Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σε ποιες πόλεις του κόσμου ζουν οι πλούσιοι


#Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή
Η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Πεκίνο ή οι Βρυξέλλες αποτελούν τα πολιτικά κέντρα του πλανήτη, αλλά δεν αποτελούν τις πόλεις που επιλέγουν οι πλούσιοι για να ζήσουν εκεί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο δίδαγμα του σκανδάλου Watergate, δηλαδή «ακολούθησε το χρήμα». Ετσι, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, τα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη, αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές των ανθρώπων που διαθέτουν πολλά χρήματα σε ό,τι αφορά την πόλη όπου επιθυμούν να ζουν. Αντίστοιχα στην Ασία, το Χονγκ Κονγκ, λόγω της εγγύτητας με την Κίνα, αποτελεί την κορυφαία επιλογή, αν και στη Σιγκαπούρη ο απόλυτος αριθμός πλούσιων ανθρώπων που ζουν εκεί είναι υψηλότερος.

Σημαντικές πόλεις
Σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank, στην πρώτη πεντάδα των πιο σημαντικών πόλεων του πλανήτη φιγουράρουν –με σειρά κατάταξης– το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Σαγκάη.
Ακολουθεί στην 6η θέση το Μαϊάμι, το Παρίσι στην 7η, το Ντουμπάι στην 8η, ενώ η δεκάδα ολοκληρώνεται με το Πεκίνο και τη Ζυρίχη. Η Φρανκφούρτη βρίσκεται στη 16η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη της Knight Frank, η Μόσχα στη 17η, το Βερολίνο στην 33η και η Ουάσιγκτον στην 34η. Η 40άδα ολοκληρώνεται με την πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ Αβίβ, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί την 29η σημαντικότερη πόλη του κόσμου.
Η κατάσταση δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά μέσα στην επόμενη δεκαετία σε ό,τι αφορά την κατάταξη των μητροπόλεων του πλανήτη. Πάντως, έως το 2025 το Λονδίνο θα έχει απολέσει τον τίτλο της σημαντικότερης πόλης του πλανήτη. Αυτή θα είναι η Νέα Υόρκη, με τη βρετανική πρωτεύουσα να υποχωρεί στη δεύτερη θέση. Η τρίτη πιο σημαντική πόλη του πλανήτη θα είναι το Χονγκ Κονγκ, τέταρτη η Σιγκαπούρη και πέμπτη η Σαγκάη, κάτι που δηλώνει ξεκάθαρα την αύξηση του πλούτου στην Ασία. Εκτός του Λονδίνου, οι μοναδικές ευρωπαϊκές πόλεις που θα περιλαμβάνονται στις 10 σημαντικότερες το 2025 είναι το Παρίσι στην 9η θέση και η Ζυρίχη στη 10η.

Αγορές με 1 εκατ. δολ.
Η κατάταξη διαφοροποιείται αισθητά όταν εκτιμάται το κόστος για την απόκτηση κατοικίας στις διάφορες πόλεις. Ετσι, αν κάποιος διαθέτει προς αγορά 1 εκατ. δολάρια στο Μονακό –που αποτελεί και την ακριβότερη πόλη– μπορεί να αγοράσει μόλις 17 τ.μ. Με το ίδιο ποσό στο Χονγκ Κονγκ θα αγοράσει κανείς 20 τ.μ., στο Λονδίνο 21 τ.μ., στη Νέα Υόρκη 34 και στη Σιγκαπούρη 33 τ.μ. Αντιθέτως, στο Σάο Πάολο με 1 εκατ. δολ. μπορεί να αγοράσει κανείς 142 τ.μ., στο Ντουμπάι 145 τ.μ. και στο Κέιπ Τάουν 204 τ.μ.
Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια του 2014, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών που επιλέγουν οι εύποροι αυξήθηκαν κατά 4,5%. Αντιθέτως, οι τιμές των θερινών εξοχικών υποχώρησαν κατά 0,9%, ενώ αυτές των χειμερινών θερέτρων υποχώρησαν κατά 0,5%.

Πού ζουν οι πλούσιοι
Σε ό,τι αφορά το πλήθος των ανθρώπων με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ., το Λονδίνο κατακτά με διαφορά την πρώτη θέση, καθώς φιλοξενεί 4.364 άτομα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Τόκιο με 3.575 άτομα, ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 3.227, στην τέταρτη θέση συναντάμε τη Νέα Υόρκη, ενώ η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Χονγκ Κονγκ στο οποίο ζουν 2.690 άτομα με περιουσία άνω των 30 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στο άμεσο μέλλον, ο ρόλος των Ασιατών προβλέπεται να είναι καταλυτικός. Η ζήτηση στις μητροπόλεις από Ασιάτες αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές με αγοραστές από την Κίνα, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και τη Μαλαισία να συνεχίζουν την επέλασή τους στις αγορές πολυτελούς κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.