Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Φεμινισμός και διοίκηση των πόλεων.Αυξάνονται οι γυναίκες Δήμαρχοι (1)

 The mayor of Paris, Anne Hidalgo, rides a Velib share bike through the French capital. Photograph: Thomas Samson/AFP/Getty
#Kείμενο της Susanna Rustinημοσιεύθηκε στον theguardian
Την μετάφραση επιμελήθηκε η Μάρθα Παπαδομιχελάκη.

Μπορεί οι πόλεις να ασπάζονται το φεμινισμό; Στα ενδότερα της παγκόσμιας αύξησης του αριθμού των γυναικών – δημάρχων.
  
Από το Παρίσι στη Ρώμη και από τη Βηθλεέμ στη Βαγδάτη, ένα κύμα νέων γυναικών δημάρχων παίρνει θέση και ταρακουνά τις  παλιές αντιλήψεις  σχετικά με το τι έχει σημασία για τις πόλεις. Λοιπόν, τι αντίκτυπο έχει το γεγονός αυτό στις πόλεις; 
"Όταν περπατώ έξω από το γραφείο, οι άνθρωποι ίσως δεν περιμένουν να δουν μια γυναίκα σε αυτή τη θέση", λέει η Megan Barry, όταν την ρωτάω αν έχει βιώσει σεξισμό από τότε που εξελέγη δήμαρχος του Νάσβιλ του Τενεσί, μόλις πριν από ένα χρόνο. "Μπορείτε να δείτε την έκπληξη στα μάτια τους:« Ω, χα! Είναι μια γυναίκα, και όχι ένας άνδρας.». Αλλά πέρασα πάνω από 20 χρόνια στην εταιρική Αμερική* και αυτό δεν είναι κάτι νέο." 
* μια φράση της καθομιλουμένης που περιγράφει των κόσμο των εταιριών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Barry, η οποία είναι 53, πέρασε τον περασμένο χρόνο με δράσεις όπως η δημιουργία 4.700 θέσεων εργασίας, η έναρξη ενός σχεδίου αστικής κινητικότητας ύψους 6 δις, η ανάπτυξη της νομοθεσίας για την ενθάρρυνση της οικοδόμησης οικονομικά προσιτής στέγασης και την υποστήριξη νομοσχέδιου για την αποποινικοποίηση της κατοχής μικρών ποσοτήτων κάνναβης. Με προϋπολογισμό των  2,1 δις δολαρίων, 50 τμήματα και 10.000 υπαλλήλους παρομοιάζει τη δουλειά της με εκείνη του CEO μιας μεγάλης εταιρείας, και ήδη μετρά αντίστροφα, κυριολεκτικά, ο αγώνας επανεκλογής της το 2019.
"Έχω ένα μετρητή app στο τηλέφωνό μου. Για τις πρώτες 100 ημέρες, είχε αυξητική πορεία, δεδομένου ότι ο καθένας θέλει να ξέρει τι έχεις κάνει τις  πρώτες 100 μέρες. Αλλά τώρα μετράει προς τα πίσω, έτσι ώστε κάθε πρωί να γνωρίζω: πόσες μέρες έχω μέχρι την επανεκλογή; Έχω ένα πεπερασμένο αριθμό ημερών για να συμβεί αυτό και δεν θέλω να χάνω ούτε μια μέρα. Σήμερα είναι 1.051 ημέρες. "

Μόλις το 19% των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ  έχουν γυναίκες δημάρχους, έτσι  το παράδειγμα της Barry παραμένει σχετικά σπάνιο. Αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των γυναικών - δημάρχων αυξάνεται, και είναι μέρος μιας αυξανόμενης ομάδας πολιτικών που έχουν γίνει «η πρώτη γυναίκα δήμαρχος», για τις πόλεις τους. Το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Μοντεβιδέο,  η Πράγα, η Κολωνία, η Βαρσοβία, το Βουκουρέστι, η Ρώμη και η Βαγδάτη είναι μεταξύ των αστικών κέντρων που επέλεξαν πρόσφατα (ή, στην περίπτωση της Βαγδάτης, όρισαν) γυναίκες ηγέτες.


 Vera Baboun shows former British prime minister David Cameron around Bethlehem in 2014. Photograph: Stefan Rousseau/PA
Στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό των γυναικών δημάρχων σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν  και το "δήμαρχος" μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα ανά τον κόσμο: μερικές εκλέγονται άμεσα, με ισχυρή εντολή και υψηλό προφίλ? άλλες είναι ηγέτες δημοτικών συμβουλίων και εκλέγονται από τους συναδέλφους τους δημοτικούς συμβούλους? Και άλλες είναι διορισμένες. Αλλά στη  συνάντηση που έγινε για πρώτη φορά του Global Parliament of Mayors  στη Χάγη συμμετείχαν εννέα γυναίκες δήμαρχοι από 57 υψηλού προφίλ πόλεις.
Και αυτό το μήνα, πολλοί από αυτούς δημάρχους από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Habitat ΙΙΙ, την παγκόσμια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 20 χρόνια. Η Νέα Αστική Ατζέντα που θα παραχθεί στα πλαίσια της Συνόδου, ελπίζει να κατευθύνει τις εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις στο να κάνουν βελτιώσεις σε όλες τις πτυχές της αστικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των "για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης όλων των γυναικών και των κοριτσιών, εξασφαλίζοντας την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών και των ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς και στην ηγεσία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων ».

Η Ada Colau Δήμαρχος της Βαρκελώνης,  από τον Ιούνιο του 2015, έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τις "ριζοσπαστικές" αριστερές πολιτικές της, έχοντας ανέβει στην εξουσία από την λαϊκή ομάδα La PAH, η οποία έχει διοργανώσει εκστρατείες κατά των εξώσεων ενοικιαστών της Ισπανίας και κατά των κατασχέσεων  που ακολούθησαν την  χρηματοπιστωτική κρίση. Η Anne Hidalgo, που έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού, τον Απρίλιο του 2014 αναλαμβάνει τολμηρές πρωτοβουλίες που αφορούν  στον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου στη γαλλική πρωτεύουσα και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Οι δύο δήμαρχοι συνεργάστηκαν πρόσφατα σε ένα από κοινού μανιφέστο και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές πόλεις να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Το δεύτερο τμήμα του κειμένου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Διάβασε επίσης :
Γιατί δεν σχεδιάζουμε πόλεις που να είναι λειτουργικές και για τις γυναίκες και όχι μόνο για τους άνδρες; (Andrew Fleming και Anja Tranovich )

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.