Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

The City Game: Η εφαρμογή που σας προτρέπει να κάνετε καλές πράξεις

irina shayk
# , Δημοσιεύθηκε στο huffingtonpost

Οι τρεις συνιδρυτές του TheCityGame, Φώτης Μεράκος, Ιουστίνος Σαρρής και Θωμάς Παπασπύρος, γνωρίστηκαν ως φοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίστηκαν για λίγο για μεταπτυχιακές σπουδές και δουλειά και βρέθηκαν να δουλεύουν το TheCityGame μαζί από τις αρχές του 2014.

Έκτοτε πέρασαν μερικούς μήνες στο Άμστερνταμ όπου χρηματοδοτήθηκαν και «εκκολάφθηκαν» στο Rockstart Accelerator, και επανήλθαν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και το λανσάρισμα της εφαρμογής. Ταυτόχρονα, διοργανώνουν το Rockstart Answers Athens μια εκδήλωση όπου startups θέτουν τις «καυτές» τους ερωτήσεις σε συναδέλφους και έμπειρους επιχειρηματίες.

Τι είναι το TheCityGame;
Το TheCityGame είναι μια εφαρμογή που βοηθά τους χρήστες της να κάνουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά καλές πράξεις καθημερινά, με εύκολο και επιβραβευτικό τρόπο. Οι καλές πράξεις δίνονται ως αποστολές και μπορούν να είναι οτιδήποτε, από το να κλείνει κανείς τα φώτα που δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα και να ανακυκλώνει το κινητό του αντί να το πετάει, μέχρι το να παίρνει καφέ σε δικό του θερμός αντί για πλαστικό κύπελλο και να δίνει ένα φιλάκι στην γιαγιά του.

irina shayk
Πώς προέκυψε η δημιουργία του;

Μπορεί να φανεί λίγο μελό, αλλά η βασική αρχή προέκυψε από προσωπικές μας εμπειρίες. Όπως για παράδειγμα όταν ένας από εμάς αντί να δώσει χρήματα σε έναν άστεγο, αποφάσισε να περάσει λίγο χρόνο μαζί του κουβεντιάζοντας. Η βασική μας αρχή είναι ότι ο χρόνος μας είναι ο,τι πιο σημαντικό έχουμε να δώσουμε, και είναι αυτό που μπορεί να φέρει τις μεγαλύτερες λύσεις. Όπως και το Wikipedia, η μεγαλύτερη τράπεζα πληροφοριών του κόσμου, δημιουργήθηκε εξ’ολοκλήρου από τον ελεύθερο χρόνο ανθρώπων με μεράκι, θέλαμε να πάρουμε λίγο από το χρόνο που ξοδεύουν οι άνθρωποι παίζοντας παιχνίδια στο κινητό τους, και να τον βάλουμε σε καλή χρήση.

Πώς λειτουργεί; Τι μπορεί να κερδίσει κανείς κάνοντας μία καλή πράξη;
Η βασική χρήση της εφαρμογής είναι ότι ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή, βλέπει τις αποστολές που μπορεί να φέρει εις πέρας, μαθαίνει για τη σημασία και το αντίκτυπο της κάθε πράξης, κάνει την καλή πράξη και το αποδεικνύει με μια φωτογραφία, κερδίζει πόντους που δείχνουν το «πόσο καλός είναι», προκαλεί φίλους να πράξουν το ίδιο, και τέλος ανταλλάσσει τους πόντους με δώρα.

Πέρα από την ευχαρίστηση του να κάνει κανείς καλό, τα δώρα που δίνει το TheCityGame βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους να κάνει κανείς ακόμα περισσότερο καλό. Δίνουμε για παράδειγμα πάνινες τσάντες ώστε να μπορεί κανείς να ψωνίζει χωρίς να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, και να μπορεί εύκολα από εκεί και πέρα να ολοκληρώνει την αντίστοιχη αποστολή κάθε φορά που την χρησιμοποιεί. Άλλα τέτοια δώρα είναι ένα θερμός για να μην χρησιμοποιεί αναλώσιμα μπουκάλια νερού ή ένας κάδος κομποστοποίησης για να ελαττώνει τον όγκο των σκουπιδιών του. Τελευταία προσθέσαμε και δώρα που δεν καταλήγουν στον ίδιο το χρήστη δηλαδή την δυνατότητα να εξαργυρώσει πόντους για την ενίσχυση κοινωφελών οργανισμών. Έτσι για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να προσφέρει καθαρό νερό για 6000 άτομα που το έχουν ανάγκη μέσω των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

thecitygame

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το TheCityGame; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;

Ελπίζουμε το μέλλον να επιφυλάσσει διεθνή εξάπλωση, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε πολλούς στο να κάνουν συνήθεια την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, και να έχουμε συνεισφέρει στην πράξη χιλιάδων μικρών καλών πραγμάτων καθημερινά.

Βασική μας φιλοδοξία είναι να συνεισφέρουμε στη λύση των τρανταχτών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στο επίπεδο του ατόμου. Το να φέρουμε τις πράξεις σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντικό γιατί καθιστά δυνατά πολύ μεγάλα αποτελέσματα σε αντιδιαστολή με κανόνες ή νόμους. Θέλουμε να κάνουμε την έννοια της καλής πράξης δημοφιλή και ευχάριστη. Αυτή η μικρή αλλαγή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα από την παιγνιοποίηση, την πλάκα και την καλώς εννοούμενη κοινωνική πίεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.