Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Cities in motion index 2015 :Πρωτεύει το Λονδίνο

Το Λονδίνο παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην κατάταξη των πιο έξυπνων πόλεων στον κόσμο. Δεύτερη η Νέα Υόρκη, τρίτη η Σεούλ. Κοιτάζοντας τη δεκάδα , βλέπουμε πέντε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις - το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Γενεύη και το Μόναχο - και δύο ασιατικών - το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη, η τελευταία εκ των οποίων προχώρησε 11 θέσεις κατά τη διάρκεια δυο μόλις χρόνων.

Από τον κατάλογο top-25, οι 15 είναι ευρωπαϊκές, πέντε είναι της Βόρειας Αμερικής, τέσσερις είναι της Ασίας και μια είναι της Ωκεανίας. Η Αστική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και την Αφρική εξακολουθεί να έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.Ως κορυφαία πόλη της Λατινικής Αμερικής το Σαντιάγκο, κατατάσσεται 86ο και η κορυφαία πόλη της Αφρικής το Κέιπ Τάουν, κατατάσσεται 117ο.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία δεδομένων από τη δεύτερη έκδοση του IESE Πόλεων in Motion Index (CIMI), που εκπονήθηκε από το Κέντρο IESE  για την παγκοσμιοποίηση και τη στρατηγική υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Pascual Berrone και Joan Enric Ricart, σε συνεργασία με την ερευνητική τους ομάδα.
Η Αθήνα έπεσε . έστω και οριακά , στη σειρά κατάταξης στη λίστα.Από την 89η θέση έπεσε στην 92η.

Η CIMI είναι ένας σύνθετος δείκτης που αξιολογεί το επίπεδο ανάπτυξης των 148 πόλεων σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας 66 δείκτες που καλύπτουν 10 διακριτές διαστάσεις: το ανθρώπινο κεφάλαιο, την κοινωνική συνοχή, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, τη διακυβέρνηση, το περιβάλλον, την κινητικότητα και τις μεταφορές, την πολεοδομία, διεθνούς εμβέλειας και τέλος την τεχνολογία.

Διαβάστε επίσης :

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.