Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Νέοι σταθμοί φόρτισης κινητών τηλεφώνων με κινητική ενέργεια

Ο πρώτος σταθμός φόρτισης στο Webster University στο St Louis. Εικόνα: Volta.



#Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο CityMetric.
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Μανώλης Τσαγκαράκης.

Για όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας σπαταλάμε ενέργεια που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε για να την εκμεταλλευτούμε: τις ακτίνες του ήλιου, την αιολική και την γεωθερμική. Τώρα όμως, οι νέες τεχνολογίες μας δείχνουν ότι σπαταλάμε ακόμα μία πηγή ενέργειας – τα βήματα μας!

Η κινητική ενέργεια μπορεί, όπως φαίνεται, να συλλεχθεί με την εγκατάσταση σημείων απορρόφησης πίεσης κάτω από τα πεζοδρόμια. Όταν περνάνε οι πεζοί, ασκείται πίεση που σπρώχνει ένα υγρό σε μίνι τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε στους ΟλυμπιακούςΑγώνες του Λονδίνου και τώρα μια Αμερικάνικη εταιρεία εργάστηκε πάνω στη κατασκευή ενός σταθμού φόρτισης που εκμεταλλεύεται την ηλιακή και την κινητική ενέργεια.

Οι σταθμοί με την ονομασία "EnGo" θα προσφέρουν μια ποικιλία από κοινούς φορτιστές που μπορούν να φορτίσουν 14 συσκευές ταυτόχρονα. Άλλοι παρόμοιοι σταθμοί είναι εγκατεστημένοι σε πολλά μέρη όμως αυτοί θα είναι οι πρώτοι σταθμοί που θα χρησιμοποιούν την κινητική ενέργεια.

Οι πρώτες διαφημιστικές εικόνες δείχνουν τους κατόχους των συσκευών να περιμένουν δίπλα στο σταθμό, αν και αυτό μπορεί να είναι και λίγο ενοχλητικό επειδή δεν θα μπορούν να κλειδώσουν τα κινητά τους σε κάποιο συρτάρι. Για να μη βαριέται ο κόσμος, ο σταθμός θα έχει μια μεγάλη διαφημιστική οθόνη όπου η ιδέα είναι ότι με τις διαφημίσεις θα αποσβεστεί το κόστος του σταθμού αυτού.

Εικόνα: Volta.
Το πρώτο μοντέλο έχει ήδη εγκατασταθεί στο St. Louis και υπάρχουν ήδη σχέδια για άλλα 100 στις ΗΠΑ τους επόμενους 6 μήνες. Η Volta, η εταιρεία που σχεδίασε τους σταθμούς εργάζεται στην κατασκευή στύλων φωτισμού που θα λειτουργούν με κινητική ενέργεια.

Ο Peter Mirovic, ο πρόεδρος της εταιρείας, υποστηρίζει ότι οι πλάκες αυτές  του πεζοδρομίου  είναι ιδανικές στην συλλογή της χαμένης κινητικής ενέργειας στις μεγάλες πόλεις. Ήμασταν πολύ σπάταλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.