Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η CitiesNet AE δημιουργεί 150 «Έξυπνα Σπίτια»

Έρχονται τα 150 «Έξυπνα Σπίτια» για ηλικιωμένους στον Δήμο Τρικκαίων και την κεντρική Ελλάδα.

Στις 19 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε επισήμως στη Μαδρίτη το πρόγραμμα ACTIVAGE, που χρηματοδοτείται με 20.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφορά σε 10.000 ηλικιωμένους σε όλη την Ευρώπη και ειδικά για τη χώρα μας, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη 150 «έξυπνων οικιών» τo 2018 και 2019 των δικαιούχων του «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων που μετέχουν στην διαδημοτική αναπτυξιακή εταιρεία ΟΤΑ CitiesNet AE (Βέροιας, Βόλου, Γρεβένων, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων και ο Δήμος Τρικκαίων, που έχει και την προεδρία του ΔΣ) σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, με συστήματα υποστηριζόμενης διαβίωσης.  
Ολα αυτά θα εξειδικευθούν το εντός του 2017, για να ακολουθήσει η περίοδος των διαδικαστικών εγκρίσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του ACTIVAGE. Η τεχνολογία με την οποία θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι η επόμενη γενιά στο διαδίκτυο, το Internet of Things. Δηλαδή, η συγκεκριμενοποίηση των χρήσεων του διαδικτύου σε αντικείμενα, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχε ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος τηλεφροντίδας της e-trikala AE κ Γ. Ε. Δαφούλας, Παθολόγος.

Στην Ελλάδα
Επίσης από την Ελλάδα μετέχουν: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (CERTH-HIT), το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), η Εταιρεία Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε (CitiesNET), η εταιρεία Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς Infotrip, η εταιρεία πληροφορικής ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε και οι Δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και ο Δήμος Μεταμόρφωσης.
μία πρωτοβουλία, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού, μέσα από λύσεις που συνεπάγονται τη χρήση νέων τεχνολογιών, μία έννοια που στηρίζεται στην έννοια της δια-συνδεσιμότητας, η οποία σε αυτή τη περίπτωση θα επιχειρήσει να κάνει τη ζωή των ηλικιωμένων πιο ασφαλή, συμβάλλοντας στην προώθηση μίας ανεξάρτητης και κοινωνικά ενεργούς καθημερινότητας και μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεων των χρόνιων παθήσεων.

Στην ΕΕ
Στην υλοποίηση του Έργου εμπλέκονται 49 Οργανισμοί, 10 από αυτούς ανήκουν στο χώρο της βιομηχανίας, 14 είναι κορυφαία ερευνητικά κέντρα ή πανεπιστήμια, καθώς και πολλές μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη.  

Τι είναι
Σύμφωνα με τον συντονιστή της πρωτοβουλίας αυτής, κύριο Gutiérrez, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μία εξαιρετική ομάδα εμπειρογνωμόνων, που είναι αφοσιωμένοι σε προγράμματα καινοτομίας μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon2020.
Όπως εξηγεί ο Gutiérrez, το ACTIVAGE είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια: «Θα συμμετέχουν ενεργά σχεδόν 10.000 άτομα τρίτης ηλικίας από επτά διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιώντας μια σειρά από υπηρεσίες που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες (ΙοΤ) με σκοπό την προώθηση της παροχής υπηρεσιών που προωθούν μία ποιοτική, ενεργητική και υγιή γήρανση». Ο πιλότος θα εφαρμοστεί στη Μαδρίτη, στη Γαλικία, στη Βαλένθια,  στη περιοχή Emilia-Romagna (Ιταλία), σε ελληνικές περιοχές (Αττική, Κεντρική Ελλάδα, Μακεδονία), στο Γκρενόμπλ (Γαλλία), στο Woquaz (Γερμανία), στη περιφέρεια Hessen, στο Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο) και σε περιοχές της Φινλανδίας (Espoo, Tampere και το Τουρκού).

Τι προσφέρει
Σύμφωνα με τον Συντονιστή και Business Manager του Έργου,  Sergio Guillén, το ACTIVAGE έχει τεράστιες δυνατότητες σε διάφορους τομείς: «Πρόκειται για ένα καινοτόμο Έργο που στόχο έχει τη δημιουργία και αξιολόγηση μέσα από συγκεκριμένους ποιοτικούς δείκτες του θετικού αντίκτυπου, που πρόκειται να έχουν οι νέες τεχνολογίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της υγείας, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων πολιτών καθώς και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο Guillén αναφέρει επίσης πως η πρωτοβουλία αυτή θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνολογίας μικρού και μεσαίου μεγέθους, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει ένα χώρο που ευνοεί την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα σε μια αγορά που αποτελείται από 90 εκατομμύρια άνθρωπους.

Τρεις φάσεις
Στη συνέχεια αναφέρει πως, «Το έργο αποτελείται από τρεις, πιλοτικες φάσεις που θα καταστήσουν δυνατή τη χρήση των τεχνικών και επιστημονικών στοιχείων είτε επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποθέσεις μας είτε υποδεικνύοντας τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στις αρχικές προσεγγίσεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, θα επικεντρωθούμε κυρίως στην υποστήριξη και την ανάπτυξη του Έργου σε κάθε περιοχή προκειμένου  να γίνει σημείο αναφοράς για τις άλλες χώρες της Ένωσης».
Τέλος, τονίζει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας: «Το ACTIVAGE είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής για τη ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αξιόπιστων, ασφαλών, διαλειτουργικών  νέων τεχνολογιών, που θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή και των δικαιώματα των πολιτών».

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τη γήρανση  του πληθυσμού της λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων, φαινόμενο που αναμένεται να επιταχυνθεί σε ρυθμό κατά τα προσεχή έτη. Παράλληλα ασθένειες που υπήρξαν θανατηφόρες στο παρελθόν, πλέον, ευτυχώς, αποτελούν  απλώς χρόνιες παθήσεις, που οδηγούν όμως τους πολίτες στο να αναζητήσουν συστηματική ιατρική φροντίδα χωρίς αυτό να σημαίνει, πως θα πρέπει η φροντίδα αυτή να προσφέρεται αποκλειστικά από το Νοσοκομείο. Ο συντονιστής ACTIVAGE καταλήγει λέγοντας: «Η βιομηχανία πρέπει να έχει επίγνωση των αλλαγών αυτών και  να ενσωμάτωσει σταδιακά λύσεις, υπηρεσίες και κλινικές προτάσεις που θα παρέχονται στο σπίτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.