Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

TEDxHeraklion 2015 // Πέρα από τα Τείχη

PSKH // TEDx Heraklion

Ένας νέος χώρος που γεφυρώνει τα Ιστορικά Τείχη  με τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης, θα φιλοξενήσει στις 28 Φεβρουαρίου το TEDx Heraklion // Beyond the walls.
Πρόκειται για το νέο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, όπου είναι και ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, που σε μέγεθος συναγωνίζεται τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς ξεπερνάει τα 26.000 τ.μ., υπήρχε ως όραμα για πάνω από 40 χρόνια, και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΔΕΠΤΑΗ. Στόχος είναι ο χώρος αυτός να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργίας πολιτισμού αλλά ταυτόχρονα και ένα χώρο προβληματισμού και δημιουργικής σκέψης που θα προβάλλει όχι μόνο το Ηράκλειο αλλά ολόκληρο το νησί σε παγκόσμια κλίμακα. Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι των Παναγιώτη Κόκκορη και Αναστασίου  Μπίρη ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΠΟ, το πρόγραμμα «Θησέας», από τον Δήμο Ηρακλείου αλλά και από ιδιώτες χορηγούς, όπως τα ιδρύματα Ανδρέα Καλοκαιρινού.
PSKH // TEDx Heraklion
Αποτελείται από μια σειρά κτιρίων εναρμονισμένων με το αστικό περιβάλλον, θέλοντας να διατηρήσει και να προβάλλει  με αυτό τον τρόπο, την επιβλητική παρουσία των τειχών της πόλης.  Παράλληλα η αρχιτεκτονική και συμβολική σύνδεση του Πολιτιστικού Κέντρου με τον τάφο του Καζαντζάκη αποτελεί την νοητή αλυσίδα ανάμεσα στην ιστορία της πόλης και στην εξέλιξη του πολιτισμού της.

PSKH // TEDx Heraklion
Το ΤEDx Heraklion, φέτος συνεργάζεται για πρώτη φορά με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμο Ηρακλείου, Περιφέρεια Κρήτης ) , και μας καλεί σε ένα ταξίδι Πέρα από τα Τείχη, προκειμένου να ανακαλύψουμε τα δικά μας τείχη, να υψώσουμε το βλέμμα και να τα ξεπεράσουμε.
Το μικρό «παιδί» μεγαλώνει. Ισορροπεί, αγναντεύει θάλασσες και βουνά, πετάει βότσαλα αναταράσσοντας τα νερά, αφουγκράζεται. Νέες ιδέες. Που αξίζει να διαδοθούν.

Το δεύτερο TEDx event της Κρήτης, είναι εδώ.

Πριν από ένα χρόνο εκατοντάδες ζευγάρια μάτια κοίταζαν και άκουγαν μέσα από λαμπερές δεξαμενές με νερό. Μια σκηνή, ένα κόκκινο χαλί κι ένα μεγάλο Χ.

Τα ψάρια του ενυδρείου Cretaquarium-Θαλασσόκοσμος ήταν εκεί απαρτία στο πρώτοTEDxHeraklion. Με θέμα «Crossroads-Σταυροδρόμια» εκπληκτικοί ομιλητές, μουσικοί, καλλιτέχνες έδωσαν το στίγμα τους, συναντήθηκαν, μας ταξίδεψαν.


Το 2015 μας φέρνει μπροστά σε τείχη: που επιζητούν να εξερευνηθούν και να προσπελαστούν. Με σήμα κατατεθέν τα ενετικά τείχη της πόλης μας, κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Ένα βήμα«Πέρα από τα τείχη».
Γεωγραφικά τείχη αλλά και προσωπικά, προκαταλήψεις, εμπόδια, τείχη πέτρινα αλλά και ιδεολογικά. Κάτι νέο και υπέροχο έρχεται έξω από τα τείχη. Κάτι καινοτόμο, ‘δικό μας’ ψάχνει τρόπο να βγει έξω από αυτά, να σπάσει τα τείχη, να διαδοθεί παντού.
Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πύλη Ιησού, στις 14 Ιανουαρίου, ακούστηκαν τα πρώτα λόγια σχετικά με τη φετινή διοργάνωση. Η ομάδα του TEDxHeraklion 2015, υπεύθυνοι από την εφορία Αρχαιοτήτων, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, τοπικοί φορείς, όλοι, μας πήγαν με το λόγο τους, λίγο πιο μακριά.

Γιατί στο φετινό TEDxHeraklion περάσαμε άλλο ένα τείχος: πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια διοργάνωση TEDx που συνεργάζεται με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος Ηρακλείου, ως στρατηγικός συνεργάτης, και η Περιφέρεια Κρήτης ως ένθερμος υποστηρικτής μας καλούν να δούμε τα τείχη ως τμήμα της ιστορίας μας αλλά και πέρα από αυτά.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώνονται σταδιακά οι ομιλητές μας, ο χώρος που θα μας φιλοξενήσει, αλλά και οι μικρές εκπλήξεις του φετινού TEDxHeraklion.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.