Παρουσίαση στο Ι OpenTourism Κυκλάδων
Η ημερίδα με στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών ανάπτυξης της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τομέα και στις καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νησί της Άνδρου το Σάββατο 3/10, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» ενώ η συμμετοχή φορέων ήταν σημαντική σε μια πρωτοβουλία ανθρώπων που αγαπούν τον τουρισμό.
Φιλοδοξία της ημερίδας ήταν να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον κλάδο του τουρισμού. Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η online στόχευση στους Ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς (με χρήσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των χρηστών διαδικτύου όταν αναζητούν ελληνικά νησιά και ειδικότερα για τις Κυκλάδες και την Άνδρο), η σημασία της παράδοσης και ο ρόλος της στην ανάδειξη πολιτιστικών προορισμών (όπως με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» που ανέδειξε τη Σκόπελο), η Άνδρος ως τουριστικό brand υψηλής αξίας και πολλά άλλα.
Το πρώτο OpenTourism Κυκλάδων που διοργανώθηκε στην Άνδρο κατέδειξε την ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας πολιτών για τη διαχείριση της Άνδρου ως τουριστικού προορισμού, με αφετηρία την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και το σχεδιασμό στρατηγικής για το μέλλον, η οποία είναι απαραίτητο να αποτελεί προϊόν διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συνέργεια και βιωσιμότητα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Δρ. Γεωργία Ζούνη, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ Τουρισμού του Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πρέπει να δούμε τη μοναδικότητα της Άνδρου μέσα από τη ματιά του Εμπειρίκου: «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου, ... η ωραιοτέρα όλων του κόσμου, η νήσος η γενέτειρα», για να ανακαλύψουμε τα μοναδικά στοιχεία της που πρέπει να αναδειχθούν στη μοναδική πρότασή της ως τουριστικού προορισμού, δίνοντας έμφαση κυρίως στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γνώση και τις καλές πρακτικές από άλλες περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.