Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ηράκλειο : Εκδήλωση για την αξιοποίηση του διαδικτύου των πραγμάτων.

Την Τετάρτη  20 Απριλίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού  Κέντρου Ηρακλείου, ανοιχτή εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα RERUM ( Reliable, Resilient and Secure IoT for Smart City Applications – Αξιόπιστο, Ανθεκτικό και Ασφαλές Διαδίκτυο των Πραγμάτων για Εφαρμογές Έξυπνων Πόλεων). Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του Διαδικτύου των Πραγμάτων, το οποίο υλοποιείται από το Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία  με το ΙΤΕ, ξένα πανεπιστήμια και εταιρίες. 

Το πρόγραμμα εντάσσεται στις πιλοτικές εφαρμογές που αναπτύσσει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού «Ηράκλειο, Έξυπνη Πόλη», που σκοπό έχει να αποτελέσει το Ηράκλειο ένα σημαντικό κόμβο στο παγκόσμιο δίκτυο των έξυπνων πόλεων και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα της “έξυπνης πόλης” ως αναπτυξιακό εργαλείο με κοινωνική αποδοτικότητα και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) έχει ως στόχο να διασυνδέσει ένα τεράστιο αριθμό «έξυπνων συσκευών», οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους,  ανταλλάσοντας δεδομένα και πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου.


Ένας από τους σκοπούς του Rerum είναι να αναπτύξει  τέσσερις εφαρμογές στην πόλη του Ηρακλείου, με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και άλλων εταίρων. Στο πλαίσιο του έργου εγκαθίστανται  έξυπνοι αισθητήρες που θα καταγράφουν περιβαλλοντικές παραμέτρους (αέριους ρύπους) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενεργειακές καταναλώσεις και κυκλοφοριακά δεδομένα. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί στο κοινό η εφαρμογή του RERUM για την απεικόνιση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή  έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο Linkoping της Σουηδίας και τρέχει ήδη πιλοτικά, με την πολύτιμη συνεισφορά της Cyta και του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.