Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο Γιώργος Καμίνης και 19 άλλοι Δήμαρχοι Ευρωπαϊκών πόλεων αντιδρούν στην ατμοσφαιρική επιβάρυνση

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ακόμη 19 δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα εφημερίδα Le Monde για την ατμοσφαιρική επιβάρυνση των πόλεων από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων

ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εμείς, οι δήμαρχοι πολλών μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών μας και να τους διασφαλίσουμε υγιές περιβάλλον και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Στα επόμενα χρόνια, το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης θα ζει σε αστικές περιοχές. Η καθημερινότητα στις πόλεις σημαδεύεται όλο και πιο συχνά από υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στα καυσαέρια των οχημάτων, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Ως εκ τούτου, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποστολή μας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του κλίματος. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που αναλάβαμε τη δέσμευση στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP21 στο Παρίσι, περί μείωσης των επιπέδων ρύπανσης στις πόλεις μας.

Για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τη σημαντική αυτή δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι σε εκείνους και εκείνες που μας εξέλεξαν, χρειαζόμαστε φιλόδοξους και αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Χρειαζόμαστε δίκαιους κανόνες που ισχύουν για όλες τις ιδιωτικές εταιρίες στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει διαπιστώσει ότι οι εκπομπές των οχημάτων είναι υπεύθυνες για 75.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2015, μια τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες από τα Κράτη Μέλη αποφάσισε να επιτρέψει στους κατασκευαστές οχημάτων να υπερβαίνουν τα όρια εκπομπών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Εάν η απόφαση αυτή εφαρμοστεί, τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 110%. Τον Φεβρουάριο του 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε δυστυχώς να στηρίξει αυτήν την απόφαση, η οποία αποτελεί απειλή για τους κατοίκους των πόλεων μας.

Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, τότε η ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας δεν θα πληροί τα πρότυπα της ΕΕ.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει μία απόφαση που δίνει την άδεια σε εταιρίες να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, σε βάρος της δημόσιας υγείας; Τι μπορούμε να πούμε στους γονείς των παιδιών, τα οποία πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή σε άλλες ευάλωτες ομάδες; Πρέπει να τους πούμε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την «υγεία» της αυτοκινητοβιομηχανίας έναντι της δικής τους υγείας;

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή είναι άδικη και λανθασμένη. Είναι απαράδεκτο να εισάγονται όρια εκπομπών, μόνο και μόνο για να επιτρέπεται η παραβίαση τους. Δεν μπορεί να είναι σωστό να επιβάλλονται πρόστιμα στις δημόσιες αρχές προκειμένου να συμμορφώνονται με τα όρια που τίθενται για τους αέριους ρύπους και την ίδια στιγμή να δίνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία το πράσινο φως για να τα παραβιάζει.

Το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τις πόλεις. Η επιτυχής εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, που συζητήθηκε διεξοδικά  το Δεκέμβριο και ήταν προϊόν έντονων διαπραγματεύσεων, εξαρτάται τώρα από την ανάληψη δράσεων στις πόλεις. Ως δήμαρχοι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη. Οι πόλεις του δικτύου C40 έχουν ήδη λάβει περισσότερες από 10.000 δράσεις για το κλίμα από το 2009. Τώρα όμως χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα. Κάνουμε έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα πρότυπα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλες ανεξαιρέτως τις βιομηχανίες. Η υγεία των πολιτών μας εξαρτάται από αυτό.

Anne Hidalgo, Δήμαρχος Παρισιού

Eberhard van der Laan, Δήμαρχος Άμστερνταμ

Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων

Ada Colau, Δήμαρχος Βαρκελώνης

Yvan Mayeur, Δήμαρχος Βρυξελλών

Ioan-Razvan Sava, Δήμαρχος Βουκουρεστίου

István Tarlós, Δήμαρχος Βουδαπέστης

Frank Jensen, Δήμαρχος Κοπεγχάγης

Alexiei Dingli, Δήμαρχος Βαλέτα

Fernando Medina, Δήμαρχος Λισσαβόνας

Manuela Carmena, Δήμαρχος Μαδρίτης

Giuliano Pisapia, Δήμαρχος Μιλάνου

Κωνσταντίνος Γεωρκάντζης, Δήμαρχος Λευκωσίας

Raymond Johansen, Δήμαρχος Όσλο

Nils Ušakovs, Δήμαρχος Ρίγα

Ahmed Aboutaleb, Δήμαρχος Ρότερνταμ

Yordanka Fandakova, Δήμαρχος Σόφιας

Karin Wanngård, Δήμαρχος Στοκχόλμης

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Δήμαρχος Βαρσοβίας

Michael Häupl, Δήμαρχος Βιέννης

Πηγή :www.mbike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.