Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Πώς θα είναι η «πράσινη πόλη» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;

Πώς θα είναι η «πράσινη πόλη» στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Ποια η σχέση ηλεκτροφωτισμού, μείωσης ρύπων, εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και διαχείρισης απορριμμάτων. Απάντηση σε αυτά έδωσε σήμερα ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στη διευρυμένη γενική συνέλευση των μελών του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ). Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στο Δίκτυο ως ιδρυτικό και ενεργό μέλος, καθώς πριν έναν χρόνο, η ουσιαστική ανασύστασή του ΔΕΠΠ έγινε με συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, με την είσοδο άλλων 10 πόλεων μελών στο Δίκτυο, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε ακριβώς για τα νέα πρότυπα. Για τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο το Δίκτυο θέτει συγκεκριμένους στόχους για τις ελληνικές πόλεις, δρα και πράττει για το μέλλον. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ότι η καινοτομία ως πρακτική δεν αφορά (μόνο) στην τεχνολογία και την πληροφορική. Αφορά και στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις «έξυπνες» διαδικασίες μείωσης του κόστους λειτουργίας των Δήμων, στις πρόσθετες υπηρεσίες προς τους πολίτες, στο καθαρό περιβάλλον και την ενεργή σχέση των πολιτών με αυτό, στη βιώσιμη κινητικότητα. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, το πλήθος των ξεχωριστών δράσεων που υλοποιήθηκαν στα Τρίκαλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. 


Αυτά τα πρότυπα, τόνισε κ. Παπαστεργίου, μπορούν να τεθούν ως στόχος και να 
υλοποιηθούν αρχικώς για – και από - τα μέλη του ΔΕΠΠ. Για τον λόγο αυτό, η σημερινή συνέλευση στο Δημαρχείο Αθηναίων, με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Στ. Καμίνη, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λ. Ιωαννίδη, είχε ως στόχο το πέρασμα του Δικτύου στη νέα φάση. Αυτή, οριοθετείται από το «στήσιμο» του Δικτύου με:

- φορολογική οντότητα
- θέσπιση ατζέντας
- προγραμματισμό δράσεων
- ύπαρξη προϋπολογισμού.

Σε επίπεδο ειδικότερων δράσεων, το Δίκτυο προωθεί εντός του 2016:

- διαχείριση απορριμμάτων
- βιώσιμη αστική κινητικότητα
- ενεργειακά ζητήματα δημοσίων και δημοτικών κτηρίων

Όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Τρικκαίων και άλλες 18 πόλεις, είναι ο βασικός άξονας, πάνω στον οποίο σχεδιάζεται και υλοποιείται ο τρόπος δημιουργίας βιώσιμων πόλεων, με βάση τα νέα δεδομένα. Ο Δήμος Τρικκαίων ενεργεί και δρα στην κατεύθυνση αυτή, μέσω του συγκεκριμένου Δικτύου και με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.