Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Στη Λάρισα το διεθνές βραβείο της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν»

Μια ιδιαίτερα σημαντική διεθνής διάκριση υψηλού επιπέδου για την χώρα, απέσπασε η πόλη της Λάρισας. 
To Ινστιτούτο Δια βίου μάθησης της UNESCO, περιέλαβε τη Λάρισα στις 16 πόλεις παγκοσμίως, στις οποίες απονέμει το βραβείο «Πόλη που Μαθαίνει» , για την «εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθηση στις τοπικές κοινωνίες.» 
Πρόκειται για μια διεθνή επιβράβευση και αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουν εδώ και τρία χρόνια, σε μια περίοδο κρίσης, ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενεργοποιώντας εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς, και δημόσιους φορείς και υπηρεσίες για τη οργάνωση δράσεων και τη δημιουργία ενός συγκροτημένου δικτύου με βάση της αρχές της δια βίου μάθησης. 
Στην συγχαρητήρια επιστολή του διευθυντή του Ινστιτούτου Αρν Κάρλσεν προς το δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, σημειώνεται ότι η διεθνής επιτροπή των αξιολογητών εκτίμησε ιδιαίτερα τη βούληση όλων των συνεργαζομένων φορέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια της Λάρισας και εκφράζει τη βούληση της UNESCO να στηρίξει περαιτέρω την προσπάθεια. 
Σημειώνεται ότι η Λάρισα προτάθηκε για βράβευση από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO, ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων, που αξιολόγησε το φάκελο της πόλης τις δράσεις και τη φιλοσοφία τους. 

Αναλυτικά τα βραβεία «Πόλη που Μαθαίνει» για το 2017, απονέμονται στις εξής πόλεις:

Μπρίστολ (Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία), Καμάρα ντε Λόμπος (Πορτογαλία), Κονταγκεμ (Βραζιλία), Γκελζενκίρχεν (Γερμανία), Γκίζα (Αίγυπτος), Χόντζου (Κίνα), Λάρισα (Ελλάδα), Λίμερικ (Ιρλανδία), Μάγιο Μπαλέο (Καμερούν), Τσερεκορέ (Γουινέα), Οκαγιάμα (Ιαπωνία), Πεκς (Ουγγαρία), Σουραμπάγια (Ινδονησία), Σουόνον (Νότια Κορέα), Τύνιδα (Τυνησία) και Βίλλα Μαρία (Αργεντινή) 

Η απονομή τους θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνδιάσκεψη των Πόλεων που Μαθαίνουν, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Κορκ της Ιρλανδίας.

Για την απονομή του βραβείου στην πόλη της Λάρισας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης δήλωσε τα εξής: 

«Η απονομή του βραβείου της UNESCO για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», αποτελεί την διεθνή αναγνώριση και την επιβράβευση της πρωτοβουλίας του Δήμου Λαρισαίων που αγκαλιάστηκε από τους φορείς της πόλης, της χώρας αλλά και διεθνώς. 
H απονομή του βραβείου της UNESCO στην Λάρισα, μεταξύ 16 πόλεων παγκοσμίως είναι μια μεγάλη τιμή για την πόλη και αναμφίβολα αναδεικνύει το υψηλό και ποιοτικό επίπεδο της προσπάθειας που καταβάλει. Σε μια περίοδο οικονομική και πολιτικής κρίσης, η τοπική κοινωνία της Λάρισας άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία και τη δικτύωση όχι μόνο των τοπικών, αλλά και εθνικών και διεθνών φορέων για τη δια βίου μάθηση, με στόχο την στήριξη της τοπικής κοινωνίας. 
Η διάκριση, αποτελεί διάκριση για όλη την πόλη, για τους φορείς και τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και την αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Παράλληλα, η ξεχωριστή αυτή τιμή που μας επιφύλαξε η UNESCO, μας ενθαρρύνει και μας οπλίζει με δύναμη και αποφασιστικότητα, ώστε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. 
Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. 
Ως δήμαρχος Λαρισαίων, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στη διεθνή επιτροπή των εμπειρογνωμόνων της UNESCO για τη βράβευση και στην Εθνική Επιτροπή της UNESCO και ιδιαίτερα στην πρόεδρό της κ. Μ. Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα για την στήριξή της και την απόφαση της να προτείνει την πόλη της Λάρισας ως υποψήφια προς βράβευση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.