Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Π.Ινιωτάκης :Το σχέδιο "Ηράκλειο, έξυπνη πόλη".

Η πόλη του Ηρακλείου με την πάροδο του χρόνου οικοδομεί την ανταγωνιστική της ταυτότητα , με το σχέδιο "Ηράκλειο, έξυπνη πόλη".Σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ.Ινιωτάκης Πέτρος στην special edition SMART CITIES "Shaping your city's future" των εκδόσεων boussias , αναλύει τον τρόπο δουλειάς και τους στόχους της επόμενης ημέρας

Τι σημαίνει έξυπνη πόλη για σας; 
Πέτρος Ινιωτάκης: Το όραμα της έξυπνης πόλης είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη του Ηρακλείου. Περιγράφει την προσπάθεια της πόλης μας να γίνει κοινωνικά αποδοτική, αλλά και οικονομικά αποτελεσματική. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών βελτιώνουμε την πόλη μας σε όλους τους τομείς και, κυρίως , στους τομείς της ενεργειακής κατανάλωσns και περιβαλλοντικής αναβάθμισης, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, της ποιότητας ζωής και της ενεργοποίησης των πολιτών για αυξημένη συμμετοχή στη ζωή της πόλης.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στο Δήμο, για την υλοποίηση της έξυπνης πόλης ; 
Π. Ινιωτάκης: Οι σημαντικότερες προκλήσεις εντάσσονται σε δύο κατηγορίες. Την περαιτέρω εξειδίκευση της οικονομίας της πόλης  με τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την αύξηση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. · Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αυξάνοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης, ενθαρρύνοντας τον πολίτη στη συμμετοχή και τις διαδικασίες της τοπικής δημοκρατίας.

Ποια στρατηγική ακολουθείτε για να κάνετε πράξη το όραμα της έξυπνης πόλης;
Π. Ινιωτάκης: Ακολουθούμε τη στρατηγική των ακόλουθων 4 βημάτων. 
Α. Διατυπώνουμε δημόσια τη στρατηγική μας για να κάνουμε το Ηράκλειο σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων.
Β. Μαζί με όλους τους φορείς της πόλης που συμμετέχουν στην επιτροπή «Ηράκλειο, έξυπνη πόλη» σχεδιάζουμε το παρόν και το μέλλον του Ηρακλείου. Η συλλογική διαχείριση των στρατηγικών επιλογών της πόλης αποτελεί ένα μοναδικό πείραμα στην Ελλάδα. 
Γ. Χαράζουμε οδικό χάρτη έργων που υλοποιούν το όραμα της έξυπνης πόλης. Με την αξιοποίηση ίδιων πόρων και πόρων της Ε.Ε έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα και σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε και πολλά άλλα στο μέλλον. 
Δ. Οικοδομούμε σταδιακά, αλλά επιτυχημένα, ένα brandname cos έξυπνη πόλη.Ήδη για το 2012, 2013 και 2014 το Intelligent Community Forum, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη,η έχει κατατάξει το Ηράκλειο στις 21 έξυπνες πόλεις του κόσμου.

Τι projects έχετε υλοποιήσει στο πλαίσιο της έξυπνης πόλης; 
Π. Ινιωτάκης: Έχουμε υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα Μητροπολιτικά δίκτυα Οπτικών Ινών στη χώρα, 75 χιλιομέτρων, και το μεγαλύτερο Δημοτικό ασύρματο δίκτυο, αποτελούμενο από 120 κόμβους και χιλιάδες χρήστες. Η δημοτική πύλη του Ηρακλείου είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα δημοτική πύλη στην Ελλάδα, παρέχοντας 163 υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρvnσns.
Έχουμε υλοποιήσει δεκάδες έργα δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου. Στα τελευταία έργα που υλοποιήσαμε ήταν η δημιουργία του Infopoint με διαδραστικές εφαρμογές ηλεκτρονικής ξενάγησης και τα apps εικονικής ξενάγησης στο σύγχρονο Ηράκλειο και το Ηράκλειο της Ενετοκρατίας.

Τι δράσεις θα αναλάβετε για την περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας; Π. Ινιωτάκης: Σε τρεις τομείς θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο άμεσο μέλλον: Στα ανοικτά δεδομένα, στο διαδίκτυο των πραγμάτων και cms εφαρμογέs για φορητές συσκευές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποβάλει σημαντικές προτάσεις από κοινού με τα καλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και σε συνεργασία με σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, όπως είναι το Αμβούργο, η Βαλένθια κ.λπ., στο πλαίσιο των Smart Cities (Pharos, White Cities κ.λπ.]. Είμαστε σίγουροι ότι με την έγκριση αυτών των προτάσεων θα περάσουμε από το επίπεδο του σχεδιασμού στην πράξη, καθιστώντας το Ηράκλειο κεντρικό πόλο καινοτομίας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.