Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Χανιά : Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.), για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας από τις 13 έως τις 19 Νοεμβρίου 2014 σειρά δράσεων, που σχετίζονται με το φετινό θέμα της Ε.Ε.Τ.Δ:«Συμμετοχική Δημοκρατία: Μοιράζομαι – Προτείνω – Αποφασίζω».
Η συμμετοχή του Δήμου Χανίων στην εν λόγω διοργάνωση στόχο έχει την κατανόηση της έννοιας της συμμετοχικής δημοκρατίας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαχείριση υποθέσεων κοινού ενδιαφέροντος. “Φέτος οι συγκεκριμένες ημερομηνίες συμπίπτουν με τις γιορτές μνήμης του Πολυτεχνείου, το οποίο αποτέλεσε ορόσημο για τη νεότερη πολιτική μας ιστορία”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
1) Διαγωνισμός δοκιμίου με θέμα: «Συμμετοχική Δημοκρατία:Μοιράζομαι – Προτείνω – Αποφασίζω»
      Στο διαγωνισμό θα συμμετέχουν μαθητές Λυκείου και τα τρία καλύτερα δοκίμια θα βραβευτούν σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε ημερομηνία, που θα ανακοινωθεί από το Δήμο Χανίων μέσα στον Δεκέμβριο.
      Τα δοκίμια θα πρέπει να έχουν έκταση από 800 έως 1.000 λέξεις και να σταλούν είτε   ηλεκτρονικά μέσω mailpolitismos@chania.gr , είτε ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δήμος Χανίων, Γραφείο Πολιτισμού & Μουσικής Παιδείας, Κυδωνίας 29, Χανιά Κρήτης,73135 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014. Έπαθλα: 1oς νικητής : tablet, 2ος νικητής: βιβλίο, 3ος νικητής: βιβλίο.
2) Προβολή κινηματογραφικής ταινίας: «Υπόθεση Γκαλιντέζ»
      Προβολή ταινίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα: 20.00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

3) Εικονικό Δημοτικό Συμβούλιο με μαθητές: « Έχεις φωνή…μίλα!»
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε Γυμνάσιο του Δήμου Χανίων θα εκλέξει έναν αντιπροσώπο, ο οποίος θα συμμετέχει σε εικονικό Δημοτικό Συμβούλιο, που θα λάβει χώρα στο Δημαρχείο Χανίων παρουσία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, ώρα:11.00.  
 4) Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Συμμετοχική Δημοκρατία:Μοιράζομαι – Προτείνω – Αποφασίζω» με παράλληλη απόδοσή της στη νοηματική γλώσσα
    Τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι:
α) ο Στέλιος Κούλογλου: Δημοσιογράφος,
β) ο Γιώργος Παπακωνσταντής: Διδακτωρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας,Πρώην σύμβουλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε και
γ)ο Αντώνιος Γεωργούλας: Καθηγητής στον  Τομέα Θεωρίας και Μεθοδολογίας των Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
θα συμμετέχουν σε συζήτηση σχετική με την ανάλυση του θέματος και ταυτόχρονα θα γίνεται «μετάφραση» της συζήτησης στη νοηματική γλώσσα στο Δημαρχείο Χανίων την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014, ώρα: 20:00. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Ματθαίος Φραντζεσκάκης.
5)Έκθεση  παλαιών αντικειμένων & φωτογραφιών στα Κ.Α.Π.Η.
Τα Μέλη των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων των Δημοτικών Ενοτήτων θα μοιραστούν την εμπειρία τους με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων με συζητήσεις και έκθεση παλαιών αντικειμένων από χρόνια που η Συμμετοχική Δημοκρατία απουσίαζε εντελώς από την Ελλάδα από 17 έως 19 Νοεμβρίου 2014 . 
6) Έκθεση Βιβλίου στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων με θέμα: Δημοκρατία.  
α) Την εβδομάδα από 13 έως 19 Νοεμβρίου 2014 σε ειδικές προθήκες στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων θα εκτίθενται βιβλία, που θα αναφέρονται στη δημοκρατία.
β) Από 13 έως 19 Νοεμβρίου 2014 μπορούν οι δημότες να δώσουν ένα βιβλίο, με θέμα τη Δημοκρατία, στις Ανταλλακτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων, που είναι τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης: στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στην πλατεία Δικαστηρίων, στην πλατεία Κουνουπιδιανών και στην πλατεία της Σούδας.
7) Ανοιχτή συζήτηση με κατοίκους συνοικίας: «Πολίτες στο προσκήνιο»
Ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της συνοικίας της Αμπεριάς για τα προβλήματα της περιοχής την  Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, ώρα: 11.00 στο Πάρκο Αμπεριάς (πίσω από τα σχολεία). Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συζήτηση θα γίνει στο 4ο Λύκειο Χανίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.