Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων : Αντεπίθεση από την Αυτοδιοίκηση

Την αισιοδοξία της πράξης απέναντι στην απαισιοδοξία της στασιμότητας, προέβαλλε ως βασική ανάγκη για την Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μιλώντας στο ειδικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, ζήτησε να υπάρξει «αντεπίθεση» από την Αυτοδιοίκηση: «Να τους ταράξουμε στη δημιουργικότητα και την καινοτομία», τόνισε. Μόνο έτσι «θα δείξουμε και θα κάνουμε τη διαφορά», «χωρίς να κρυφτούμε στο καβούκι μας», αλλά «δείχνοντας πως πάλι η αυτοδιοίκηση τραβάει μπροστά και κρατά τις κοινωνίες όρθιες».
Το αντικείμενο του διήμερου έκτακτου συνεδρίου ήταν «αλλαγή του Καλλικράτη-Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους». Οπότε στο πλαίσιο αυτό, ως μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου καυτηρίασε τις υπάρχουσες καταστάσεις που καθορίζουν την κρατική πολιτική.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι στα δύο χρόνια των θητειών των νέων δημοτικών αρχών «αντί να τρέξουμε, σερνόμαστε. Μονίμως κάτι περιμένουμε. Νέους νόμους, νέες κυβερνήσεις, νέους υπουργούς. Και τελικά, τίποτε δεν αλλάζει».
Και προχώρησε στην κριτική του: «Δεν αλλάζει, γιατί το κράτος στην ουσία ΔΕΝ θέλει να αλλάξει». Διότι, όπως τόνισε με έμφαση, «θέλει να συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι, να διαφεντεύει τα πάντα, αφήνοντας μόνο τη λάντζα στους Δήμους».

Ανέφερε και μια χαρακτηριστική παρομοίωση ο κ. Παπαστεργίου: «Νιώθω σαν το ανθρωπάκι του Τέτρις, που τρέχει αλλά βρίσκει παντού τοίχους και συνεχώς το κυνηγούν διάφοροι. Πολίτες, ελεγκτικοί μηχανισμοί, εισαγγελείς».
Επίσης καταδίκασε την πρακτική, ότι «τελικά οι δήμαρχοι έχουμε γίνει οι “αυτοφωράκηδες” του δημόσιου τομέα, αυτοί που καλούνται να απολογηθούν για το παραμικρό».

Και συνέχισε, σχολιάζοντας:
- Οσες μεταρρυθμίσεις και αν γίνουν, όσοι εκλογικοί νόμοι κι αν αλλάξουν, μήπως επικρατήσει η στασιμότητα;
- Οι Δήμοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τις αλλαγές με ένα αργό και με πολύ άσχημα αντανακλαστικά Δημόσιο, με υπαλλήλους χωρίς επιμόρφωση και αξιολόγηση.
- Η ανακάλυψη του όρου «συναρμόδιοι φορείς» δείχνει το ίδιο πρόβλημα. Στα αγγλικά ο όρος συναρμόδιος δεν υπάρχει ως λέξη, αλλά ως συνδυασμός λέξεων. Τα αποτελέσματα των συναρμοδιοτήτων τα βλέπουμε καθημερινά…

Όλη αυτή όμως τη δυσάρεστη κατάσταση που δεν εμπνέει αισιοδοξία, ο Δήμαρχος Τρικκαίων τόνισε ότι μπορεί να αλλάξει:
- Με βάση τις φωτεινές εξαιρέσεις Δήμων σε όλη την Ελλάδα που κάνουν τη διαφορά, καινοτομούν και δημιουργούν καλές πρακτικές - σε αντίθεση με το κράτος».
- Με βάση τις λύσεις σε απλά ζητήματα
- Με βάση την ιεράρχηση αυτών των λύσεων 

«Και τότε οι Δήμοι μας, το δημόσιο, η κοινωνία θα αναπτύξουν τις ταχύτητες που θέλουμε και έχουμε ανάγκη», επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.