Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Η Αρχαία Αθήνα μεταξύ των υποψηφίων ευρωπαϊκών τόπων για το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δεκαέξι ευρωπαϊκοί τόποι με ιστορική και πολιτιστική σημασία προτάθηκαν την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, για το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Label). Ανάμεσά τους και η Καρδιά της Αρχαίας Αθήνας.
Στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής επιλογής, που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η καρδιά της Αρχαίας Αθήνας περιλαμβάνει σχεδόν εκατό μνημεία Ευρωπαϊκής σημασίας, όπως ο λόφος της Ακροπόλεως, η Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ο λόφος της Πνύκας και το νεκροταφείο του Κεραμεικού.
Από κοινού, τα μνημεία αυτά συνθέτουν ένα πλούσιο ιστορικό τοπίο όπου έλαβαν χώρα γεγονότα θεμελιώδους σημασίας για την διαμόρφωση βασικών πτυχών του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής ιστορίας, από την ανάπτυξη της αρχαίας τέχνης και του θεάτρου έως την δημοκρατία, την ισότητα των δικαιωμάτων και την επιστήμη.
Τα μνημεία αυτά έγιναν μάρτυρες της ζωής μεγάλων προσωπικοτήτων της Ευρωπαϊκής ιστορίας των οποίων τα διανοητικά επιτεύγματα έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον ορισμό των κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως αυτές εκφράζονται σε διάφορους τομείς: την πολιτική και νομική σκέψη (Περικλής), την τέχνη και την αρχιτεκτονική (Φειδίας), την λογοτεχνία και το δράμα (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης), την ιατρική και την επιστήμη (Ιπποκράτης), την ιστορική γραφή και μνήμη (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης)».

Εκτός από την καρδιά της Αρχαίας Αθήνας, οι προτεινόμενοι τόποι βρίσκονται σε συνολικά 10 κράτη μέλη και είναι οι εξής: οι τόποι της Ειρήνης της Βεστφαλίας στο Μίνστερ και το Οσανμπρουκ (Γερμανία), το Κάστρο Hambach (Γερμανία), το Αρχείο της Κορώνης του Aragon (Ισπανία), η Εστία των Σπουδαστών (Residencia de Estudiantes, Ισπανία), το Αββαείο του Κλυνύ (Γαλλία), η Οικία του Robert Schuman (Γαλλία), το Πάρκο Μνήμης για το «πανευρωπαϊκό πικνίκ» (Pan-European Picnic Memorial Park, Ουγγαρία), το Μουσείο Casa Alcide De Gasperi (Ιταλία), η πόλη Kaunas της περιόδου 1919-1940 (Λιθουανία), η Ένωση του Λούμπλιν (Πολωνία), το Σύνταγμα της 3ης Μαΐου 1791 (Πολωνία), το ιστορικό Ναυπηγείο Gdańsk (Πολωνία), η Γενική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Coimbra (Πορτογαλία), ο Χάρτης Δικαίου για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής (Πορτογαλία) και το Νοσοκομείο Franja Partisan (Σλοβενία).
Οι τόποι που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο 2015.
Το σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς τιμά την πολιτιστική πολυμορφία της ευρωπαϊκής ηπείρου και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τόπους που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην επισήμανση της ευρωπαϊκής τους διάστασης. Στους τόπους που θα επιλεγούν θα πραγματοποιηθεί σειρά ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.