Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τρίκαλα :Ευρωπαϊκή αναγνώριση για την φιλοξενία των προσφύγων

Ο ελληνικός Δήμος κατέχει πλέον και την αντιπροεδρία του Strasbourg Club

Νέα ευρωπαϊκή αναγνώριση για τον Δήμο Τρικκαίων στο θέμα της φιλοξενίας προσφύγων.
Οι δράσεις του Δήμου απετέλεσαν σημείο αναφοράς στην ολομέλεια του Strasbourg Club, με τα Τρίκαλα πλέον να κατέχουν τη θέση του αντιπροέδρου. Το «Κλαμπ του Στρασβούργου» είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 60  πόλεων, που προωθεί τη μεταξύ τους συνεργασία, για τη βελτίωση της προσφοράς τους στους πολίτες.
Ο Δήμος Τρικκαίων μετείχε στη συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου 2016, εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου. Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, στο Στρασβούργο συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που εφάρμοσαν οι πόλεις, για την υποδοχή, φιλοξενία και ενσωμάτωση των προσφύγων. Η παρουσίαση του Δήμου Τρικκαίων  θεωρήθηκε από όλους τους μετέχοντες ως εξαιρετική. Επιβραβεύτηκε, έτσι, η δράση της τοπικής κοινωνίας ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πρόεδρο του Δικτύου και αντιδήμαρχο Στρασβούργου κ. Nawel Rafik-Elmrini, στα εξαιρετικά αντανακλαστικά που επέδειξε ο Δήμος Τρικκαίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2015. «Οι Ελληνες είναι πιο Ευρωπαίοι από όλους μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Rafik-Elmrini.
Παρουσιάστηκαν, επίσης, δράσεις άλλων πόλεων, όπως η Ουτρέχτη, η Δρέσδη, η Τεργέστη, το Στρασβούργο, το Γκτάνσκ, η Κατάνια και το Ροβέρτο. Μάλιστα, όσα έγιναν σε κάθε πόλη, συγκεντρώθηκαν σε έναν οδηγό καλών πρακτικών.


Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, αρχικώς εστίασε στις δράσεις Δήμου και πολιτών. Αναφέρθηκε κυρίως στο «ανοιχτό πνεύμα» που κυριάρχησε, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα ίδια, αν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας (κάτοικοι, επιχειρηματίες, αρχές) δεν ήταν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.
Επεσήμανε, δε, την ανάγκη, να ενισχυθούν οι συζητήσεις για την «Ευρώπη των πόλεων», που είναι το μέλλον τη Ευρώπης, με αποτελέσματα απτά και άμεσα για τους πολίτες.

Αναγνωρίζοντας το έργο και τη συμβολή του Δήμου Τρικκαίων στη διεύρυνση του Strasbourg Club και τη διάδοση των στόχων του, το Στρασβούργο πρότεινε για τη θέση του αντιπροέδρου, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, κ. Τάσο Κατσιάνη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το σύνολο των παρευρισκόμενων αντιπροσωπειών.



Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου του Strasbourg Club, ο κ. Παπαστεργίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με τον Δήμαρχο Στρασβούργου κ. Ries Roland και την αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Nawel Rafik-Elmrini, στους οποίους δώρισε και αναμνηστική πλακέτα του Δήμου Τρικκαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.