Βασική επιδίωξη στις “Αειφόρες συνοικίες και περιβάλλον δόμησης” είναι ο περιορισμός ενεργειακών χρήσεων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του αποτυπώματος άνθρακα, η παρουσία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας για δουλειές και ανάπτυξη και ταυτόχρονα η εξασφάλιση της κοινωνικής εξέλιξης και ευημερίας για τους πολίτες. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ενέργεια χαμηλών ρύπων, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και η δημιουργία χώρων υψηλού βιοτικού επιπέδου προϋποθέτουν τεράστια επένδυση. Την ίδια στιγμή, οι πόλεις έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε προγραμματιζόμενους οικονομικούς πόρους για συστημικές μεταβολές, οπότε πρέπει να ενεργοποιηθούν συνδυαστικά ιδιωτικά κεφαλαία και δημόσιες επενδύσεις.
Το τρέχον οικοδομικό απόθεμα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή κατανάλωση (40% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στην ΕU). Αυτό επιτάσσει προσιτές και διαρκώς εκσυγχρονιζόμενες λύσεις σε μεγάλη κλίμακα. Εφόσον η διάρκεια ζωής των κτηρίων είναι δεκαετίες, είναι σημαντικό να βρεθούν ενεργειακές λύσεις χαμηλών ρύπων ακόμη και για τα καινούρια κτήρια και συνοικίες. Εδώ η σημαντικότερη πρόκληση είναι η αναβάθμιση των (νέων) λύσεων και υλικών.
Αναγνωρίζοντας ότι η κάθε πόλη έχει το δικό της περιβάλλον, χρειάζεται να γίνει συνδυασμός προϋποθέσεων:
- Να δοθούν στους χρηματοδότες (βιομηχανία, πόλεις, χρήστες…) τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να παίρνουν κατάλληλες συστημικές ή ανεξάρτητες αποφάσεις και ναδρομολογηθούν αναβαθμίσεις των λύσεων θέτοντας την βιομηχανία να παρέχει λύσεις που να ταιριάζουν στο στόχο με λογικό κόστος και ποιότητα.
- Να παρουσιαστεί το απαραίτητο έδαφος λανσαρίσματος σε μεγάλη κλίμακα των νέων ιδεών, να δοκιμάζεται και να απελευθερώνεται η αγορά, να δοκιμάζονται και να εφαρμόζονται τα νέα οικονομικά προϊόντα και μοντέλα.
Οι δράσεις ξεκινούν από το ίδιο το κτήριο και το στόχο να χρησιμοποιούμε, συνδυάζουμε και να εφαρμόζουμε λύσεις τελικού ή σχεδόν τελικού προϊόντος. Όχι να ανακαλύψουμε τον τροχό, μα εύστοχα να συνδυάζουμε και προσαρμόζουμε ότι είναι διαθέσιμο, να το κάνουμε εφαρμόσιμο σε μεγάλη κλίμακα τόσο στα υπάρχοντα όσο και στα καινούρια κτήρια και συνοικίες. Εντούτοις ο στόχος δεν σταματά στο κτήριο – απευθύνεται μάλλον σε χώρους συνεύρεσης ανθρώπων, σε συλλογικότητες μέσα στις πόλεις.
Μετάφραση: Αναστάσιος Γκότζιας
Πηγή άρθρου: https://eu-smartcities.eu/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.