οποία πρέπει να σας πω δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια, είναι μια σχετικά νέα Υπηρεσία, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα γραφείο στο οποίο καταγράψαμε οτιδήποτε συνέβαινε ήδη στην πόλη, γιατί η τεχνολογία χρησιμοποιείται για καλό σκοπό φυσικά και αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες, δεν είναι και τίποτα τόσο καινούργιο.
Καταγράψαμε λοιπόν συνολικά 150 project που ήδη εφαρμόζονταν στην πόλη και ο σκοπός ήταν όλα αυτά να τα συνδυάσουμε σε μια κοινή στρατηγική και να βάλουμε τις προτεραιότητες. 
Εντοπίσαμε λοιπόν από αυτά τα 150, 73 project που θεωρήσαμε ότι είχαν στρατηγική σημασία και 27 προγράμματα. Δεν θα τα αναπτύξω όλα, μη φοβάστε. 
Αυτά είναι λοιπόν τα 27 προγράμματα για τα οποία σας μίλησα προηγουμένως. Εγώ είμαι υπεύθυνη για αυτά τα προγράμματα, αλλά για το συντονισμό τους, όχι από την οικονομική πλευρά. Είμαι υπεύθυνη για τους δείκτες που μετρούν ποιοτικά και ποσοτικά τα προγράμματα αυτά, αλλά όχι για τον προϋπολογισμό τους. Ο προϋπολογισμός ανήκει σε κάθε μία επιμέρους υπηρεσία που ασχολείται με αυτά τα project. Όμως καταφέραμε να έχουμε έναν αρκετά καλό συντονισμό και μία οριζόντια συνεργασία μεταξύ όλων των τμημάτων. 
Είπαμε λοιπόν ότι εντοπίσαμε αυτά τα 27 στρατηγικά προγράμματα, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από project, 73 όπως σας είπα προηγουμένως. Τι κάναμε λοιπόν; Τα χαρτογραφήσαμε πάνω σε αυτό το διάγραμμα που είχαμε προηγουμένως των λειτουργιών της πόλης. 

Εδώ λοιπόν συμφωνώ με αυτά που είπε ο συνάδελφος από το Πανεπιστήμιο σχετικά με τα επιχειρησιακά μοντέλα τα οποία εφάρμοσαν οι διάφορες πόλεις. Ισχύει αυτό που είπε για τη Βαρκελώνη. Στη Βαρκελώνη δεν εξειδικευόμαστε σε κάτι, δεν  είμαστε άριστοι ή πρωτοπόροι σε έναν από αυτούς τους τομείς, έχουμε όμως ένα πρόγραμμα για μια ολιστική μετατροπή της πόλης στην έξυπνη πόλη του μέλλοντος. 

Εδώ σας δείχνω το διάγραμμα αυτό που δείχνει πώς θέλουμε να είναι η πόλη της Βαρκελώνης. Βλέπετε ότι παρεμβαίνουμε σε διάφορους τομείς. Οι κάθετες στήλες ας πούμε, είναι τα έργα υποδομής. Όμως δεν επεμβαίνουμε μόνο στο επίπεδο των υποδομών. Έχουμε παρεμβάσεις και για το δημόσιο χώρο, και για το δομημένο περιβάλλον και για τους ανοιχτούς χώρους. Επίσης παρεμβάσεις που αφορούν τους ίδιους τους πολίτες, όπως ακούσαμε για το Δήμο του Ηρακλείου, διότι δεν υπάρχει έξυπνη πόλη χωρίς να ακούει τους πολίτες της, χωρίς να ακούει τι σκέφτονται και τι θέλουν. 

Θα επιμείνω για λίγο σε αυτή τη διαφάνεια, γιατί για εμένα είναι η πιο ενδιαφέρουσα από όλες και θα σας επιστήσω την προσοχή στην τελευταία οριζόντια σειρά, εκεί που λέει 26, διεθνής θέση και 27, διεθνής συνεργασία, γιατί συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο που είπε ότι χρειαζόμαστε marketing. Μπορεί να μην μας αρέσει αυτή η λέξη στη δημόσια διοίκηση για να μη χρησιμοποιείται αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να προσελκύσουμε επενδύσεις στις πόλεις μας και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να συναγωνιστούμε σε παγκόσμιο, σε διεθνές επίπεδο. Πρέπει να κάνουμε την πόλη μας ενδιαφέρουσα. 

Απλώς ήθελα να σας πω ότι έχουμε λοιπόν μια νέα μορφή οργάνωσης στην πόλη της Βαρκελώνης, που προωθεί την καινοτομία και την εταιρική σχέση και έχουμε και ένα νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη συνεργασία μας με τους πολίτες, με τον ιδιωτικό τομέα και τη διεθνή συνεργασία. 

Μετά από αυτό το εισαγωγικό κομμάτι που αφορούσε τους στρατηγικούς στόχους, περνάμε στα επιμέρους project.
Όπως σας είπα, μιλήσαμε για το κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού, ήμασταν στον κόσμο των ιδεών, για τον οποίο μπορεί να μιλάμε επί ώρα, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε συγκεκριμένα, ποια είναι τα project. Θα σας παρουσιάσω  τώρα κάποια από τα πιο σημαντικά project της Βαρκελώνης, όχι όλα γιατί θα χρειαζόμασταν να μιλάμε μέχρι αύριο το πρωί. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να συζητήσουμε μετά μαζί.

Το πρώτο project που θα σας παρουσιάσω είναι οριζόντιου χαρακτήρα και θεωρώ ότι είναι ένα project κλειδί για τη Βαρκελώνη. Ξέρετε ότι η ιδέα είναι ότι πρέπει να εργαζόμαστε σε δίκτυα. Στη Βαρκελώνη λοιπόν, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ήδη, έχουμε το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο υπάρχει από τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Σήμερα έχουμε πάνω από 500 χιλιόμετρα δικτύου, το οποίο λειτουργούμε εμείς. Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και οι χειριστές αυτού του δικτύου. Φαντάζεστε τι πλεονέκτημα δίνει αυτό σε μια πόλη, να μπορεί να δοκιμάζει διάφορα πράγματα στη δική της ευρυζωνική πλατφόρμα. 
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή είναι μια ιδέα που είχε κάποιος οραματιστής ήδη κατά τη δεκαετία του ’80, άρχισε η κατασκευή του έργου και σήμερα, 30 χρόνια αργότερα,  επωφελούμαστε από τους καρπούς αυτού του έργου. Αυτό συνδυάζεται με αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι πρέπει να έχουμε ένα μακροχρόνιο όραμα. 

Αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι, ήταν κάτι που υπήρχε. Το δύσκολο ήταν ότι τα διάφορα τμήματα που σας ανέφερα στην αρχή, που πήγαν κάτω από την ίδια ομπρέλα τελικά, είχαν το καθένα το δικό του σύστημα ICT, το οποίο ήταν εταιρικό σύστημα, ανήκε σε κάποια διαφορετική εταιρεία και αυτά τα συστήματα δεν μπορούσαν να μιλήσουν μεταξύ τους, δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους. 
Το θέμα λοιπόν είναι ότι χρειαζόμασταν μια ενιαία αρχιτεκτονική όσον αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Όταν έχεις τέτοιο πρόβλημα, δηλαδή έχεις ένα σύστημα που μέσα του τα διάφορα υποσυστήματα δεν επικοινωνούν, υπάρχουν δύο λύσεις. Ή να καταργήσεις όλα και να απευθυνθείς σε μια εταιρεία που θα σου φτιάξει ένα ενιαίο σύστημα, αυτό όμως είναι σαν να ξεπουλάς την πόλη κατά κάποιον τρόπο και είναι κάτι που δεν θέλαμε, και το δεύτερο είναι να αναπτύξεις τη δική σου αρχιτεκτονική. 
Αυτό λοιπόν επιλέξαμε να κάνουμε στη Βαρκελώνη, μια αρχιτεκτονική ανοιχτού λογισμικού. Δεν την έχουμε ολοκληρώσει ακόμα, είμαστε στην πορεία και πρέπει να σας πω ότι το έτος 2014 θα είναι ένα έτος κλειδί σε αυτή τη διαδικασία. 

Για να δούμε λίγο την αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούμε  για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας. Στο κατώτερο επίπεδο έχουμε κάτι που υπάρχει ήδη, είναι η συλλογή δεδομένων που γίνεται με διάφορους σένσορες, αισθητήρες, που υπάρχουν στην πόλη και όλα αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα βρείτε σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται Centilo IO. Centilo είναι στην εσπεράντο η λέξη που σημαίνει αισθητήρας.

Το δεύτερο επίπεδο λοιπόν είναι κάπως πιο πολύπλοκο. Είναι αυτό που ονομάζεται λειτουργικό σύστημα της πόλης και εδώ χρειάζονται διάφορα πρότυπα όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων, παραδείγματος χάριν, είναι τα big data όπως ακούσαμε προηγουμένως. 
Αυτό είναι υπό κατασκευή το επίπεδο. Το κόστος του θα είναι ένα εκατομμύριο ευρώ και γίνεται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το τρίτο επίπεδο, το οποίο θα δημιουργηθεί αν όλα πάνε καλά και καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το δεύτερο επίπεδο, θα είναι μια κοινή πλατφόρμα δεδομένων όπου θα συλλέγονται όλα τα δεδομένα από την πόλη και θα τίθενται στη διάθεση των πολιτών και πάνω σε αυτή τη βάση της πλατφόρμας θα προχωρήσουμε σε αυτό που ακούσαμε προηγουμένως, apps, apps και πάλι apps, δηλαδή εφαρμογές. 
Αυτό το πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη νέων αισθητήρων στην πόλη. Χρησιμοποιούμε τους ήδη υπάρχοντες αισθητήρες και ο σκοπός είναι να τους χρησιμοποιήσουμε σε ένα κοινό επίπεδο. 

Αυτό το slide αφορά ένα project που έχουμε σχετικά με την αξιολόγηση των δεικτών σχετικά με τις αποδόσεις των διαφόρων τομέων της πόλης. Είναι ένα project το οποίο εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αφορά τους λεγόμενους KPIs, τους δείκτες επιδόσεων. 
Ζητώ συγνώμη, αλλά κρατά λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο η παρουσίαση. 

Θα περάσω τώρα σε κάποια project που θα παρουσιάσω πιο γρήγορα. Η διαφάνεια αυτή αφορά την ενέργεια και συγκεκριμένα τον έξυπνο φωτισμό. Πρόκειται για στύλους φωτισμού που έχουν όλοι led λάμπες και εκτός από την εξ αποστάσεως διαχείριση του φωτισμού αυτού, μπορεί στο μέλλον να συνδεθούν με το δίκτυό μας των οπτικών ινών και να είναι χώρος παραδείγματος χάριν αισθητήρων ή για Wi-Fi Routers και λοιπά.

Το άλλο παράδειγμα εδώ αφορά το νερό. Είναι ένα από τα πιο στρατηγικά σημεία που έχω να σας παρουσιάσω. Εδώ χρησιμοποιούμε αισθητήρες που ήδη υπάρχουν, ας πούμε στα σιντριβάνια στην πόλη ή αυτοί που χρησιμοποιούνται για το πότισμα των πάρκων. Η ιδέα δεν ήταν να τοποθετήσουμε νέους αισθητήρες, αλλά να χρησιμοποιήσουμε τους υπάρχοντες αισθητήρες στην κοινή πλατφόρμα που σας ανέφερα προηγουμένως. Μπορούμε λοιπόν από το γραφείο μας τώρα να ελέγξουμε πότε το πάρκο χρειάζεται πότισμα παραδείγματος χάριν και να ξεκινήσουμε το πότισμα μόνο όταν χρειάζεται και όχι σε καθορισμένη ώρα κάθε μέρα όπως γινόταν στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό έχουμε εξοικονόμηση νερού από το πότισμα των πάρκων κατά 20%.

Το επόμενο project αφορά την κινητικότητα, δηλαδή τις μεταφορές, τις μηδενικές εκπομπές και για μένα όλο αυτό το θέμα ανάγεται στη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων. Υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, σημεία φόρτισης, σημεία παρκαρίσματος και λοιπά, καθώς επίσης και ειδική νομοθεσία που προβλέπει τη χρήση τους με ειδικές εκπτώσεις και ούτω καθεξής. 

Αυτό που κάνουμε επίσης στο επόμενο σημείο, αφορά διάφορες αναμορφώσεις που γίνονται στην πόλη. Η δική μου Υπηρεσία έχει το καθήκον να πηγαίνει στα διάφορα τμήματα που εφαρμόζουν αποφάσεις που έχουν ληφθεί για αναμόρφωση της πόλης και να εξετάζουν το κατά πόσον έχουν περιληφθεί οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές έξυπνης πόλης μέσα στα διάφορα έργα που εκτελούνται. Όπως σας είπα προηγουμένως για τον φωτισμό με led παραδείγματος χάριν. Φροντίζουμε δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται οι προδιαγραφές της έξυπνης πόλης σε οποιοδήποτε διαγωνισμό γίνεται στην πόλη για αναμόρφωση. 
Όπως θα καταλαβαίνετε, εδώ υπάρχει ένα θέμα πολιτικής εξουσίας, δηλαδή αν έχω εγώ την εξουσία να πάω στο άλλο τμήμα και να επιβάλλω να αλλάξουν τον τρόπο που κάνουν τους διαγωνισμούς τους και άρα πίσω από αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης, διότι διαφορετικά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό το πράγμα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι χρειάζεται η πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική. 

Τα επόμενα τρία project που θα σας παρουσιάσω αφορούν την συμμετοχή των πολιτών και εδώ είναι ένας τομέας που η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε αποτύχει παντελώς. Δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να το αποδώσουμε  στον μεσογειακό μας χαρακτήρα, τη μεσογειακή μας νοοτροπία. Το συζητούσα αυτό χθες με κάτι συναδέλφους και λέγαμε ότι στις βόρειες χώρες είναι πολύ πιο εύκολο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα της πόλης. Εμείς ότι και να κάνουμε, όσες ανακοινώσεις και να βγάλουμε, όσες προσκλήσεις και να απευθύνουμε, δεν τα καταφέρνουμε. Δεν ξέρω, ίσως έχει να κάνει με τον μεσογειακό χαρακτήρα μας. 

Αν λοιπόν οι πολίτες δεν έρχονται σε εμάς, πρέπει να πάμε εμείς σε αυτούς και χρησιμοποιούμε τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι πολίτες για να επικοινωνήσουν έτσι και αλλιώς. Έχουμε παραδείγματος χάριν μια εφαρμογή που λέγεται «Η Βαρκελώνη στην τσέπη σου», Barcelona in your pocket, μέσω της οποίας από το κινητό του μπορεί ο πολίτης να διεκπεραιώσει τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες. Είναι μια αρχή. Δεν είναι πολλές ακόμα, αλλά είναι κάτι που μπορεί να το κάνει. Να δώσει την ταυτότητά του, να ταυτοποιηθεί, και να προχωρήσει σε αυτές τις τρεις διαδικασίες με το κινητό του. 

Πώς τα κάνουμε όλα αυτά; Εδώ ο ιδιωτικός τομέας παίζει έναν κρίσιμο ρόλο και εννοώ φυσικά όλες τις μεγάλες εταιρίες, Cisco, Software, Schneider και λοιπά, αλλά εννοώ και τον ακαδημαϊκό κόσμο και εδώ πάλι για κάποιον λόγο ίσως πάλι να φταίει ο μεσογειακός μας χαρακτήρας, δυσκολευόμαστε να το καταφέρουμε, δηλαδή να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή του ακαδημαϊκού κόσμου, των πανεπιστημίων και λοιπά. Πιστεύω όμως ότι ο ρόλος μας ως Δημοτικών Αρχών είναι να διευκολύνουμε την επαφή μεταξύ όλων αυτών των φορέων. 

Το πιο σημαντικό κομμάτι των συνεργασιών, είναι η συνεργασία με άλλες πόλεις και εδώ ήρθε η στιγμή να σας μιλήσω για αυτό που είπα προηγουμένως, το City Protocol Society. Είναι μια ένωση πόλεων που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες μέσα από μια ανάγκη, γιατί όταν στις πόλεις μας προσπαθούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε κάποια μεγάλα project, αυτό που συμβαίνει είναι ότι έρχονται οι μεγάλες εταιρίες – τα μεγάλα ψάρια, όπως λέει η ομιλήτρια – και σου λένε: μην ανησυχείς, εδώ είμαι εγώ, σου έχω τη λύση που χρειάζεσαι ακριβώς μέσα σε αυτό το μαύρο κουτί, το οποίο δεν μπορείς να ανοίξεις παρά μόνο αν με πληρώσεις, και που θα λύσει όλα σου τα προβλήματα.
Εμείς δίνουμε μάχες κάθε φορά, με την καλή έννοια, με όλες αυτές τις εταιρίες, προσπαθώντας να τους πούμε ότι όχι, πρέπει οι λύσεις που προτείνετε να βασίζονται στις δικές μας ανάγκες. 
Μέσα λοιπόν από αυτή τη διαδικασία δημιουργήθηκε αυτό το City Protocol Society, μια ένωση πόλεων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια βάση συζήτησης με τον ιδιωτικό τομέα, με άλλες πόλεις και με τον ακαδημαϊκό κόσμο, στη βάση των κοινών αναγκών και κάποιοι πρώτοι καρποί αυτής της συνεργασίας ήταν αυτό το σχέδιο που σας έδειξα προηγουμένως με την ανατομία της πόλης, καθώς επίσης και η κοινή πλατφόρμα των αισθητήρων. 
Όπως σας είπα, αυτή είναι η ένωση πόλεων που ονομάζεται City Protocol Society. Συμμετέχουν ήδη 35 πόλεις. Η Βαρκελώνη παρεμπιπτόντως δεν είχε τον ηγετικό ρόλο, απλώς προωθεί αυτή την ιδέα. Αν σας ενδιαφέρει, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπως έχουμε για άλλες χώρες – και ανέφερε η ομιλήτρια και το site που μπορείτε να δείτε τις σχετικές πληροφορίες, cityprotocol.org ή αν είναι ευκολότερο μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μου. 

Να σας μιλήσω στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ότι υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την Καταλονία, στην οποία συμμετέχουν 12 Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και τρία πράγματα που έχει επιτύχει αυτή η συνεργασία, τα βλέπετε εδώ, δημιουργήθηκε ένα campus της έξυπνης πόλης, όπου είναι και ένας φυσικός χώρος συνεργασίας ανάμεσα στον ακαδημαϊκό κόσμο, τον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους. Υπάρχει ένα cluster για τη συνεργασία με εταιρείες και τοπικούς φορείς, μεγάλες εταιρείες και τοπικές εταιρίες μάλλον και υπάρχουν και τα αστικά εργαστήρια όπως λέγονται, δηλαδή πραγματικοί φυσικοί χώροι μέσα στην πόλη, όπου οι εταιρίες μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες καινοτόμες ιδέες τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.