Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τέσσερεις κατευθύνσεις για τις έξυπνες πόλεις που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη


, Published Wednesday 10 February 2016)
Εικόνα: REUTERS / Nacho Doce

Η τεχνολογία και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των πόλεών μας. Πώς θα είναι να ζούμε σε αυτές;
Όπως καταδεικνύεται σε μια νέα έκθεση(link is external), η ταχεία και διάχυτη ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την κατανόηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας (circular economy(link is external)), θα αλλάξει δραστικά τη ζωή για τον μέσο αστό πολίτη, πολύ νωρίτερα από ότι νομίζουμε.
(βλ. παρακάτω άρθρο: “Κυκλική Οικονομία: Τι σημαίνει, πώς να φτάσουμε εκεί”)
Η κυκλική οικονομία είναι μια έννοια με την οποία τα υλικά και τα προϊόντα διατηρούνται στην υψηλότερη δυνατή αξία τους ανά πάσα στιγμή. Πεπερασμένα υλικά δεν απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, από αυτοκίνητα και χώρους γραφείων έως τα άδεια δωμάτια και τον αθλητικό εξοπλισμό, δεν μένουν αδρανή. Η άνοδος του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT(link is external)) θα βοηθήσει όλο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Οι αισθητήρες και τα έξυπνα τηλέφωνα θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τα υλικά και τα περιουσιακά στοιχεία, γνωστοποιώντας στους ανθρώπους το πότε δεν χρησιμοποιούνται, πότε είναι έτοιμα να χαλάσουν ή το που βρίσκονται. Αυτό θα ξεκλειδώσει τα τεράστια ποσά της πλεονάζουσας ικανότητας στο σύστημα, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα αλλάξουν δραστικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η πόλη. Η ψηφιακή κυκλική πόλη θα εξοικονομήσει όχι μόνο πόρους, αλλά θα αλλάξει και την εμπειρία του πολίτη προς το καλύτερο.

Πώς είναι η ζωή σε μια τέτοια συνδεδεμένη πόλη;
Έξυπνα δίκτυα ενέργειας
Η τροφοδοσία με ενέργεια θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Τα τρέχοντα συστήματα δικτύων διανομής είναι σχετικά αναποτελεσματικά, η μεγάλης απόστασης μετάδοση ενέργειας από κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες έως και 30%(link is external). Στο μέλλον, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κατανεμημένο δίκτυο ενέργειας. Τα νοικοκυριά, τα εργοστάσια και τα δημόσια κτίρια θα δημιουργούν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας τον περίσσιο χώρο στους τοίχους, στις στέγες, ακόμη και στα παράθυρα για ηλιακά και αιολικά συστήματα. Αυτές οι συνδεδεμένες συσκευές θα αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργεια σε διάφορες μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε αυτοκίνητα ή σπίτια -αυτά τα κατανεμημένα συστήματα ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%. Όλοι οι φορείς παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να συνδεθούν μέσω ενός δικτύου, που θα τους επιτρέπει όχι μόνο να είναι αυτάρκης, αλλά και να συμβάλουν στη σταθερότητα της προσφοράς ολόκληρης της περιοχής. Οι έξυπνοι αισθητήρες θα παρακολουθούν την κατάσταση των εν λόγω έντασης κεφαλαίου περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούν να διατηρηθούν εύκολα, με πρόβλεψη για αποτυχίες πριν αυτές συμβούν και καθιστώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη πιο αποτελεσματικό από πλευράς κόστους.
Το έξυπνο κοινόχρηστο σπίτι
Μόλις θα βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου, έξυπνοι θερμοστάτες θα ρυθμίσουν την θέρμανση στο διαμέρισμα χαμηλώνοντας την στο ελάχιστο, εξοικονομώντας ενέργεια (και να μειωθούν οι λογαριασμοί). Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν ακόμα καλύτερη χρήση των πραγμάτων τους, μετατρέποντας κάποιο επιπλέον δωμάτιο σε ένα ασφαλές γραφείο, ενοικιαζόμενο μέσα από μια πλατφόρμα κοινής χρήσης της πόλης. Όταν κάποιος θέλει να το νοικιάσει σε μια δεδομένη ημέρα, η θέρμανση θα τροφοδοτηθεί γρήγορα σε αυτό ώστε ο προσωρινός κάτοικος του να αισθανθεί άνετα και ευπρόσδεκτα. Η ζήτηση είναι πιθανό να είναι ισχυρή -η συνδεδεμένη πόλη θα έχει περισσότερους απομακρυσμένους εργαζόμενους και εργολάβους(link is external) οι οποίοι θα εκτιμήσουν τους ήσυχους χώρους.
Βελτιστοποιημένη κινητικότητα
Κάθε που θα φεύγεις από το σπίτι για να πας στη δουλειά, θα είναι μια πολύ λιγότερο αγχωτική εμπειρία. Σήμερα ο μέσος κάτοικος της πόλης δαπανά το 15% του χρόνου οδήγησης στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και το 20% για να ψάχνει για ένα χώρο στάθμευσης. Σε μια ενεργοποιημένη με IoT πόλη, οι πραγματικό χρόνο ροές δεδομένων κίνησης, συστημάτων διαμοιρασμού αυτοκινήτων και εφαρμογών παρκαρίσματος για κινητά, θα είναι πιο ομαλή η εμπειρία μείωσης της οδικής κυκλοφορίας, των εκπομπών καυσαερίων και της σπατάλης χρόνου. Εφαρμογές μεταφορών θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα της κίνησης σε πραγματικό χρόνο και των δεδομένων από τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να προσφέρουν στους πολίτες την ταχύτερη διαδρομή προς τον προορισμό τους με το ποδήλατο, το τρένο, τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα ή το λεωφορείο. Αν πάλι με τα πόδια αποδεικνύεται ότι είναι η γρηγορότερη διαδρομή τότε οι έξυπνες λάμπες δρόμου(link is external) θα αυξήσουν τη φωτεινότητα τους, καθώς θα τις πλησιάζεται και θα χαμηλώνουν καθώς απομακρύνεσαι από αυτές, εξοικονομώντας τεράστια ποσά ενέργειας χωρίς συμβιβασμούς στη δημόσια ασφάλεια.
Κοινόχρηστα, επαναχρησιμοποιήσιμα κτίρια
Καθώς περπατάς προς το συγκρότημα με τα γραφεία είναι πιθανό να σου έχει δοθεί ένα γραφείο με βάση το ποιον είναι να συναντήσεις και σύμφωνα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Όταν φεύγεις από το γραφείο σου στο τέλος της ημέρας ο χώρος του γραφείου σου θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα χώρο για μια κοινωνική εκδήλωση ή μια δικτυακή συνάντηση. Οι κατασκευαστές θα έχουν προβλέψει ότι ο χώρος, από την το χώρο από την κατασκευή του ακόμα, θα είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορέι να φιλοξενήσει μια σειρά από δραστηριότητες, όχι απλά ως ένας χώρος γραφείου, μεγιστοποιώντας έτσι την χρηστικότητα και την αξία αυτού του αστικού χώρου.
Η ευελιξία δεν θα είναι το μοναδικό υπό εξέταση χαρακτηριστικό στην σχεδίαση σε μια κυκλική πόλη. Ολόκληρα κτίρια θα πρέπει να σχεδιαστούν ως “τράπεζες πόρων”. Οι τεχνολογίες παρακολούθησης και τα διαβατήρια υλικών θα μπορούσαν εύκολα να καταγράψουν το τι ακριβώς υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου. Όλα τα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού στο κτίριο με τα γραφεία σου θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά όταν το κτίριο έχει παροπλιστεί ή ανακαινιστεί.
Διάβασε την έκθεση “Intelligent Assets: Unlocking the circular economy potential(link is external)” (Έξυπνα Στοιχεία: Απελευθερώνοντας το δυναμικό της κυκλικής οικονομίας) [pdf αρχείο, 56 σελίδες στα αγγλικά]. Αυτή η έκθεση συντάχθηκε υπό την αιγίδα του Project MainStream, μια πολυ-βιομηχανική, παγκόσμια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από το World Economic Forum και το Ellen MacArthur Foundation, με την McKinsey & Company ως γνωσιακός εταίρος και με επικεφαλής τους Chief Executive Officers από εννέα παγκόσμιες εταιρίες: Averda, BT, Desso, Royal DSM, Ecolab, Indorama Ventures, Philips, Suez και Veolia.
(προσθήκη της μετάφρασης, από το pdf της έκθεσης):
Ευφυή Στοιχεία
Απελευθερώνοντας το Δυναμικό της Κυκλικής Οικονομίας

Βιομηχανική Ατζέντα - Δεκέμβριος 2015
Περιεχόμενα
Παρουσίαση
Πρόλογος
Τα Βασικά του Πρότζεκτ
Αποποίηση
Σύνοψη
Εισαγωγή
1. Επανεξέταση της Δημιουργίας Αξίας - η Κυκλική Προοπτική
Μια σύντομη περιγραφή της Κυκλικής Οικονομίας
Οφέλη της Κυκλικής Οικονομίας
Ώρα για ένα Βήμα Αλλαγής;
Kenneth Cukier: Η Ψυχή της Κυκλικής Οικονομίας
2. Ευφυή Στοιχεία - Χτίζοντας μια Πιο Έξυπνη Οικονομία
Μια Ευκαιρία Τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Αλλάζοντας τον Τρόπο που η Αξία Δημιουργείται
Επιτρέποντας Καλύτερη Αποδοτικότητα των Πόρων για τις Κοινωνίες
Neil Crockett: Ανοιχτοί Καινοτόμοι και Ροές Δεδομένων του IoT είναι οι Ηγέτες στην Αγορά του Μέλλοντος
Bernard Meyerson: Μηχανική Λήψη Αποφάσεων στην Κυκλική Εποχή
3. Ζευγαρώνοντας την Κυκλική Οικονομία και τα Ευφυή Στοιχεία/Πράγματα
Οδηγοί της Αξίας της Κυκλικής Οικονομίας
Οδηγοί της Αξίας των Ευφυών Στοιχείων/Πραγμάτων
Βασικά Εμπόδια και Ενεργοποιητές
4. Οι Καινοτόμοι του Σήμερα Δείχνουν το Πώς θα Μοιάζουν τα Επιχειρηματικά Οικοσυστήματα του Αύριο
Κατασκευή, Χρήση και Επαναχρησιμοποίηση Αντικειμένων
Δημιουργία Ευφυέστερων Δομών Ενέργειας
Κατασκευές Κτιρίων που να έχουν Μνήμη και να Επικοινωνούν
Έχοντας τα Σωστά Πράγματα στα Σωστά Μέρη
Frank Appel: Τα IoT και τα logistics διαδραματίζουν έναν Κρίσιμο Ρόλο στην Ενεργοποίηση της Κυκλικής Οικονομίας
Ευφυές Φυσικό Κεφάλαιο
Ricardo Abramovay: Ψηφιακές Συσκευές για την Ώθηση της Κοινωνικο-βιοποικιλότητας
Έξυπνες Πόλεις - Κομβικά Σημεία για τη Βελτίωση της Παραγωγικότητας των Πόρων
Carlo Ratti: Γεννώντας την Κυκλική Οικονομία – Από τα Big Data (μεγάλα δεδομένα) στα Open Data (ανοιχτά δεδομένα)
5. Από τις Ιδέες στην Δράση
Nicolas Cary: Φανταστείτε έναν Κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο
Ρωτώντας τις Σωστές Ερωτήσεις
Rick Robinson: μια Πρόσκληση για την Κυκλική Πολιτική - Καλλιεργώντας την Καινοτομία, Συλλαμβάνοντας Αξία
Τοποθετώντας τις Σωστές Συνθήκες Ενεργοποίησης
Κοιτάζοντας Μπροστά
Υποσημειώσεις
Ευχαριστίες
Παρουσίαση
Η εκθετική αύξηση της συνδεσιμότητας είχε σαρωτικές συνέπειες για την κοινωνία μας, την τελευταία δεκαετία. Είναι ευρέως κατανοητό ότι αυτή η αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των ανθρώπων, των προϊόντων και των συστημάτων μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές νέες πηγές αξίας για τους πολίτες και την οικονομία. Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτής της τάσης, το World Economic Forum το 2015 προσδιόρισε Το Μέλλον του Διαδικτύου των Πραγμάτων, ως μια από τις 10 Παγκόσμιες Προκλήσεις.
Καθώς βλέπουμε προς την επόμενη δεκαετία, ο επιπολασμός της διασύνδεσης, μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων και η δημιουργία “ευφυών στοιχείων/ αντικειμένων”, θα επιταχυνθεί. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πώς μπορούν αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις να αξιοποιηθούν για επιτρέψουν μια πιο έξυπνη οικονομική ανάπτυξη, μια εξασφάλιση πόρων και τροφίμων, καθώς και μια βελτιωμένη υποδομή; Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων αυξάνει σε αποδοτικότητα μέσα στο ήδη υπάρχον γραμμικό σύστημα οικονομίας μας, αυτό του “πάρε, φτιάξε, πέτα”. Θα μπορούσε όμως, επίσης, να επιτρέψει μια κυκλική οικονομία με την χρήση λιγότερων πόρων που να λειτουργεί με αποκατάσταση και αναγέννηση ήδη από τον σχεδιασμό; Και, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ενσωματώνει τα της κυκλικής οικονομίας σε έξυπνα συνδεδεμένα συστήματα και συσκευές που θα ενισχύσουν σημαντικά τις ευκαιρίες; Αυτά είναι
τα ερωτήματα που εμείς οι ίδιοι θέσαμε στους εαυτούς μας και στους εμπειρογνώμονες παντού, όταν γράφαμε αυτή την έκθεση.
Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τις ευκαιρίες που υπάρχουν, εκείνες για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα σε όλο το το φάσμα των κλάδων και τομέων: κοιτά πάνω στο πώς κατασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρονικά και τον προηγμένο εξοπλισμό, το πώς δημιουργούμε τις ενεργειακές υποδομές μας,
το πώς οικοδομούμε και μετατρέπουμε τα κτίρια μας και το πώς παράγουμε τρόφιμα. Αξιολογεί το κατά πόσο οι έξυπνες πόλεις μπορούν να εξελιχθούν για να γίνουν ένα κομβικό σημείο για την μετάβαση που θα ακολουθήσει. Υπάρχουν ευκαιρίες για κέρδη για τις εταιρείες στο να συμμετέχουν αλλά ίσως το πιο σημαντικό, υπάρχει μια ευκαιρία για την κοινωνία να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τους πόρους.
Το παρόν έγγραφο έχει ως στόχο να παρέχει τη λογική για αυτές τις ευκαιρίες που η
τομή μεταξύ της κυκλικής οικονομίας και των έξυπνων συνδεδεμένων συσκευών θα μπορούσε ξεκλειδώσει ευκαιρίες για την επιχείρησή σου, την πόλη ή την περιοχή σου. Ενώ τα ανοικτά ερωτήματα παραμένουν να βρίσκονται υπό διερεύνηση, πιστεύουμε ότι η προοπτική που μοιραζόμαστε εδώ προσφέρει ένα συναρπαστικό όραμα για
τα ευφυή στοιχεία/αντικείμενα σε μια κυκλική οικονομία. Σε προσκαλούμε να προσθέσεις τη φωνή σου σε αυτή την συζήτηση και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους πρώτους υποκινητές και ηγέτες που θα ενεργήσουν πάνω σε αυτήν την ευκαιρία.
Η έκθεση αυτή είναι το προϊόν του Project Mainstream, μιας πρωτοβουλίας που αξιοποιεί την σύγκληση της δύναμης του World Economic Forum, τις δυνατότητες καινοτομίας της κυκλικής οικονομίας του Ellen MacArthur Foundation και τις αναλυτικές ικανότητες της McKinsey & Company. Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που συνεργάστηκαν μαζί μας για να δημιουργήσουμε αυτή την έκθεση και στο Project Mainstream Steering Board για την συνεχή συνεργασία του για τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία.
Dame Ellen MacArthur
Ιδρύτρια του Ellen MacArthur Foundation
Dominic Waughray
Επικεφαλής του Public-Private Partnership,
του World Economic Forum
Συντάκτες άρθρου: Ashima Sukhdev και James Pennington(link is external). Η Ashima Sukhdev είναι μια Project Manager και μέρος της the Ellen MacArthur Foundation’s Insights & Analysis team, επί του παρόντος αποσπασμένη στην the World Economic Forum’s circular economy initiative. Η Ashima εντάχθηκε στο Ίδρυμα τον Μάρτιο του 2015 ως Project Manager για την έκθεση “Growth Within: a circular economy vision for a competitive Europe”. Πριν την ένταξή της στο MacArthur Foundation, η Ashima συνεργάστηκε με την the Strategy & Operations group of Deloitte Consulting στη Νέα Υόρκη, επικεντρώθηκε στις βιομηχανίες Ασφάλισης Υγείας και Φαρμακευτικής. Ο James Pennington είναι ένας Project Specialist, Circular Economy στο World Economic Forum.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.