Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Όταν Το Πεζοδρόμιο Γίνεται Υδατόστρωμα


# Joop de Boer, 2 Ιανουαρίου 2013.  Δημοσιεύθηκε στο Pop Up City.
Την μετάφραση την επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης.

Ο καλλιτεχνικός σύλλογος Raum δημιούργησε ένα πολύ ιδιαίτερο πεζοδρόμιο στην Μπουρζ, της Γαλλίας.  Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το πεζοδρόμιο είναι ότι δεν είναι σκληρό, αλλά επιπλέει.  Το έργο, που ονομάζεται «La Ville Molle» («Η Μαλακή Πόλη»), εξετάζει την σκληρότητα της πόλης και την ικανότητά της να αλλάξει.
Σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Μπουρζ και με το FRAC Centre, ένα τεράστιο μαξιλάρι γεμάτο με υγρό είχε εγκατασταθεί κάτω από το πεζοδρόμιο δίνοντας μια εντελώς νέα εμπειρία στους περαστικούς.  Υποθέτω πως νιώθει κανείς ότι το πεζοδρόμιο έχει γίνει σαν ένα μεγάλο στρώμα νερού.  Το αστικό περιβάλλον είναι συνήθως σκληρό και γεμάτο γωνίες και ποτέ δεν αμφισβητούμε αυτή την ιδέα, αλλά αυτό το έργο την αλλάζει την ιδέα αυτή και αυτό το κάνει ενδιαφέρον.  Είναι μια παιδική χαρά των ενηλίκων που προσθέτει ένα επίπεδο εμπειρίας στην πόλη.


Η διασκέδαση, ως εργαλείο σχεδιασμού του αστικού περιβάλλοντος, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να κάνει τους ανθρώπους περήφανους και προσεκτικούς με το περιβάλλον τους.  Σε ορισμένες πτυχές της, η La Ville Molle είναι συγκρίσιμη με το πεζοδρόμιο τραμπολίνο του Salto για το οποίο δημοσιεύσαμε άρθρο πριν από μερικές εβδομάδες.  Αλλάζει η αντίληψη της υποδομής των πεζών στις πόλεις μας.  Αν και αυτό το πλωτό πεζοδρόμιο δεν είναι και πολύ πρακτικό, αυτό διεγείρει την φαντασία και βοηθά τους ανθρώπους να προσεγγίσουν το δημόσιο χώρο με μια διαφορετική στάση.  

.
Αν θέλετε και εσείς ένα πλωτό πεζοδρόμιο στο δικό σας δρόμο, τότε δείτε το video που περιγράφει την κατασκευή του και ξεκινήστε την δουλειά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.