Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το Επιχειρηματικό Πάρκο του Λάχτι

Παρουσιάζοντας το παράδειγμα του Λάχτι μας γεννώνται μαύρες σκέψεις για τον τρόπο που πολιτεύονται οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα γύρω από το θέμα της ανάπτυξης.Έχω παρευρεθεί στα πλαίσια των εργασιακών μου καθηκόντων σε αμέτρητες συσκέψεις , απολογισμούς και εξαγγελίες για το μέλλον.Σε ελάχιστες από αυτές συνάντησα ανθρώπους πρόθυμους να μιλήσουν με απλό τρόπο για το ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί τομείς που έχουν επιλεγεί και ποια τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.Πάντα ακούμε για απορροφητικότητα, και δαπάνες. 
  • Πως όμως όλα αυτά τα έργα ωφέλησαν τελικά την τοπική οικονομία ;
  • Πήραμε χρηματοδότηση βάση του δικού μας σχεδιασμού στις πραγματικές ανάγκες του τόπου ή βάση σχεδιασμού του χρηματοδοτούντος ;
Πολλά είναι τα αντίστοιχα ερωτήματα αλλά για να γίνω και συγκεκριμένος αναφέρω μόνο δύο παραδείγματα από την Κρήτη.
  • Όπως ξέρουμε ο τομέας του τροφίμου αποτελεί στρατηγικό τομέα για το νησί μας.Αξιοποιεί την πλούσια πρωτογενή παραγωγή του νησιού και ενισχύει τον τομέα των εξαγωγών και της διείσδυσης των τοπικών προϊόντων στον Τουρισμό.Όμως το Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν διαθέτει τομέα τεχνολογίας τροφίμων.
  • Το ΙΤΕ με Πανευρωπαϊκή αναγνώριση για την ερευνητική του δουλειά δεν έχει ισχυρή δράση στον τομέα των φωτοβολταϊκών για την αξιοποίηση του άφθονου ηλιακού δυναμικού της Κρήτης.
Το παράδειγμα του Λάχτι , όπως και άλλων επιτυχημένων παραδειγμάτων αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του στρατηγικού σχεδιασμού, της αποτύπωσης τους σε ξεκάθαρο οδικό χάρτη έργων και της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων με βάση τις τοπικές ανάγκες.

Κάποτε πόλος βαριάς βιομηχανίας, το Λάχτι της Νότιας Φινλανδίας δέχτηκε βαρύ πλήγμα από την κατάρρευση της σημαντικότερης αγοράς του, της Σοβιετικής Ένωσης. Ένα τρίτο των ξύλινων, μεταλλικών και πλαστικών προϊόντων που κατασκευάζονταν στην πόλη προοριζόταν να διασχίσει τα σύνορα. Συνεπώς, όταν αυτό έλαβε τέλος, η πόλη αποχαιρέτησε και την ευημερία της. Με τη χρηματοδοτική υποστήριξη όμως του ΕΤΠΑ η πράσινη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας ανθεί σε μια πόλη όπου δέσποζαν τα χυτήρια κι οι βιομηχανίες χαρτοπολτού. Το 2000, η οικονομία πάλευε ακόμη να απορροφήσει τις μεταβολές και η ανεργία της περιφέρειας ανερχόταν γύρω στο 12%. Το πάρκο σήμερα στεγάζει περίπου 120 επιχειρήσεις, μια κοινοπραξία πέντε πανεπιστημίων και δημόσιων αναπτυξιακών οργανισμών. 

Πώς λοιπόν άρχισαν όλα;
Ένας από τους κεντρικούς στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της περιφέρειας ήταν η αύξηση και ενίσχυση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. 
Επιστρατεύτηκαν οι παρακάτω  προσεγγίσεις: 
  • η ανάπτυξη των ΜΜΕ και του περιβάλλοντος όπου λειτουργούσαν, και 
  • η υποστήριξη στις νέες τεχνολογίες και 
  • την εκπαίδευση. 
Στο πλαίσιο αυτής της ιεράρχησης, το ΕΤΠΑ χρηματοδότησε τα περιβαλλοντικά έργα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης μέσω της καινοτομίας. Η υποστήριξη ενσωμάτωσε ακόμη την επιδίωξη της αναβάθμισης των διεθνών δεσμών.


Η γεωγραφία έπαιξε επίσης το ρόλο της: 
η λίμνη Βεσιγιάρβι (Vesijarvi) παρουσιάζει ερευνητικό ενδιαφέρον και προσελκύει στην περιοχή μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ενώ το 2005 το Λάχτι ωφελήθηκε από την ίδρυση ενός περιφερειακού συστήματος καινοτομίας. 

Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, η περιφέρεια διέθετε σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Κάθε περιφερειακό συμβούλιο συγκεκριμενοποιούσε την κατανομή έργων ανά καθορισμένους τομείς-κλειδιά, χρησιμοποιώντας το περιφερειακό πρόγραμμα ως κατευθυντήριο άξονα, και αποφάσιζε τη μακροπρόθεσμη στρατηγική σύμφωνα με εκείνες τις παραμέτρους. 

Αυτό επέτρεπε στην Περιφέρεια Πέιγιατ Χέμε (Paijat-Hame) να εστιάσει τις ενέργειές της στις πλεονεκτικές πτυχές της περιοχής. Το Επιστημονικό και Επιχειρηματικό Πάρκο βρίσκεται στην αιχμή της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και λειτουργεί ως πόλος έλξης για την περιβαλλοντική έρευνα, την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις. Συντονίζει τον συνεργατικό σχηματισμό καθαρής τεχνολογίας, με κύρια πεδία εξειδίκευσης την ανακύκλωση, την αποδοτική χρήση υλικών, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον καθαρισμό του νερού. Το πάρκο κατέγραψε το 2009 κύκλο εργασιών €7,2 εκατ., εκ των οποίων περίπου €0,9 εκατ. (12%) αποτελεί χρηματοδότηση του ΕΤΠΑ, €2,7 εκατ. προήλθε από άλλες δημόσιες πηγές (υπουργεία, Tekes κλπ.) και το ΕΚΤ, €1,5 εκατ. από ιδιώτες μετόχους και €2,1 εκατ. από δήμους (κυρίως την πόλη του Λάχτι).

Πηγή: Δελτίων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων & Αναπτυξιακής Πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.